• Business

    Amancio Ortega: Το νέο στοίχημα των 700 εκατ. δολαρίων του μεγιστάνα ιδρυτή των Zara

    • Bloomberg
    Amancio Ortega, ιδρυτής Zara

    Amancio Ortega, ιδρυτής Zara


    Ο Amancio Ortega, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της αλυσίδας ρούχων Zara, ξόδεψε πάνω από 700 εκατομμύρια δολάρια τις τελευταίες εβδομάδες για μία σειρά εξαγορών στον κλάδο των logistics. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα του Ισπανού μεγιστάνα της κλωστοϋφαντουργίας.

    Το οικογενειακό γραφείο του Ortega, Pontegadea, αγόρασε πέντε κέντρα logistics στις πολιτείες Τενεσί, Νότια Καρολίνα, Βιρτζίνια, Πενσυλβάνια και Τέξας από την Realty Income Corp. έναντι περίπου 722 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Pais. Η Pontegadea επιβεβαίωσε τις εξαγορές.

    Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες εξαγορές στον κλάδο logistics επίσης από την Realty Income, οι οποίες ανήλθαν σε 183 εκατομμύρια δολάρια. Οι κινήσεις αυτές σηματοδοτούν ένα νέο στρατηγικό βήμα, διαφορετικό από την παραδοσιακή πολιτική της Pontegadea για επενδύσεις σε ακίνητα.

    Στο μεταξύ, ο Ortega έχει πραγματοποιήσει πολλές μεγάλες συμφωνίες στην αγορά ακινήτων φέτος, συμπεριλαμβανομένης της επένδυσης περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων για μια πολυτελή πολυκατοικία 64 ορόφων στη Νέα Υόρκη και της συμφωνίας εξαγοράς του ουρανοξύστη Royal Bank Plaza του Τορόντο έναντι περίπου 1,2 δισ. δολαρίων.

    Η Pontegadea έκλεισε το 2021 με χαρτοφυλάκιο 15,3 δισεκατομμυρίων ευρώ (15,5 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ακίνητα, κυρίως εμπορικά ακίνητα υψηλής ποιότητας, σε μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο.

    Η επιδρομή στον κλάδο των logistics έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία ο ισπανικός γίγαντας της κλωστοϋφαντουργίας διαφοροποιείται ευρύτερα, με μια σειρά από συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης μιας επένδυσης σε εταιρεία υποθαλάσσιων τηλεπικοινωνιών που ανήκει στην Telefonica SA και άλλες κινήσεις στον κλάδο της ενέργειας, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και τη μεταφορά φυσικού αερίου.

    Τα εργοστάσια logistics που απέκτησε πρόσφατα έχουν μακροχρόνιες συμφωνίες μίσθωσης με παγκόσμιους παίκτες, όπως η Nestle, η Amazon.com και η FedEx.

    Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της Pontegadea προέρχεται από το μερίδιο του Ortega στην ιδιοκτήτρια της Zara, Inditex SA, τη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης ενδυμάτων στον κόσμο.

    Διαβάστε ακόμη:

    Amancio Ortega: Μπαράζ εξαγορών από τον ιδρυτή των Zara – Στα 53,8 δισ. δολάρια η περιουσία του

    Amancio Ortega: O δισεκατομμυριούχος ιδρυτής των Zara εξαγόρασε κτίριο πολυτελών διαμερισμάτων στη Νέα Υόρκη έναντι 500 εκατ. δολαρίων



    ΣΧΟΛΙΑ