• Business

    Amancio Ortega: O δισεκατομμυριούχος ιδρυτής των Zara εξαγόρασε κτίριο πολυτελών διαμερισμάτων στη Νέα Υόρκη έναντι 500 εκατ. δολαρίων

    • Bloomberg
    Amancio Ortega, ιδρυτής της αλυσίδας ένδυσης Zara

    Amancio Ortega, ιδρυτής της αλυσίδας ένδυσης Zara


    Ο Amancio Ortega, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της αλυσίδας ρούχων Zara, εξαγόρασε το συγκρότημα πολυτελών διαμερισμάτων 19 Dutch στη Νέα Υόρκη, ενισχύοντας την αυτοκρατορία ακινήτων που έχει δημιουργήσει αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Η εταιρεία χαρτοφυλακίου Pontegadea του Ortega κατέληξε σε συμφωνία για την απόκτηση του πολυτελούς συγκροτήματος των 64 ορόφων έναντι περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με λεπτομέρειες που δημοσιεύθηκαν στο έντυπο της αγοράς ακινήτων The Real Deal και επιβεβαιώθηκαν από έναν εκπρόσωπο του μεγιστάνα. Το κτίριο πουλήθηκε από την Carmel Partners.

    Η Pontegadea διοχετεύει τα μερίσματα που λαμβάνει ο Ortega, 86 ετών, από το μερίδιο 59% που κατέχει στον κολοσσό ένδυσης Inditex SA, σε ένα χαρτοφυλάκιο που επικεντρώνεται σε premium εμπορικά και οικιστικά ακίνητα σε πόλεις από το Σιάτλ και το Τορόντο μέχρι το Λονδίνο και τη Βαρκελώνη. Η Inditex κατέχει πολλά brands, συμπεριλαμβανομένης της αλυσίδας Zara.

    Νωρίτερα φέτος, η Pontegadea αγόρασε ένα κτίριο γραφείων στη Γλασκώβη έναντι περίπου 200 εκατ. στερλίνων  (237 εκατομμύρια δολάρια), καθώς και το Royal Bank Plaza στο Τορόντο στην τιμή των 1,2 δισ. δολαρίων Καναδά (916 εκατομμύρια δολάρια).

    Η εταιρεία αγόρασε τον εμβληματικό, ντυμένο με χρυσό πύργο στην πόλη του Καναδά από την Oxford Properties.

    Στροφή στις υποδομές

    Παρά το γεγονός ότι οι επενδύσεις του Ortega επικεντρώνονται κυρίως στην αγορά ακινήτων, τα τελευταία χρόνια έχει διαφοροποιήσει τις επενδύσεις του στρεφόμενος και στις υποδομές.

    Η Pontegadea κατέχει μερίδιο σε εταιρεία υποθαλάσσιων καλωδίων τηλεπικοινωνιών με την Telefonica και σε δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

    Η εταιρεία του Ortega επένδυσε επίσης σε ένα έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την Repsol SA και πέρυσι αγόρασε μερίδιο στον πορτογαλικό φορέα εκμετάλλευσης δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου REN – Redes Energeticas Nacionais SGPS SA.

    Κατέχει επίσης μερίδια στην Enagas SA και στην ισπανική εταιρεία δικτύων Red Electrica Corporacion SA.

    Ο Ortega είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ισπανίας και ο 23ος πλουσιότερος στον κόσμο με περιουσία 48,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index. Η περιουσία του μειώθηκε κατά 19 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος μετά την πτώση της τιμής της μετοχής της Inditex κατά 18%.

    Η κόρη του, Marta Ortega ανέλαβε πρόεδρος της αυτοκρατορίας λιανικών πωλήσεων της οικογένειας νωρίτερα φέτος, όταν ο προκάτοχός της Pablo Isla αποχώρησε.

    Διαβάστε ακόμη:

    Marta Ortega: H πρώτη πρόκληση της νέας προέδρου του ομίλου Inditex (Zara) είναι η Ρωσία

    Amancio Ortega: Ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Zara επενδύει στον κλάδο ενέργειας



    ΣΧΟΛΙΑ