• Business

    Amancio Ortega, το αντίπαλο δέος του Bill Gates: Ο μοναχικός Mr Zara είναι επισήμως ο πλουσιότερος στον κόσμο

    • NewsRoom


    Είναι γεγονός! Ο Amancio Ortega, ο ιδιοφυής Ισπανός μεγιστάνας που έφερε επανάσταση στο χώρο της ένδυσης με την αλυσίδα καταστημάτων Zara, κατάφερε να εκθρονίσει τον συνιδρυτή της Microsoft Bill Gates και να ανέβει αυτός στην κορυφή των πλουσιότερων του κόσμου.

    Την Τετάρτη, οι μετοχές της Inditex, μητρική εταιρία των Zara, Massimo Dutti και Pull&Bear κατέγραψαν κέρδη 2,5%, αυξάνοντας την περιουσία του ιδρυτή της κατά 1,7 δισ. δολ, στο απίστευτο ποσό των 79,5 δσισ. δολ.! Η περιουσία του Gates από την άλλη, δεν ξεπερνά τα 78,5 δισ. (εντάξει, δεν είναι κι άσχημα), με αποτέλεσμα να … πέσει στη δεύτερη θέση των πλουσιότερων της Γης!

    Amancio Ortega, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου
    Amancio Ortega, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου

    Γιος ενός εργάτη των σιδηροδρόμων από τη Λα Κορούνια της Ισπανίας, όσο πλούσιος είναι ο Ortega άλλο τόσο είναι και μοναχικός. Πριν κατορθώσει να ανοίξει τη δική του επιχείρηση, ξεκίνησε να εργάζεται ως πωλητής καταστήματος στη γενέτειρά του. Έχοντας στην κατοχή του λιγότερα από 100 δολ. μαζί με τη σύζυγό του Rosalia Mera ξεκίνησαν μία μικρή παραγωγή φτιάχνοντας εσώρουχα, πιτζάμες και νυχτικά μέσα στο …σαλόνι τους!

    Το 1975, το ζευγάρι (το οποίο τελικά χώρισε) αποφάσισε να ανοίξει ένα μαγαζί με την επωνυμία Zara. Οκτώ χρόνια αργότερα, η επιχείρηση του Ortega είχε επεκταθεί σε εννέα διαφορετικές τοποθεσίες στην Ισπανία ενώ το 1984 τα κεντρικά γραφεία του απλώνονταν σε μία έκταση 10.000 στρεμμάτων.

    Η πρώην σύζυγος του Amancio Ortega, Rosalia Mera
    Η πρώην σύζυγος του Amancio Ortega, Rosalia Mera

    Αντίθετα με τις περισσότερες εταιρίες λιανικής, η επιτυχία της Inditex δεν βασίζεται στις διαφημίσεις. Ο Ortega έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος των πόρων της επιχείρησης για να κάνει τη λειτουργία της εταιρίας την πιο αποδοτική στον κόσμο. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν εταιρίες όπως η GAP και η H&M χρειάζονταν περίπου πέντε ολόκληρους μήνες για τον σχεδιασμό, την παραγωγή, τη διανομή και την πώληση των νέων προϊόντων τους, τα Zara μπορούσαν να το κάνουν σε μόλις τρεις εβδομάδες. Αυτό σήμαινε πως οι εταιρίες του Ortega μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στις επιθυμίες των αγοραστών πολύ πιο εύκολα απ’ ότι αυτές των ανταγωνιστών και ως εκ τούτου ξόδευαν λιγότερα για την αποθήκευση των προϊόντων τους.

    Ο Ortega έβαλε την επιχείρηση στο χρηματιστήριο το 2001 και τον ίδιο κιόλας χρόνο έκανε το ντεμπούτο του στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes, με περιουσία αξίας 6,6δισ. δολαρίων! Την ίδια περίοδο, ο Gates βρισκόταν ήδη στην κορυφή της λίστας ως ο πλουσιότερος άντρας του πλανήτη, με την περιουσία του να αγγίζει τα 58,7δισ. δολάρια.

    logo_1363_1280x295

    Από το 2001 έως το 2002 και ενώ οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι πάσχιζαν να διατηρήσουν τον πλούτο τους εν μέσω της κατάρρευσης των χρηματιστηρίων, ο Ortega κέρδισε 2,5 επιπλέον δισεκατομμύρια και αναδείχθηκε ως ο 25ος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου. Επτά χρόνια αργότερα, όταν ο κόσμος άρχιζε να μπαίνει σε κατάσταση οικονομικής κρίσης, επανέλαβε το ίδιο ακριβώς σενάριο. Από το 2009 μέχρι το 2013 και ενώ η ισπανική οικονομία κατέρρεε, ο Ortega κατάφερε να εισπράξει 39δισ. δολάρια.

    Τον Οκτώβριο του 2015, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας πήρε για πρώτη φορά τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου του κόσμου, όταν οι μετοχές της Inditex έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο των εποχών αυξάνοντας την περιουσία του Ortega στα 80δισ. Η αξία τους όμως μειώθηκε ξανά πολύ γρήγορα κι έτσι ο Gates ανέβηκε και πάλι στο θρόνο. Οι δύο δισεκατομμυριούχοι θα συνεχίσουν να ανεβοκατεβαίνουν στην πρώτη θέση αφού οι μετοχές των επιχειρήσεών τους συνεχίζουν το ιδιότυπο αυτό ασανσέρ.

    Bill Gates
    Bill Gates

    Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Gates έχει δωρίσει σχεδόν 31δισ. σε μετοχές και μετρητά. Εάν όμως ο συνιδρυτής της Microsoft δεν ήταν τόσο φιλεύσπλαχνος και φιλάνθρωπος, ούτε ο Ortega ούτε κανείς άλλος στον πλανήτη θα μπορούσε να πλησιάσει τον πλούτο του!

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/brexit-ekane-tin-apple-na-afxisi-tis-times-ton-iphone-sti-megali-vretania/72722



    ΣΧΟΛΙΑ