• Business

    Alpha Finance: Γιατί μειώνει τις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζών. Ποια έχει τις καλύτερες επιδόσεις


    Στη μείωση όλων των τιμών στόχων, διατηρώντας τη σύσταση neutral, για όλες τις ελληνικές τράπεζες, εκτός από τη Eurobank, προχώρησε η Alpha Finance, λόγω των υψηλότερων αποδόσεων των ελληνικών 10ετών ομολόγων αλλά και την αδύναμη ανάκαμψη της κερδοφορίας, εκτιμώντας ότι  τα επιτοκιακά έσοδα θα παραμείνουν υπό πίεση, επηρεάζοντας αρνητικά τους δείκτες RoE.

    Ειδικότερα στην ανάλυσή της η Alpha Finance επισημαίνει, ότι από τον Φεβρουάριο οπότε υποβάθμισε τη σύστασή της για τον κλάδο σε neutral από outperform, «οι μετοχές των ελληνικών συστημικών τραπεζών έχουν υποχωρήσει κατά 6% κατά μέσο όρο και σήμερα δεν υπάρχει κανένας καταλύτης που μπορεί να την ωθήσει να αλλάξει την άποψή της, καθώς – όπως εξηγεί – αναμένει ότι η πίεση στα καθαρά επιτοκιακά έσοδα (NII) θα οδηγήσει σε υποτονικά καθαρά έσοδα και RoEs (απόδοση ιδίων κεφαλαίων) για τα επόμενα δύο χρόνια. Έτσι προσαρμόζει χαμηλότερα τις τιμές στόχων, με εξαίρεση την Eurobank, όπου βλέπει υψηλότερα RoEs μακροπρόθεσμα.»

    Συγκεκριμένα για την Εθνική Τράπεζα η Alpha Finance διατηρεί τη στάση της, καθώς τα καλύτερα χαρακτηριστικά της αντανακλώνται ήδη στην αποτίμησή της, καθώς διαπραγματεύεται με 0,46x σε όρους TBV με βάση τις εκτιμήσεις του 2019, έναντι 0,40x της Eurobank και 0,20x της Πειραιώς.

    Ενώ η Τράπεζα Πειραιώς μπορεί να είναι ενδιαφέρουσα λόγω της αναδιάρθρωσης, οι κίνδυνοι εκτέλεσης είναι υψηλοί, οι αναμενόμενοι RoEs είναι ιδιαίτερα χαμηλοί και η επιβάρυνση των CoCos εξακολουθεί να υπάρχει, επομένως μπορεί να δικαιολογηθεί το discount στις αποτιμήσεις.

    Για την Eurobank, ενώ η Alpha Finance πιστεύει ότι από επιχειρησιακή άποψη έχει επιδείξει καλύτερες επιδόσεις από ό, τι οι άλλες τράπεζες, η αποτίμηση αυτή δεν προσφέρει σήμερα ένα συγκρίσιμο πλεονέκτημα.

    Ειδικότερα, για την Eurobank δίνει τιμή στόχο το 1,05 ευρώ από 0,968 ευρώ πριν, για την Εθνική μειώνει την τιμή στόχο στο 0,34 ευρώ από 0,286 πριν και για την Πειραιώς μειώνει την τιμή στόχο στα 3,50 ευρώ από 2,94 ευρώ πριν. Τα περιθώρια ανόδου για τις τρεις τράπεζες (πλην της Alpha Bank την οποία δεν καλύπτει) τοποθετούνται στο 9% με 19%.

    Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα των τραπεζών, το μείγμα χρηματοδότησης βελτιώθηκε με τις ελληνικές τράπεζες να μειώνουν τη στήριξή τους από τον ELA, να σημειώνουν υψηλότερη δραστηριότητα στα repos και να βλέπουν επιστροφή των καταθέσεων, όπως σημειώνει η Alpha Finance. Ωστόσο, το πρώτο τρίμηνο δεν σημειώθηκε αξιοσημείωτη πρόοδος όσον αφορά τη μείωση των NPEs, παρά το γεγονός ότι όλες οι τράπεζες πέτυχαν στόχους που έθεσε ο SSM, ενώ ο κίνδυνος οι τράπεζες να εξακολουθήσουν να λαμβάνουν υψηλές προβλέψεις για τη βελτίωση της κάλυψης και τη διευκόλυνση των πωλήσεων, ενδέχεται να βαρύνουν τον κλάδο κατά την επόμενη περίοδο.

    Επίσης, όπως σημειώνεται, η πορεία ανάκαμψης της κερδοφορίας έχει γίνει πιο αδύναμη λόγω των πιέσεων στα επιτόκια δανεισμού, της απομόχλευσης, των χαμηλότερων αποδόσεων στην αγορά σταθερού εισοδήματος και της πιθανής αύξηση του κόστους διαχείρισης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τράπεζες: Πώς θα αντιμετωπίσουν τις εταιρείες-«ζόμπι» και το πρόβλημα των στεγαστικών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Προβάδισμα» 1,3 δισ. στη μείωση των NPEs για τις ελληνικές τράπεζες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Goldman Sachs: Γιατί αναθεωρεί τις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζών



    ΣΧΟΛΙΑ