• Business

    Alpha Bank: Θεαματικές επιδόσεις σε όλα τα επίπεδα

    Δημήτρης Μαντζούνης. Alpha Bank

    Βασίλης Ράπανος , Πρόεδρος Alpha Bank. Δημήτρης Μαντζούνης . CEO Alpha Bank.


    Θεαματικές επιδόσεις σε όλα τα «μέτωπα» είχε η Alpha Bank για το 2015, έτος με μεγάλες δυσκολίες για τον κλάδο και η διοίκηση αναμένει ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα λειτουργήσει ως καταλύτης για σημαντική άνοδο των μεγεθών το 2016.
    Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Δημήτρης Μαντζούνης τονίζει την αντοχή που επέδειξαν οι χρηματοοικονομικές επιδόσεις της Alpha Bank, παρά την ανάσχεση επίτευξης των στόχων του business plan εξαιτίας του καταιγισμού εξελίξεων του 2015, από τις εκροές καταθέσεων ως τα capital controls και την ανακεφαλαιοποίηση.

    Με αφετηρία την ισχυρή κεφαλαιακή θέση της και την αυξημένη επιχειρησιακή δυνατότητα για την αντιμετώπιση των NPLs, σε συνδυασμό με το ευνοικότερο νομικό και θεσμικό πλαίσιο, η Alpha Bank θα επικεντρωθεί στην διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και προβλέπει σταθεροποίησή τους εντός του έτους, και αποκλιμάκωσή τους στη συνέχεια, εφόσον συντρέξουν οι λόγοι που θα οδηγήσουν στην σταθεροποίηση της οικονομίας.

    Δημήτριος Μαντζούνης. Ετών 68. Διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank
    Δημήτριος Μαντζούνης. Ετών 68. Διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank

    Στο τρίτο τρίμηνο, η τράπεζα θα έχει έτοιμη για λειτουργία την πλατφόρμα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων σε συνεργασία με την ισπανική Aktua. Ανάκτηση μέσω επανείσπραξης ή μέσω ρευστοποιήσεων ανά περίπτωση θα επιτρέψουν άνοδο των εσόδων της Alpha Bank που έχει εκπονήσει λεπτομερή σχεδιασμό για τα NPLs όλων των κατηγοριών.

    Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα οδηγήσει σε βελτίωση και των συνθηκών ρευστότητας, με την τράπεζα να έχει ήδη μειώσει την εξάρτηση από τον ELA στο τέλος του 2015.
    Στο άλλο μέρος της εξίσωσης της ρευστότητας, τις καταθέσεις, εκτίμηση της Alpha Bank είναι ότι εάν το μακροικονομικό περιβάλλον είναι σταθερό και μετά το πρώτο εξάμηνο του 2016 αρχίσει η χαλάρωση των capital controls, θα μπορούσαν να επιστρέψουν καταθέσεις ύψους 7 δισ.ευρώ ευρώ στο τραπεζικό σύστημα, εκ των οποίων περίπου 2 δισ.ευρώ ευρώ μπορεί να αποκομίσει η τράπεζα.

    Γιώργος Αρώνης, Γενικός Διευθυντής Alpha Bank
    Γιώργος Αρώνης, Γενικός Διευθυντής Alpha Bank

    Πρόοδος έχει γίνει στην υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης και εκτός της πώλησης του Χίλτον, για το οποίο καταγράφεται μεγάλο ενδιαφέρον, όπως έχει αποκαλύψει το mononews, προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου, θα υπάρξουν εξελίξεις όσον αφορά την πώληση της θυγατρικής της τράπεζας στα Σκόπια.

    Με βάση τις υφιστάμενες επιδόσεις, οι στόχοι που έχει θέσει η διοίκηση Μαντζούνη, είναι υλοποιήσιμοι, τονίζουν τραπεζικοί αναλυτές. Η διοίκηση επικεντρώνεται στη βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας μέσω πρωτοβουλιών για μείωση του λειτουργικού κόστους και περαιτέρω περιορισμού του κόστους χρηματοδοτήσεως.

    Ηδη, στο 2015 τα προ προβλέψεων κέρδη έχουν ανέλθει στα 1,15 δις.ευρώ, με ετήσια άνοδο κατά 8,4% ενώ ο στόχος για τις δαπάνες υπερκαλύφθηκε αφού μειώθηκαν κατά 7,6% και διαμορφώθηκαν στα 1,15 δισ.ευρώ έναντι στόχου για 1,2 δισ.ευρώ.

    Στην προηγούμενη χρήση, η τράπεζα έλαβε το σύνολο των προβλέψεων που προέκυψαν από το AQR, φθάνοντας τα 3 δισ.ευρώ για το 2015 και συνολικά 15,8 δισ.ευρώ ενώ ακόμη μια αξιοσημείωτη εξέλιξη ήταν η μείωση των νέων καθυστερήσεων στο τέταρτο τρίμηνο σε μόλις 214 εκ.ευρώ από 520 εκ.ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του 2015.



    ΣΧΟΛΙΑ