• Business

    Άλλο ένα σημάδι ότι η αμερικάνικη οικονομία οδεύει σε ύφεση


    Ο φόβος της ύφεσης έχει αρχίσει να ξεθωριάζει. Όχι ότι οι οικονομικές αναλύσεις ήταν εξαιρετικές αλλά δεν είναι δύσκολο να πούμε ότι η οικονομία των ΗΠΑ πάει καλά.

    Αυτή, όμως, η αίσθηση της ασφάλειας, μπορεί να είναι λιγάκι εκτός τόπου, όπως αναφέρει και ο Jeremy Klein, της FNB Securities. Σύμφωνα με τον Klein, μια ένδειξη τον οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Αμερική πηγαίνει σε ύφεση.

    «Και ενώ έχω ενθαρρυντικά στοιχεία από τις μετοχές, υπάρχουν κάποια σκοτεινά σύννεφα στον ορίζοντα», έγραψε ο Klein στην αναφορά του τη Δευτέρα.

    «Η Empire Survey απολαμβάνει τη μεγαλύτερη διμηνιαία αύξηση κατ’ εξακολούθηση, από τον Ιούλιο του 2005. Παρόλα αυτά, η Capacity Utilization, η οποία παρουσιάζει την πιο ήπια βαρομετρική πρόοδο στο οικονομικό ημερολόγιο, δεν μπορεί να αντιστρέψει την πορεία προς τα κάτω».

    Η Capacity Utilization είναι μια μέθοδος μέτρησης της παραγωγής των υπαρχουσών βιομηχανιών. Μετράει σε ποσοστό τοις εκατό, αν γίνονται οι στροφές σε όλους τους κυλίνδρους στα εργοστάσια, οπότε η χρήση είναι στο 100%. Όσο μειώνεται, αυτό σημαίνει ότι τα εργοστάσια είναι στάσιμα, ή δεν παράγουν τόσο όσο πρέπει. Αυτό ίσως να ερμηνευτεί ως μέτρο ζήτησης – αν ο κόσμος αγοράζει λιγότερο από όσο παράγουν τα εργοστάσια, εκείνα δε θα παράγουν τόσο.

    Το προειδοποιητικό σημάδι που στέλνει ο Klein είναι η ουσιαστική πτώση της μέτρησης τα τελευταία χρόνια. Από την Παρασκευή, η ανάγνωση είναι στο 74,8%.

    «Η ανάγνωση έχει μειωθεί 4,8% από το πικ του Νοεμβρίου του 2014», έγραψε ο Klein.

    «Στην περίπου 5 δεκαετιών ιστορία της σειράς, η ολίσθηση ανάλογου ποσοστού πάντα ερμηνευόταν ως ύφεση. Το δεύτερο παράγωγο του διαγράμματος έχει επίσης αρνητική πορεία για να μπορεί να μετρήσει επικείμενη αλλαγή προς τα πάνω στα δεδομένα».

    Αν θέλουμε μια πιο αισιόδοξη άποψη για την παραγωγή, μπορούμε να κοιτάξουμε το βιομηχανικό δείκτη ISM, που έχει παρουσιάσει πρόσφατη βελτίωση. O Klein, από την άλλη, πιστεύει ότι η Capacity Utilization παρέχει μια πιο αντικειμενική μέτρηση από την ερευνητική μέθοδο που χρησιμοποιεί ο ISM και, κατ’ επέκταση, δίνει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της οικονομίας.

    a

    Τώρα, για αυτούς που είναι πιο αισιόδοξοι, υπάρχει το «ναι, αλλά…» για να τους ανακόψει.

    Όπως σημειώνει και ο George Pearkes της Bespoke Investment Group, η πρόσφατη πτώση έρχεται από έναν τομέα: την ενέργεια.

    Διαβάζοντας τις υποδείξεις, τόσο η παραγωγή των μη διαρκών όσο και των διαρκών αγαθών, έχει παραμείνει σχετικά στάσιμη. Τα ορυχεία και οι επιχειρήσεις ηλεκτρισμού και αερίου παρόλα αυτά έχουν πέσει πολύ.

    Όπως συμβαίνει και με αρκετούς δείκτες τελευταία, αυτό που έχει σημασία είναι ποια στάση κρατάς στο θέμα της ενέργειας.

    Από τη μια, μόνο υπογραμμίζει ότι η βιομηχανία αυτή τραβάει μαζί της και τους υπόλοιπους τομείς και, καθώς οι τιμές του πετρελαίου σταθεροποιούνται, ίσως υπάρξει ανάκαμψη. Από την άλλη όμως, το να κάνουμε τα στραβά μάτια στα αρνητικά μπορεί να μας κρύβει όλη την εικόνα της οικονομίας.

    b

    Διαβάστε ακόμη:

    No deal. Το πετρέλαιο… σβήνει επειδή το Ιραν δεν συμφώνησε (Δειτε 2 σχεδιαγράμματα)

     



    ΣΧΟΛΙΑ