• Business

    Αλλαγή κορυφής στη Vodafone: Ο CEΟ Nick Read αποχωρεί στο τέλος του έτους

    • Bloomberg
    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Group, Nick Read

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Group, Nick Read


    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Group, Nick Read, θα παραιτηθεί στα τέλη του 2022, αφού απέτυχε να σταματήσει την πολυετή διολίσθηση της τιμής της μετοχής του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού και οι συγχωνεύσεις με μεγάλους ανταγωνιστές δεν υλοποιήθηκαν.

    Μετά από τέσσερα χρόνια στη θέση του CEO και 21 χρόνια στη Vodafone, ο Read θα αντικατασταθεί σε προσωρινή βάση από την Οικονομική Διευθύντρια Margherita Della Valle, ενώ το διοικητικό συμβούλιο, με επικεφαλής τον πρόεδρο Jean-Francois van Boxmeer, αναζητά αντικαταστάτη. Ο Read θα παραμείνει ως σύμβουλος μέχρι τα τέλη Μαρτίου, ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση της τη Δευτέρα.

    «Συμφώνησα με το διοικητικό συμβούλιο ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να παραδώσω τη σκυτάλη σε ένα νέο επικεφαλής, που μπορεί να αξιοποιήσει τις δυνάμεις της Vodafone και τις σημαντικές ευκαιρίες που έχει μπροστά της», ανέφερε ο Read.

    Η τιμή της μετοχής της Vodafone έχει σημειώσει βουτιά κατά 44% από τότε που ανέλαβε ο Read τον Οκτώβριο του 2018.

    Εκείνη την περίοδο ο κολοσσός κινητής και ευρυζωνικής σύνδεσης με έδρα το Newbury της Αγγλίας έκανε περικοπές και μείωσε το χρέος. Η μεγαλύτερη κίνηση του Read μπορεί να ήταν απλά η πώληση ενός μεριδίου της εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης Vantage Towers AG, σε μια κοινοπραξία private equity, μία συμφωνία που αποτίμησε την επιχείρηση σε 16,2 δισεκατομμύρια ευρώ (16,3 δισεκατομμύρια δολάρια ) τον προηγούμενο μήνα.

    Ωστόσο, ο Read δυσκολεύτηκε να ολοκληρώσει τις συμφωνίες που είχε στόχο προκειμένου να μειώσει τον αριθμό των παικτών σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες αγορές της Vodafone, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

    Παρά τις συμφωνίες που πραγματοποιήθηκαν εκτός Ευρώπης, από τις προαναφερθείσες αγορές έχει κλείσει μόνο μια μικρή συμφωνία στην Πορτογαλία. Μια προσέγγιση για την ιταλική επιχείρηση απορρίφθηκε, μια άλλα ευκαιρία συγχώνευσης στην Ισπανία χάθηκε και οι συνομιλίες με την ανταγωνίστρια του στο Ηνωμένο Βασίλειο Three CK Hutchison δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

    Shares Decline | Vodafone's stock price dropped steadily this year
    Η τιμή της μετοχής της Vodafone βρίσκεται σταθερά σε πτωτική πορεία φέτος

    «Η Vodafone αντιμετωπίζει δυσεπίλυτους αντίθετους ανέμους», δήλωσε ο αναλυτής της Jefferies, Jerry Dellis, σε σημείωμα προς τους πελάτες. Πρόσθεσε ότι η μόχλευση παραμένει «άβολα υψηλή» μετά τη συμφωνία της Vantage και ότι η μερισματική πολιτική θα πρέπει να επανεξεταστεί.

    Διαβάστε ακόμη:

    Vodafone: Πουλά την μονάδα της στην Ουγγαρία έναντι 1,8 δισ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ