• Business

    Vodafone: Πουλά την μονάδα της στην Ουγγαρία έναντι 1,8 δισ. ευρώ

    • Bloomberg
    Vodafone CΕΟ, Nick Read

    Vodafone CΕΟ, Nick Read


    Η Vodafone Group έκλεισε συμφωνία αξίας 1,8 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του χρέους, για την πώληση των δραστηριοτήτων της στην Ουγγαρία.

    Η εταιρεία πούλησε τα περιουσιακά στοιχεία στην 4iG Public Ltd. και την Corvinus Zrt, μια ουγγρική κρατική εταιρεία συμμετοχών, όπως ανέφερε. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους, ενώ η VOIS, το εγχείρημα IT και υποστήριξης των επιχειρήσεων της Vodafone δεν περιλαμβάνεται στην πώληση.

    Σε συνδυασμό με την 4iG θα δημιουργηθεί η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κινητών και σταθερών επικοινωνιών στη χώρα, ανέφερε η ανακοίνωση.

    Θα προχωρήσει προς την κατεύθυνση της στρατηγικής της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός “εθνικού πρωταθλητή στον τομέα των τηλεπικοινωνιών”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Nick Read.

    Η συμφωνία εντάσσεται στο μοτίβο επέκτασης της κρατικής ιδιοκτησίας στην οικονομία υπό τη 12ετή διακυβέρνηση του Πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, ενώ βοηθά τις επιχειρήσεις κοντά στον πρωθυπουργό να αποκτήσουν πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία περιλαμβάνουν εταιρείες στον τραπεζικό τομέα, τις ασφάλειες, την ενέργεια, την αεροπορία, τις τηλεπικοινωνίες και τις βιομηχανίες μέσων ενημέρωσης.

    Το κράτος σχεδιάζει να λάβει μερίδιο 49% στην εταιρεία μέσω της Corvinus, ενώ η εταιρεία πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών 4iG, που βασίζεται σε κρατικές συμβάσεις, θα λάβει το υπόλοιπο 51%.

    Αν και η Ουγγαρία είναι μία από τις μικρότερες μονάδες της Vodafone, η προγραμματισμένη αποεπένδυση δείχνει τη συνεχιζόμενη προσπάθεια του Read να απλοποιήσει το μοντέλο της επιχείρησης, προχωρώντας επίσης στην πώληση των εργασιών της Vodafone στη Νέα Ζηλανδία, τη Μάλτα και το Κατάρ.

    Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες επέκτασης διεθνώς που οδήγησε στην παγκόσμια εξάπλωση των ασύρματων υπηρεσιών, η Vodafone έχει προχωρήσει σε περικοπές και επικεντρώθηκε σε βασικές αγορές στην Ευρώπη και την Αφρική.

    Διαβάστε ακόμη:

    Η Vodafone στηρίζει τους συνδρομητές της σε Ηλεία, Λέσβο και Έβρο



    ΣΧΟΛΙΑ