• Business

    Alibaba: Άλμα 14% στα έσοδα – Συνεχίζεται η αναδιοργάνωση

    • NewsRoom

    Daniel Zhang, πρώην CEO της Alibaba Group


    Αύξηση κατά 14% σε ετήσια βάση ανέφερε σήμερα ο κινεζικός γίγαντας ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου, καταγράφοντας την μεγαλύτερη ετήσια αύξηση εσόδων από το τρίμηνο του Σεπτεμβρίου 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

    Την ίδια στιγμή, οι μετοχές της εταιρείας που διαπραγματεύονται στις ΗΠΑ, αυξήθηκαν κατά 4,5% στις προσυνεδριακές συναλλαγές.

    Ειδικότερα, τα έσοδα της εταιρείας ανήλθαν στα 234,16 δισεκατομμύρια γιουάν (32,29 δισεκατομμύρια δολάρια) έναντι 224,92 δισεκατομμυρίων γιουάν που αναμένονταν, αυξημένα κατά 14 %.

    Τα καθαρά κέρδη που αναλογούν στους κοινούς μετόχους έφτασαν τα  34,33 δισεκατομμύρια γιουάν, έναντι 28,66 δισεκατομμυρίων γιουάν που αναμένονταν αρχικά, αυξημένα κατά 51% σε ετήσια βάση.

    Η εταιρεία σημείωσε ότι στην  εφαρμογή Taobao για online αγορές αυξήθηκαν οι ενεργοί χρήστες τον Ιούνιο κατά 6,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

    Η ώθηση της εταιρείας στις αγορές του εξωτερικού έφερε επίσης αποτελέσματα, με τα έσοδα από το διεθνές εμπόριο λιανικής να αυξάνονται κατά 60%, σε 17,14 δισεκατομμύρια γιουάν το τρίμηνο του Ιουνίου.

    Αυτή η διεθνής ζήτηση συνέβαλε επίσης στην αύξηση των επιχειρηματικών εσόδων της Alibaba από τα logistics Cainiao κατά 34% στα 23,16 δισεκατομμύρια γιουάν κατά την ίδια περίοδο.

    Ταυτόχρονα, η επιχείρηση cloud της Alibaba ανέφερε αύξηση εσόδων κατά 4% στα 25,12 δισεκατομμύρια γιουάν

    Τα σημερινά τριμηνιαία αποτελέσματα, συγκρίνονται με μια περίοδο πριν από ένα χρόνο, όταν η Κίνα εξακολουθούσε να αγωνίζεται με την πανδημία Covid-19 και επιβλήθηκε σε αυστηρά lockdowns για δύο μήνες στη Σαγκάη.

    Από τη στιγμή που η χώρα χαλάρωσε τους αυστηρούς ελέγχους της πανδημίας τον Δεκέμβριο, η κινεζική οικονομία βρίσκεται σε μία ρευστή κατάσταση, προσπαθώντας να ανακάμψει.

    Παρόλο που οι επενδυτές ανέμεναν ισχυρή ανάκαμψη, η εγχώρια καταναλωτική ζήτηση παρέμεινε υποτονική.

    Φέτος, το ΑΕΠ του β’ τριμήνου ήταν πιο αργό από το αναμενόμενο.

    Αναδιάρθρωση της Alibaba

    Η Alibaba, με έδρα το Hangzhou, έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές τους τελευταίους μήνες.

    Τον Μάρτιο ανέφερε ότι θα διασπαστεί σε έξι επιχειρηματικούς ομίλους, με ορισμένους να έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν εξωτερική χρηματοδότηση και να εισέλθουν στην αγορά του  χρηματιστηρίου.

    Παράλληλα, ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος Daniel Zhang, θα παραιτηθεί αυτό τον μήνα, ωστόσο, θα παραμείνει επικεφαλής της επιχείρησης cloud computing της Alibaba, για να βοηθήσει στην ανάπτυξή της.

    Ο βετεράνος της Alibaba, Έντι Γου θα τον διαδεχθεί ως διευθύνων σύμβουλος, ενώ ο Τζο Τσάι θα αναλάβει τη θέση του προέδρου, όπως είχε ανακοινώσει η εταιρεία τον Ιούνιο.

    «Η Alibaba απέδωσε ένα σταθερό τρίμηνο καθώς συνεχίζουμε την αναδιοργάνωσή μας, η οποία αρχίζει να απελευθερώνει νέα ενέργεια στις επιχειρήσεις μας», επισημαίνει ο Zhang.

    Πηγή: CNBC

    Διαβάστε επίσης: 

    Mytilineos: Εγκρίθηκε το σχέδιο συγχώνευσης με την Watt & Wolt



    ΣΧΟΛΙΑ