• Business

    Alibaba: Μειώνει κατά 7% το εργατικό δυναμικό ενόψει IPO στο τμήμα cloud

    • NewsRoom
    Ο Τζακ Μα, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Alibaba

    Ο Τζακ Μα, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Alibaba


    Η Alibaba αποφασίζει να προχωρήσει σε 7% μείωση των υπαλλήλων της στο τμήμα του cloud computing, καθώς η εταιρεία προσανατολίζεται σε Αρχική Δημόσια Πρόταση (IPO) για αυτό, ακολουθώντας το σχέδιο διάσπασης που είχε αναγγείλει πριν από μερικές εβδομάδες.

    Σύμφωνα με άτομα με γνώση του θέματος τα οποία μίλησαν στο CNBC, ο τεχνολογικός και εμπορικός κολοσσός της Κίνας θα προσφέρει πακέτα αποζημιώσεων σε όσους εργαζόμενους επηρεάζονται από την κίνησή της, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει να πληροφορεί το προσωπικό για τις προθέσεις του, ενθαρρύνοντας, μάλιστα, πολλά μέλη του να μετατεθούν εσωτερικά σε διαφορετικές θέσεις, εφόσον το επιθυμούν.

    Η παραπάνω απόφαση έρχεται μετά την ανακοίνωση της διοίκησης για διάσπαση του ομίλου σε 6 επιχειρηματικές μονάδες, η καθεμιά με δικό της γενικό διευθυντή και Διοικητικό Συμβούλιο.

    Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η Alibaba ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει πλήρη απόσχιση του κλάδου Cloud Intelligence Group, με σκοπό να καταστεί μια ανεξάρτητη, εισηγμένη εταιρεία.

    Εδώ και καιρό ο CEO του κινεζικού ομίλου, Daniel Zhang, αντιμετώπιζε το cloud computing ως αναπόσπαστο στοιχείο για το μέλλον των ηλεκτρονικών αγορών. Όμως, τη δεδομένη στιγμή το cloud συνεισφέρει μόλις το 9% του συνολικού κέρδους της εταιρείας, με τα έσοδα να επιβραδύνονται σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Στην πραγματικότητα, υποχώρησαν κατά 2% σε ετήσια βάση στο πρώτο τρίμηνο του 2023.

    Ο Zhang ισχυρίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα πως η εξέλιξη αυτή οφείλεται εν μέρει στην «προνοητικότητά μας να προσαρμόσουμε το μοντέλο εισοδημάτων μας και να εστιάσουμε σε υψηλού ρυθμού ανάπτυξη, καθώς και ως συνέπεια εξωτερικών αλλαγών στο περιβάλλον της αγοράς και των πελατών».

    Δεν θεωρείται τυχαίο ότι η ByteDance, μητρική του TikTok, ξεκίνησε να μεταφέρει τις διεθνείς επιχειρήσεις της εκτός του νέφους της Alibaba, γεγονός που συνεχίζει να έχει αντίκτυπο στο cloud business της εταιρείας.

    Κι όμως, η Alibaba έχει χαράξει τη δική της πορεία στον τομέα του cloud computing τα τελευταία χρόνια. Αποτελεί τον νούμερο ένα παίκτη στην κινεζική αγορά, ενώ στην Ασία την έχει ξεπεράσει μόνο η Amazon, σύμφωνα με το Synergy Research Group. Ωστόσο, σε διεθνές επίπεδο, ακόμα βρίσκεται πίσω από τις Amazon, Microsoft και Google.

    Διαβάστε επίσης:

    SoftBank: Ξεφορτώνεται μετοχές της Alibaba- Απώλειες 13 δισ. δολαρίων για τον κινεζικό κολοσσό

     



    ΣΧΟΛΙΑ