• Business

    Αλέξης Τσίπρας: Ακύρωση δεν πετύχαμε! Πετύχαμε όμως αναβολή για το 2018 του τέλους πληρότητας!


    “Παρά την επιμονή των δανειστών, καταφέραμε να μεταθέσουμε την εφαρμογή του τέλους πληρότητας στο 2018 αντί για φέτος” ανακοίνωσε, περιχαρής, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας τις εργασίες της 24ης Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

    Οπως δήλωσε ο κ.Τσίπρας, κατά την ανακοίνωση της χρονικής μετάθεσης της επιβολής του τέλους πληρότητας ως επίτευγμα της Κυβέρνησης, για το συγκεκριμένο τέλος “υπάρχει εξοικείωση λόγω της υπάρχουσας ισχύος του στις άλλες χώρες της Μεσογείου – όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Και είναι νομίζω αυτό σημαντικό, για να κάνουν οι tour operators τους απαραίτητους σχεδιασμούς, χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις για το 2016 και το 2017”.

    Ποιός όμως θα διασφαλίσει ότι την επόμενη τουριστική χρονιά, θα έχουν τη δυνατότητα οι επιχειρηματίες να καλύψουν την αύξηση αυτή στο τουριστικό πακέτο, αφού σύμφωνα με τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ κ.Ανδρέα Ανδρεάδη, “τα επόμενα δύο χρόνια υπάρχει υπαρκτό το ενδεχόμενο να καταγράψουμε απώλειες στον τομέα. Για φέτος η αρχική πρόβλεψη του ΣΕΤΕ ήταν θετική. Εκτιμήσαμε 1,5 εκατ. περισσότερες αφίξεις στα 25 εκατ. συν 2,5 εκατ. από κρουαζιέρα. Και έσοδα στα 15 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 800 εκατ. σε σχέση με το 2015. Δυστυχώς όμως,  ήδη το πρώτο τετράμηνο του 2016 δείχνει σημάδια κόπωσης. Κινούμαστε στην κόψη του ξυραφιού και κινδυνεύουμε όχι μόνο να μην πετύχουμε τον νέο στόχο αλλά και να πέσουμε κάτω από τα επίπεδα του 2015. Και, πιστέψτε με, δεν κινδυνολογούμε. Οι απώλειες, βέβαια, θα φανούν σταδιακά και όχι αμέσως”.

    Συνεχίζοντας ο κ.Τσίπρας την έκφραση αισιοδοξίας προς τους τουριστικούς επιχειρηματίες, επεσήμανε ότι “οι προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό είναι ανεξάντλητες και το κλείσιμο της αξιολόγησης δημιουργεί το σταθερό πλαίσιο για την περαιτέρω ανάπτυξή του.

    Συμμερίζομαι πλήρως την ανησυχία και τις δυσκολίες από την υιοθέτηση ορισμένων δυσάρεστων μέτρων τα οποία πάρθηκαν υπό την ασφυκτική πίεση των δανειστών.

    Θέλω όμως να αναλογιστούμε όλοι τι θα είχε συμβεί αν η ελληνική κυβέρνηση δεχόταν άκριτα και χωρίς σκληρή διαπραγμάτευση, τις αρχικές προτάσεις όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί.

    Για παράδειγμα η αρχική πρόταση των θεσμών για τον ΦΠΑ στη διαμονή ήταν να πάει στο 23%, αντί για 13% όπως καταλήξαμε.

    Επίσης, πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι οδηγηθήκαμε στην πρόταση για αύξηση του ανώτερου συντελεστή του ΦΠΑ κατά μία μονάδα, προκειμένου να αποφύγουμε την αρχική πρόταση από την άλλη πλευρά του τραπεζιού, που ήταν η αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού στο από το 13 % στο 23%.

    Καταλαβαίνετε νομίζω τις επιπτώσεις ενός τέτοιου καταστροφικού μέτρου, τόσο για τον τουρισμό αλλά και συνολικά για τους πολίτες”.

    Ακούγοντας τον Πρωθυπουργό να επαίρεται για τα επιτεύγματα της Κυβέρνησής του το λιγότερο που θα μπορούσαν να κάνουν οι ξενόδοχοι θα ήταν να τον ευχαριστήσουν για την προσπάθεια του να καταστήσει τον τουρισμό μη ανταγωνιστικό!



    ΣΧΟΛΙΑ