• Business

    Αλέξανδρος Εξάρχου: Οι 3 άξονες της στρατηγικής για την Intrakat – Ράλι για την μετοχή


    Τα πολλαπλά επίπεδα που συνετέλεσαν στην ανάπτυξη του Ομίλου της Intrakat παρουσίασε χθες ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, Αλέξανδρος Εξάρχου, κατά τη διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης της εταιρείας, η οποία συμπίπτει χρονικά με το έναν χρόνο από τότε που ανέλαβε η νέα διοίκηση.

    Ο ισχυρός άνδρας της Intrakat ανέφερε ότι μέσα σε ένα χρόνο η υφιστάμενη διοίκηση κατάφερε να γιγαντώσει τον όμιλο και να τον κάνει το νο.2 μεταξύ του ανταγωνισμού, όπως φάνηκε από την αύξηση των μεγεθών σε τρεις αρκετά σημαντικούς τομείς.

    Σημείωσε ότι μεγεθύνθηκε το οικονομικό εκτόπισμα της Intrakat, η οποία στράφηκε προς τα έργα ΑΠΕ, τα ΣΔΙΤ και τις παραχωρήσεις, καθώς κρίθηκε ότι μέσω αυτών η εισηγμένη μπορεί να ξεκλειδώσει σταθερές χρηματοδοτικές ροές, έτσι ώστε να πετύχει εντός του 2023 το break-even και να είναι σε θέση να αποδίδει σταθερά και υγιή μερίσματα βάσει της κερδοφορίας της εταιρείας από το 2024.

    Ιντρακάτ: Ρεκόρ 52 εβδομάδων

    Η στροφή αυτή έχει φέρει σε χρόνο dt την Intrakat στο νο.2 των κατασκευαστών είναι η πορεία της μετοχής  με την κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης να αυξάνεται κατά 142% σε ετήσια καθώς αυτή διαμορφώθηκε από τα 142,8 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2022 στα 369,2 εκατ. ευρώ, στις 30 Ιουνίου του 2023.

    Επιπλέον, άνοδος καταγράφεται και στα ίδια κεφάλαια της εισηγμένης καθώς αυτά από τα 80,7 εκατ. Ευρώ που είχαν διαμορφωθεί λίγο ύστερα από την αλλαγή σκυτάλης, εκτιμάται ότι μέσα στον Ιούνιο του 2023 έχουν ξεπεράσει τα 160 εκατ. Ευρώ.

    Σημειώνεται ότι το στήριγμα της μετοχής ήταν η επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αξίας 100 εκατ. Ευρώ, η οποία καλύφθηκε από όλους τους μετόχους της εισηγμένης, στις αρχές του 2023.

    Μάλιστα, οι μέτοχοι της εταιρείας δείχνουν απόλυτη εμπιστοσύνη προς αυτή, καθώς πριν από τέσσερις ημέρες ο εφοπλιστής Κωνσταντίνος Αγγέλου αύξησε το ποσοστό συμμετοχής του στην Intrakat  από το 13,7% στο 15,5% μέσω της Blue Silk LTD, ενώ και η τριανδρία των βασικών  μετόχων (Εξάρχου-Μπάκος-Καϋμενάκης) εξαγόρασε εξωχρηματιστηριακά την προηγούμενη εβδομάδα μέσω της Winex Investmentes το ποσοστό του Δημήτρη Κούτρα και πλέον η θέση τους έχει διαμορφωθεί από το 34,78% στο 36,5%.

    Χθες Παρασκευή η τιμή της μετοχής έκλεισε με μεγάλα κέρδη 3,37% στα 2,30 ευρώ σημειώνοντας ρεκόρ 52 εβδομάδων.

    Κατακόρυφη αύξηση του ανεκτέλεστου έργων

    Ο δεύτερος τομέας στον οποίο η Intrakat οφείλει την ετήσια βελτίωση είναι ο διπλασιασμός του ανεκτέλεστου έργων που έχει αναλάβει η εισηγμένη και αν λάβουμε υπόψη και την επικείμενη εξαγορά της ΑΚΤΩΡ που τελεί υπό την αίρεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τότε μπορούμε να κάνουμε λόγο για πενταπλασιασμό του έως τα τέλη του 2023.

    Το παραπάνω συμβαίνει, καθώς το backlog έργων της εισηγμένης τον Ιούλιο του 2022 είχε διαμορφωθεί στα 1,2 δισ. Ευρώ, ενώ ένα χρόνο αργότερα αυτό υπολογίζεται στα 2,1 δισ. Ευρώ. Επιπλέον, με την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ, η Intrakat θα έχει συνολικό ανεκτέλεστο αξίας 4,9 δισ. Ευρώ με αποτέλεσμα να κατατάσσεται δεύτερη μεταξύ των υπόλοιπων μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων όσον αφορά το συγκεκριμένο δείκτη.

    Ενδυνάμωση τεχνικού προσωπικού και εξοπλισμού

    Ωστόσο, για να υλοποιηθούν τα παραπάνω έργα και για να μη χαθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Intrakat, χρειάζεται να υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό που θα διαθέτει εμπειρία στα μεγάλα έργα και ο απαραίτητος εξοπλισμός.

    Ο τρίτος τομέας που θα κάνει τη διαφορά για την Intrakat είναι η επικείμενη γιγάντωση του προσωπικού της μέσω της ολοκλήρωσης της εξαγοράς της ΑΚΤΩΡ καθώς η εισηγμένη θα αυξήσει τους 560 εργαζομένους της από τους 560 (Ιούνιος 2022) στους 3360 καταγράφοντας αύξηση 500%.

    “Φλερτ” με τον ΒΟΑΚ

    Συνεχίζοντας την ανοδική τροχιά που έχει ήδη διαγράψει από τα μέσα του 2022, ο Αλέξανδρος Εξάρχου εκτιμά ότι και το έτος που διανύουμε θα είναι μία χρονιά-ορόσημο καθώς μέχρις στιγμής έχουν σημειωθεί τα εξής:

    Στα δημόσια έργα η εταιρεία έχει υπογράψει τις συμβάσεις για δύο ΣΔΙΤ συνολικής αξίας 427  εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τα εξής:

    • Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη αξίας 239  εκατ. ευρώ. Το εν λόγω έργο υλοποιείται από την κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις-Intrakat (Συμμετοχή Intrakat: 40%)
    • Τμήμα Χερσόνησος-Νεάπολη κόστους 188,6 εκατ. ευρώ (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Intrakat) στο οποίο συμμετέχει κατά 25%.

    Επιπλέον, η εισηγμένη διεκδικεί μαζί με το σχήμα Briza -Rubicone  τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού που δημοπρατεί αυτή την περίοδο το ΤΑΙΠΕΔ με τις οικονομικές προσφορές να αναμένεται να υποβληθούν στα τέλη του τρέχοντος μήνα.

    Μάλιστα, η Intrakat αύξησε το ποσοστό συμμετοχής της στο σχήμα στο 49% και η Briza αποτελεί το 35% της κοινοπραξίας και η Rubicone το 17%.

    Όσον αφορά τις νέες παραχωρήσεις που θα μπορούσε να διεκδικήσει η Intrakat, ο κ. Εξάρχου δήλωσε ότι επιδιώκεται η άμεση συμμετοχή στον διαγωνισμό για την παραχώρηση του ΒΟΑΚ μέσω της εξαγοράς μετοχών από την Κοινοπραξία Mytilineos-ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις που έχει υποβάλει προσφορά.

    Ωστόσο, εκτός από τα δημόσια έργα η Intrakat υλοποιεί και ιδιωτικά έργα με σημαντικότερα το Marina Tower στο Ελληνικό και το νέο έργο που ανέλαβε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για λογαριασμό της Ecomar.

    Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός των δύο έργων αυτών εκτιμάται στα 800 εκατ. ευρώ, και ο διευθύνων σύμβουλος τόνισε ότι όσον αφορά εντός του επόμενου τριμήνου θα υπογραφεί η σύμβαση για τις αθλητικές εγκαταστάσεις στο Ελληνικό αξίας 120 εκατ. ευρώ που έχει αναλάβει μαζί με τον Όμιλο Mytilineos (ΜΕΤΚΑ).

    Διαβάστε επίσης:

    Εξάρχου (Intrakat): Το 2023 το break-even, μέρισμα από το 2024 – Αυξάνουμε τη συμμετοχή μας στο σχήμα διεκδίκησης της Αττικής Οδού

    Intrakat: Ανέλαβε νέο έργο ύψους $382,7 εκατ. στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

    Intrakat: Στο 15,6% το ποσοστό της Blue Silk του Κωνσταντίνου Αγγέλου



    ΣΧΟΛΙΑ