• Business

    Εξάρχου (Intrakat): Το 2023 το break-even, μέρισμα από το 2024 – Αυξάνουμε τη συμμετοχή μας στο σχήμα διεκδίκησης της Αττικής Οδού

    Αλέξανδρος Εξάρχου ceo Intrakat

    Αλέξανδρος Εξάρχου, Ceo Intrakat


    Στα πεπραγμένα του πρώτου χρόνου της νέας διοίκησης της Intrakat που έφερε την εισηγμένη στο Νο.2 του κατασκευαστικού κλάδου αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας, Αλέξανδρος Εξάρχου, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης που ολοκληρώθηκε προ ολίγου, ανακοινώνοντας, επίσης, ότι αυξάνεται η συμμετοχή του Ομίλου στο 49% στο σχήμα για τη διεκδίκηση της Αττικής Οδού (Briza-Rubicone).

    Τόνισε, δε, ότι για την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ που τελεί υπό την αίρεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, δε χρειάζεται να πραγματοποιηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

    Σχετικά με την κερδοφορία του Ομίλου εκτίμησε ότι στην τρέχουσα χρήση μπορεί να επιτευχθεί το break-even και ότι από τη χρήση του 2024 είναι αρκετά πιθανό να δοθεί μέρισμα.

    Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι οι  εγγυητικές επιστολές έχουν «πιάσει ταβάνι» και πρόκειται για ένα ζήτημα που άπτεται πολιτικής παρέμβασης. Πρέπει να βρεθούν λύσεις για να απορροφηθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Εκτός από τις τράπεζες έχουμε απευθυνθεί σε ασφαλιστικές εταιρείας για αντεγγυήσεις.

    Όσον αφορά τα απορρίμματα δήλωσε ότι οι διαγωνισμοί έχουν κολλήσει και έκανε ιδιαίτερη μνεία στις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων που δημοπρατεί η Περιφέρεια Αττικής και ότι ο Όμιλος θα τα διεκδικήσει όταν δοθεί η ευκαιρία.

    Καταφέραμε να κάνουμε την Intrakat το Νο.2

    Αναλυτικότερα ο ισχυρός άνδρας της Intrakat δήλωσε:

    «Πρόκειται για την πρώτη ετήσια τακτική γενική συνέλευση που πραγματοποιεί η νέα διοίκηση, η οποία ανέλαβε πριν από ακριβώς ένα χρόνο και θεωρώ ότι είναι μία καλή ευκαιρία για να κάνουμε ανασκόπηση».

    Πρόσθεσε, ότι η νέα διοίκηση ξεκίνησε το έργο της στο μέσο της περασμένης χρονιάς και κατάφερε να οδηγήσει την εισηγμένη σε ένα θετικό δεύτερο εξάμηνο.

    «Σχετικά με τα όσα κάναμε μπορώ να το παρομοιάσω με την επιτυχή αλλαγή αλυσίδας ποδηλάτου που είναι εν κινήσει και μπορώ να πω ότι πλέον μιλάμε για μία νέα Intrakat που έχει αναρριχηθεί στο Νο.2 του κατασκευαστκού κλάδου.

    Αυτό το πετύχαμε μέσω του ανεκτέλεστου των έργων μας, το οποίο με την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ θα διαμορφωθεί στα 4,9 δισ. ευρώ. Να αναφέρω ότι μόνο τα έργα που έχει αναλάβει η εταιρεία μας τη χρονιά που μας πέρασε κοστολογήθηκαν στα 2,1 δισ. ευρώ και ότι έως τα τέλη του 2022 υπογράφηκαν συμβάσεις για έργα αξίας περίπου 800 εκατ. ευρώ και αναμενόταν να υπογραφούν επιπλέον 400 εκατ. ευρώ.

    Για να τα καταφέρουμε όλα αυτά, ολοκληρώσαμε επιτυχώς την ΑΜΚ στις αρχές του 2023. Αυτή ανήλθε στα 100 εκατ. ευρώ και μέσω αυτής πετύχαμε να αλλάξουμε τη θέση του Ομίλου στον κλάδο.

    Να σας υπενθυμίσω ότι με τα 50 εκατ. ευρώ επιδιώκαμε να εξαγοράσουμε κατασκευαστικές εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, παρόλο που δε γνωρίζαμε ότι θα έρθουμε σε επαφές με την ΑΚΤΩΡ. Με την εξαγορά αυτή εκτός από το ανεκτέλεστο αποκτούμε σημαντική τεχνογνωσία, προσωπικό και εξοπλισμό

    Επιπλέον, για πρώτη φορά αναλάβαμε έργα ΣΔΙΤ, όπως το Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη και το ΣΔΙΤ του ΒΟΑΚ, ενώ διεκδικούμε και τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού.

    Εκτός, όμως, από τα δημόσια έργα συμμετέχουμε και σε ιδιωτικά, όπως το Marina Tower στο Ελληνικό και το νέο έργο που αναλάβαμε για την ECOMAR στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τα οποία ξεπερνούν τα 800 εκατ. ευρώ.

    Να αναφέρω ότι για το έργο στο Ελληνικό υπάρχει ρήτρα αναπροσαρμογής των τιμών για να διασφαλίσουμε ότι θα είναι βιώσιμο στο ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης  των τιμών των κατασκευαστικών υλικών.

    Για την πορεία της μετοχής της Intrakat αξίζει να αναφερθεί ότι η κεφαλαιοποίησή της από τα 145 εκατ. ευρώ έχει εκτιναχθεί στα 345 εκατ. ευρώ από τότε που αναλάβαμε τη διοίκηση της εταιρείας με αποτέλεσμα  οι μέτοχοί μας έχουν κερδίσει 100 εκατ. ευρώ εντός αυτού του διαστήματος».

    Τι ψηφίστηκε

    Η πλειοψηφία του παρισταμένου μετοχικού κεφαλαίου ενημερώθηκε και ψήφισε τα κάτωθι:

    Υποβολή και έγκριση των ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων της Εταιρείας (συμπεριλαμβανομένων και των ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων) για την εταιρική χρήση από 01.01.2022 έως 31.12.2022, μετά των επ’ αυτών Εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ορκωτών Ελεγκτών – Λογιστών

    Υποβολή της Ετήσιας Έκθεσης Πεπραγμένων της Επιτροπής Ελέγχου για την εταιρική χρήση από  01.01.2022 έως 31.12.2022

    Έγκριση της συνολικής διαχείρισης της Εταιρείας από το Διοικητικό Συμβούλιο κατά την εταιρική  χρήση 2022 και απαλλαγή των Ορκωτών Ελεγκτών  – Λογιστών, από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τον έλεγχο της εταιρικής χρήσης από 01.01.2022  έως 31.12.2022

    Εκλογή Ορκωτών Ελεγκτών – Λογιστών για τον έλεγχο των χρηματοοικονομικών καταστάσεων,  εταιρικών και ενοποιημένων της εταιρικής χρήσης από 01.01.2023 έως 31.12.2023 και ορισμός  της αμοιβής τους

    Συζήτηση και ψηφοφορία επί της έκθεσης αποδοχών για την εταιρική χρήση από 01.01.2022 έως 31.12.2022

    Παροχή άδειας, κατ’ άρθρο 98 παρ. 1 του Ν. 4548/2018, στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και στους Διευθυντές της Εταιρείας να μετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο ή στη διοίκηση των θυγατρικών και των συνδεδεμένων εταιρειών της Εταιρείας

    Υποβολή αναφοράς – έκθεσης των ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου

    Τροποποίηση της Πολιτικής Αποδοχών της Εταιρείας

    Απόκτηση από την εταιρεία ιδίων μετοχών για κάθε εκ του Νόμου επιτρεπόμενη χρήση και παροχή εξουσιοδότησης στο Διοικητικό Συμβούλιο της  Εταιρείας για την υλοποίηση της αποφάσεως και την τήρηση των νομίμων προς τούτο  διατυπώσεων

    Έγκριση συμψηφισμού ποσού εβδομήντα δύο εκατομμυρίων επτακοσίων σαράντα δύο χιλιάδων  τετρακοσίων ενός ευρώ (72.742.401€) εκ του λογαριασμού «Υπέρ το άρτιο» της Εταιρείας, με  τον λογαριασμό «Ζημίες εις νέον», προς απόσβεση ισόποσων ζημιών παρελθουσών χρήσεων

    Διαβάστε επίσης:

    Intrakat: Ανέλαβε νέο έργο ύψους $382,7 εκατ. στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

    Mytilineos: Αγορά ιδίων μετοχών συνολικής αξίας €227.919

     



    ΣΧΟΛΙΑ