• Business

    Αλέξανδρος Αγγελόπουλος: Καλό το δέντρο, αλλά ας κοιτάξουμε το δάσος…!


    Ο πανικός που έσπειρε στον ελληνικό τουρισμό, η απόφαση του Βρετανικού λαού να βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σαφώς και δημιουργεί ένα έντονο κλίμα ανασφάλειας για το μέλλον, τόσο στους τουρίστες (απ΄όποια χώρα κι αν προέρχονται) όσο και στους επιχειρηματίες.

    Ωστόσο ο κίνδυνος για πτωχεύσεις τουριστικών οργανισμών από την απότομη διαφορά στην ισοτιμία των δυο νομισμάτων (στερλίνας/ευρώ), ελοχεύει και θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα εν μέσω τουριστικής περιόδου.

    “Πρώιμες και επιπόλαιες είναι οι εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις του Brexit στο τουρισμό. Οι διακυμάνσεις στην ισοτιμία δεν είναι φετινό ζήτημα, αλλά υπήρχε πάντα” σχολιάζει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Aldemar Resorts and Aldemar Hotels κ.Αλέξανδρος Αγγελόπουλος και επισημαίνει ότι “προέχει να βρουν το βηματισμό τους η Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο. Καλό το δέντρο, αλλά ας κοιτάξουμε το δάσος…”

    Andreadis1

    Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, επισημαίνει την οικονομική πίεση που θα δεχθούν οι τουριστικοί οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στη βρετανική αγορά. Στο πλαίσιο αυτό εφιστά τη προσοχή για ενδεχόμενα “κανόνια” οργανισμών που δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις ζημίες από τις απότομες διακυμάνσεις της ισοτιμίας της στερλίνας αλλά και την ενδεχόμενη πτώση της τουριστικής ζήτησης. Κρίσιμο είναι επίσης το επόμενο διάστημα για τη σεζόν του 2017. Και αυτό γιατί θα ξεκινήσει ο κύριος όγκος των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή των συμβολαίων μεταξύ των Ελλήνων ξενοδόχων με τους ξένους τουριστικούς οργανισμούς. Όμως, δεν αποκλείεται τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για τη διαμόρφωση των νέων τιμών των τουριστικών οργανισμών για το τουριστικό έτος 2017.

    sete

    Ο ΣΕΤΕ από την πλευρά του, “κρούει τον κώδωνα κινδύνου” για το νέο κλίμα που διαμορφώνεται στην Μ. Βρετανία αλλά για την νέα ισοτιμία στερλίνας/ευρώ, οπότε και αναμένονται άμεσες μεταβολές στην ταξιδιωτική και καταναλωτική συμπεριφορά των Βρετανών τουριστών. Ενδέχεται να επηρεαστούν αρνητικά οι αφίξεις και τα έσοδα, πρωτίστως στο προϊόν “Ήλιος & Θάλασσα”, αφού σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του ΣΕΤΕ, σημαντικό μερίδιο των κρατήσεων γίνονται τελευταία στιγμή (έως και έναν μήνα προ της αναχώρησης), δηλαδή εντός Ιουνίου και Ιουλίου / Αυγούστου. Ωστόσο, εάν συμβεί αυτό, τότε ενδέχεται να επηρεαστούν αρνητικά και οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής και για άλλες μορφές ταξιδιών αναψυχής, όπως ο τουρισμός πόλεων και ο πολιτιστικός τουρισμός, αλλά και η αγορά συνεδρίων, εταιρικών συναντήσεων και ταξιδιών κινήτρων.

    Ενδεχόμενα μεγάλη διολίσθηση του βρετανικού νομίσματος ή/και πτώση του ΑΕΠ, θα επιδράσει αρνητικά τόσο στις αφίξεις, όσο και στην μέση κατά κεφαλή δαπάνη σε ευρώ, άρα, πολλαπλασιαστικά και στα συνολικά έσοδα του ελληνικού τουρισμού από τη Βρετανική αγορά, η οποία, σημειωτέον, καθίσταται ανταγωνιστικότερη για ταξίδια Ευρωπαίων προς αυτήν.

    Παράλληλα, όσο θα εξελίσσεται η διαδικασία αποχώρησης της χώρας από την Ε.Ε. και θα προχωρούν οι αναμενόμενες διαπραγματεύσεις για τη σχετική συμφωνία μεταξύ των δύο μερών, θα προκύπτουν νέα δεδομένα για τις αλλαγές που θα επέλθουν στη δομή και στον τρόπο λειτουργίας της βρετανικής τουριστικής αγοράς, μίας εκ των μεγαλύτερων και σημαντικότερων για την παγκόσμια αγορά Τουρισμού και Ταξιδιών. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο ενδεχόμενο αλλαγής των ισχυόντων δεδομένων (δρομολογήσεις, ναύλα) στις αερομεταφορές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το βασικό πακέτο (κατάλυμα – μεταφορά) που έχει κυρίαρχο ρόλο στη διαδικασία επιλογής προορισμού από τον επισκέπτη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/omologia-sok-brexit-idias-simasias-tin-periodo-meta-tin-11i-septemvriou/56454



    ΣΧΟΛΙΑ