• Business

    Αλ. Αγγελόπουλος (Aldemar): Ψηφιακά αναλφάβητος ο κλάδος του τουρισμού στην Ελλάδα

    Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Aldemar


    «Ο κλάδος του τουρισμού στην Ελλάδα είναι ακόμα ψηφιακά αναλφάβητος, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια», τόνισε ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλο της Aldemar Resorts Group, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο συνέδριο 2nd FAMILY BUSINESSSUMMIT, επισημαίνοντας ότι η ψηφιοποίηση στον κλάδο είναι πολύ σημαντική και αποτελεί μέρος της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

    Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ο κ. Αγγελόπουλος αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν γίνει στον τουρισμό και στις σημαντικές αλλαγές που έχουν τελεστεί τα τελευταία χρόνια, όπως οι κρατήσεις μέσω διαδικτύου και η ευκολία να επιλέξει ο πελάτης το ξενοδοχείο που θέλει να πάει, να το δει από τις διάφορες πλατφόρμες και να κάνει την κράτησή του εύκολα και γρήγορα.

    Ωστόσο όπως τόνισε, αυτό είναι μόνο η αρχή, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να φτάσει ο τουριστικός κλάδος σε υψηλό επίπεδο ψηφιοποίησης και ψηφιακών συστημάτων. Η ψηφιακή μετάβαση είναι πλέον ζητούμενο ενώ «έβαλε στο παιχνίδι» και την κυβερνοασφάλεια, φέρνοντας ως παράδειγμα δύο μεγάλα ξενοδοχεία, τα οποία έπεσαν θύματα κυβερνοεπίθεσης πριν από δύο χρόνια.

    Μεγάλη αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων

    Παρότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας φέρνει πολλά πλεονεκτήματα, ωστόσο εγκυμονεί και τεράστιους κινδύνους. Πλέον οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν αυξηθεί σε τρομακτικά επίπεδα, ενώ και στην Ελλάδα το τελευταίο τρίμηνο έχουν σημειώσει αύξηση άνω του 64%.

    Πρόσφατη έρευνα της CheckPoint Research (CPR), δείχνει ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2022, οι κυβερνοεπιθέσεις στην Ελλάδα έχουν σημειώσει μεγάλη αύξηση κατά 64%, καταγράφοντας 813 επιθέσεις κατά μέσο όρο την εβδομάδα σε οργανισμούς.

    Αναλυτές σχολιάζουν ότι το γεγονός ότι υπάρχει ιδιαίτερα αυξημένη δραστηριότητα επιθέσεων στον κυβερνοχώρο συσχετιζόμενη με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, που ενδεχομένως να επηρεάζει και την Ελλάδα». Παρόλα αυτά, όπως υπογραμμίζουν, βασικότερη για την αύξηση των περιστατικών που καταγράφονται αιτία είναι ότι οι ομάδες επιθέσεων, ανά τον κόσμο, έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη δυναμική και τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε να δελεάζουν καθημερινά τους στόχους τους, επιτυγχάνοντας επιθέσεις που τους εξασφαλίζουν μεγάλο κέρδος.

    Οι εταιρείες αυξάνουν τις επενδύσεις στην κυβερνοασφάλεια το 2023

    Τους προϋπολογισμούς τους, που αφορούν την κυβερνοασφάλεια, αυξάνουν οι επιχειρήσεις παγκοσμίως. Μάλιστα τα 2/3 των επιχειρήσεων σχεδιάζουν μεγαλύτερες επενδύσεις για την ψηφιακή τους θωράκιση το 2023.

    Ήδη, το 69% των εταιρειών, διεθνώς, δηλώνει ότι ο σχετικός προϋπολογισμός είναι αυξημένος το 2022, με το 65% να σχεδιάζει μεγαλύτερες επενδύσεις το 2023.

    Η αύξηση αντικατοπτρίζει την εξέχουσα θέση των ζητημάτων κυβερνοασφάλειας στην ατζέντα ανθεκτικότητας των επιχειρήσεων.

    Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι ελληνικές εταιρίες. Έρευνα της PylonesHellas δείχνει ότι 1 στις 3 επιχειρήσεις έχουν αντιμετωπίσει κάποια κυβερνοαπειλή ενώ το 50,60%των ελληνικών επιχειρήσεων δηλώνει ότι ο προϋπολογισμός ασφάλειας IT της εταιρείας του αυξήθηκε τους τελευταίους 12 μήνες.

    Οι κορυφαίες απειλές ασφάλειας, που ανησυχούν περισσότερο σε σχέση με την προστασία των δεδομένων και συστημάτων της εκάστοτε επιχείρησης, είναι με διαφορά τα Κακόβουλα λογισμικά (Malware) σε ποσοστό 46,90%. Οι επιθέσεις Phishing είναι εξίσου στο προσκήνιο με ποσοστό 38,40% και την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων να αποτελεί για μια ακόμη φορά έναν από τους κινδύνους που συμπληρώνουν τη λίστα (32%).

    Πάντως, οι ελληνικές εταιρείες εμφανίζονται μερικώς μόνο έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις μεγάλης κλίμακας ψηφιακές απειλές. Το 55,7% των στελεχών θεωρεί βέβαιο ότι η εταιρεία του μπορεί να είναι πλήρως λειτουργική μετά από μεγάλη κυβερνοεπίθεση στα συστήματα της σε λιγότερο από 1 εβδομάδα με το 30% εξ αυτών να θεωρεί, μάλιστα, ότι μπορεί να είναι ξανά παραγωγικοί σε λιγότερο από 3 μέρες.

    Διαβάστε επίσης:

    Aldemar: Σε συζητήσεις με Ολλανδούς επενδυτές για το οικιστικό project των 300 εκατ.



    ΣΧΟΛΙΑ