• Business

    Αλ. Βασιλικός: Μάχη στη Μεσόγειο για να καλυφθεί η τρύπα από τον «τυφώνα» Thomas Cook

    Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.


    Στα 315 εκατ. ευρώ έχει υπολογίσει τις απώλειες για το σύνολο του ξενοδοχειακού κλάδου (ξενοδοχεία και λοιπά καταλύματα) που αφήνει πίσω του ο «τυφώνας» Thomas Cook τη φετινή χρονιά το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, ενώ οι δυνητικές απώλειες για το 2020 από τα ήδη κλεισμένα συμβόλαια εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο επίπεδο του 1 δισ. ευρώ.

    Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, Αλέξανδρο Βασιλικό, αν ληφθεί υπόψη πως ο πολλαπλασιαστής του τουρισμού είναι, στην καλύτερη περίπτωση, στο 2,5, οι απώλειες για την πραγματική οικονομία θα μπορούσαν να φτάσουν στα 2,5 δισ. ευρώ το ερχόμενο έτος.

    Στην έρευνα που παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου καταγράφεται επίσης ότι από το σύνολο των 9.917 ξενοδοχείων της χώρας, τα ξενοδοχεία που συνεργάζονταν με τον όμιλο Thomas Cook το 2019 ήταν 1.193, αριθμητικό δεδομένο που αντιστοιχεί στο 12% του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμικού της Ελλάδος.

    Παρ’ όλα αυτά, όπως τόνισε ο κ. Βασιλικός, ένα μεγάλο κομμάτι της τεράστιας αυτής απώλειας μπορεί να καλυφθεί. Και προτεραιότητα στην παρούσα φάση για τον τομέα του τουρισμού είναι το πώς οι φορείς του τουρισμού θα καταφέρουν, σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο, να κερδίσουν τη μάχη στο κομμάτι των πτήσεων, όπου η κατάρρευση της Thomas Cook αφήνει μεγάλη τρύπα.

    Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου τόνισε πως είναι θετικό ότι η αεροπορική εταιρεία Condor φαίνεται πως σώζεται, καθώς ο εν λόγω αερομεταφορέας καλύπτει το 50% του πτητικού προγράμματος της Thomas Cook, οπότε μένει ένα σημαντικό «μαξιλάρι».

    Όπως αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά, οι περιφέρειες που πλήττονται περισσότερο από την κατάρρευση του ταξιδιωτικού κολοσσού της Thomas Cook είναι το Νότιο Αιγαίο, τα νησιά του Ιονίου, η Κρήτη και η Σκιάθος. Μάλιστα, για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της «τρύπας» που αφήνει πίσω της η Thomas Cook, αξίζει να σημειωθεί ότι ο βρετανικός όμιλος «κατέβαζε» στη Σκιάθο 10 πτήσεις την εβδομάδα.

    Το ζητούμενο πλέον, σύμφωνα με τον κ. Βασιλικό, είναι πώς θα σωθεί η νέα σεζόν που θα ξεκινήσει με «τρύπα» 1 δισ. ευρώ.

    Ο κ. Βασιλικός έκανε μάλιστα λόγο για «μάχη στη Μεσόγειο», επισημαίνοντας ότι η νίκη θα εξαρτηθεί από το ποιος θα χειριστεί καλύτερα το αεροπορικό κομμάτι, από το ποιος θα κερδίσει τις περισσότερες αεροπορικές θέσεις και τα κίνητρα που θα δοθούν.

    Την ίδια όμως ώρα, τόνισε, θα πρέπει να ξαναδούμε συνολικά το μοντέλο ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού.

    Ο κ. Βασιλικός αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ανάγκη θωράκισης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος απέναντι στις παγκόσμιες διακυμάνσεις, τονίζοντας τη σημασία του δεκαετούς σχεδίου για τον τουρισμό που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.



    ΣΧΟΛΙΑ