• Business

    «Σεισμός» άνω των 250 εκατ. ευρώ για τα ξενοδοχεία η κατάρρευση της Thomas Cook

    Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.


    Τον λογαριασμό της ζημιάς που υπέστησαν 500 και πλέον ξενοδοχειακές μονάδες από την κατάρρευση της Thomas Cook θα δώσει σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, Αλέξανδρος Βασιλικός, και ταυτόχρονα θα κάνει και μία αποτίμηση της «χασούρας» από τα συμβόλαια του 2020.

    Πάνω κάτω, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, οι ζημιές για φέτος θα κυμανθούν στην περιοχή των 200 με 250 εκατ. ευρώ, ενώ συνεχίζονται οι συσκέψεις του κυβερνητικού επιτελείου για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

    Μέχρι στιγμής, το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει δέσμη μέτρων που αφορούν στην αναστολή πληρωμής του ΦΠΑ.

    Συγκεκριμένα «παγώνει» μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2020 η καταβολή του ΦΠΑ που έχει βεβαιωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2019  για τους συναλλασσομένους  με την εταιρεία Thomas Cook.

    Μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει πως: «η αναστολή καταλαμβάνει φορολογουμένους των οποίων οι εκροές προς την Thomas Cook από την 1η Ιανουαρίου 2019 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2019  υπερβαίνουν σε ποσοστό το 25% των συνολικών τους εκροών για το ίδιο διάστημα και χορηγείται για το σχετικό αυτό ποσοστό». Τα ποσά αυτά «παγώνουν» και είναι άτοκα μέχρι το τέλος Μαρτίου 2020.

    Προς το παρόν το μεγάλο ζητούμενο για τον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη είναι η πλήρης αποκατάσταση των αεροπορικών θέσεων που χάθηκαν λόγω της πτώχευσης του ταξιδιωτικού κολοσσού, όπως είπε ο ίδιος μιλώντας χτες στην 6η ετήσια οικονομική διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών.

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός Τουρισμού Μαν. Κόνσολας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή σημείωσε πως «από αύριο (σ.σ. σήμερα) και στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου της κυβέρνησης, θα αρχίσουν να ανακοινώνονται από κάθε αρμόδιο υπουργείο νέες ευεργετικές ρυθμίσεις, πέρα από τα μέτρα πρόνοιας που έχουν ήδη ανακοινωθεί και δρομολογηθεί για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις των περιοχών που έχουν πληγεί».

    Ακόμα ο κ. Κόνσολας σημείωσε πως «απόφαση της κυβέρνησης είναι να δρομολογήσει όσα μέτρα χρειάζονται μέχρι να επανέλθει η ομαλότητα στην αγορά», και τόνισε ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι σε συνεννόηση με τις τράπεζες για να ρυθμιστούν οι δόσεις των δανείων όσων επιχειρήσεων υπέστησαν ζημιές από την κατάρρευση της Thomas Cook.



    ΣΧΟΛΙΑ