• Business

    Άκτωρ: «Κόκκινη κάρτα» για 15 μήνες από την Παγκόσμια Τράπεζα με αφορμή υπόθεση που εκκινεί το 2013

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Αναστάσιος Καλλιτσάντσης

    Αναστάσιος Καλλιτσάντσης


    Τους επόμενους 15 μήνες η θυγατρική της Ελλάκτωρ για τις κατασκευές, Άκτωρ, δεν μπορεί να συμμετέχει σε έργα χρηματοδοτούμενα από την Παγκόσμια Τράπεζα.

    Από τις αρχές του καλοκαιριού του 2017 είχε ξεκινήσει διαδικασία επιβολής ποινής αποκλεισμού από έργα που χρηματοδοτεί η Παγκόσμια Τράπεζα εξαιτίας ευρημάτων που αφορούσαν τη συμμετοχή της Άκτωρ σε έργο Βιολογικού καθαρισμού στη Μπογκοτά της Κολομβίας. Η σύμβαση του έργου υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2016, ενώ τα επίμαχα έγγραφα μεταξύ των εμπλεκομένων είχαν υπογραφεί από το 2013.

    Να σημειωθεί ότι διευθύνων σύμβουλος της Άκτωρ μέχρι τον Νοέμβριο του 2016 ήταν ο Δημήτρης Καλλιτσάντσης και πρόεδρος ο Δημήτρης Κούτρας.

    Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα στην απόφασή της που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της, η Άκτωρ «διέπραξε απάτη παραπλανώντας για τον προβλεπόμενο ρόλο της στην εφαρμογή της σύμβασης» και «κρίθηκε υπεύθυνη για εμπλοκή σε δόλια πρακτική».

    Πηγές κοντά στη διοίκηση της Ελλάκτωρ σημειώνουν ότι η αρχική ποινή ήταν 25 μήνες και η απόφαση για τους 15 μήνες θα ήταν χαμηλότερη αν η Παγκόσμια Τράπεζα δεν είχε αποδείξεις συμμετοχής της τότε ανώτατης διοίκησης της Άκτωρ σε αυτή την παραβατική συμπεριφορά.

    Όπως σημειώνεται η ποινή μειώθηκε έπειτα από ενέργειές της νυν διοίκησης η οποία δεν αποδέχθηκε τον συμβιβασμό και προχώρησε σε διαδικασία αμφισβήτησης της κατηγορίας ενώπιον του Sanctions Board της Παγκόσμιας Τράπεζας. Προστίθεται ότι μέχρι τον Ιούλιο του 2018, είχε επιδιωχθεί συμβιβασμός με αποδοχή των κατηγοριών που θα οδηγούσε την εταιρεία σε αποκλεισμό από οποιαδήποτε ανάληψη έργου που χρηματοδοτείται από την Παγκόσμια Τράπεζα, την EIB, την EBRD και IFC για τουλάχιστον 25 μήνες.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο αποκλεισμός με βάση την απόφαση της Παγκόσμιας Τράπεζας αφορά αποκλειστικά σε νέες διαγωνιστικές διαδικασίες για έργα που χρηματοδοτεί η Παγκόσμια Τράπεζα και κυρίως σε χώρες όπως η Μάλτα, η Αλβανία ή χώρες της Αφρικής, όπου όμως η Άκτωρ δεν έχει πλέον παρουσία και ούτε στοχεύει να αποκτήσει. Συμπληρώνουν ότι δεν επηρεάζει τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε Ελλάδα και εξωτερικό και η εταιρία συνεχίζει κανονικά να μετέχει στην κοινοπραξία που εκτελεί το έργο του βιολογικού καθαρισμού στην Κολομβία, συμβατικής αξίας περίπου 400 εκατ. ευρώ.

    Προσθέτουν ακόμη ότι απομακρύνθηκαν όλα τα διοικητικά στελέχη της προηγούμενης διοίκησης που εμπλέκονταν στο συγκεκριμένο έργο και πραγματοποιήθηκε εσωτερικός έλεγχος εντός του Ομίλου, ενώ προσελήφθη μεγάλο δικηγορικό γραφείο της Ουάσιγκτον, με εξειδίκευση σε θέματα της Παγκόσμιας Τράπεζας για την εντατικοποίηση της συνεργασίας μαζί της και στόχο τη διευθέτηση του θέματος.

    Διαβάστε ακόμη:

    ΑΚΤΩΡ: Διευθετεί μία σοβαρή παράβαση της προηγουμένης διοίκησης για έργο στη Κολομβία, χωρίς ουσιαστικές απώλειες

    Αν. Καλλιτσάντσης: Δεν έχω μετοχές στην Ελλάκτωρ – Η Διοίκησή μας κατέστησε εφικτή την επιστροφή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην ανάπτυξη

    ΑΚΤΩΡ: Σύμβαση €64,5 εκατ. με την ΕΥΑΘ για την επεξεργασία λυμάτων Θεσσαλονίκης



    ΣΧΟΛΙΑ