• Business

    Aυτές είναι οι πλουσιότερες οικογένειες παγκοσμίως για το 2020

    Jim Walton, Alice Walton και Rob Walton


    Η πανδημία COVID-19 δεν εμπόδισε τις πλουσιότερες οικογένειες του κόσμου να αυξήσουν την περιουσία τους. Τον τελευταίο χρόνο, η πλουσιότερη οικογένεια – οι Waltons – αύξησε τον πλούτο της κατά 25 δισεκατομμύρια δολάρια, ή σχεδόν 3 εκατομμύρια δολάρια/ώρα.

    Το παρακάτω γράφημα, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Bloomberg, κατατάσσει τις 10 πιο πλούσιες οικογένειες στον κόσμο. Τα δεδομένα εξαιρούν τον πλούτο πρώτης γενιάς και τον πλούτο που ελέγχεται από έναν μόνο κληρονόμο, γι ‘αυτό δεν παρουσιάζεται στην εν λόγω λίστα ο Jeff Bezos ή ο Bill Gates. Εξαιρούνται επίσης οικογένειες των οποίων η πηγή πλούτου είναι πολύ διασκορπισμένη και είναι δύσκολο να εκτιμηθεί.

    Οι Waltons είναι η πλουσιότερη οικογένεια στη λίστα, με καθαρή περιουσία 215 δισεκατομμύρια δολάρια – δηλαδή 95 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερο από τη δεύτερη πλουσιότερη οικογένεια. Ο Sam Walton, ο πατριάρχης της οικογένειας, ίδρυσε τη Walmart το 1962. Έκτοτε, έγινε ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής στον κόσμο.

    Όταν ο Σαμ πέθανε το 1992, τα τρία του παιδιά – ο Τζέιμς, η Άλις και ο Ρομπ – κληρονόμησαν την περιουσία του. Τώρα, οι τρεις κατέχουν περίπου το ήμισυ του Walmart.

    Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η οικογένεια της Mars, με καθαρή περιουσία 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η οικογένεια είναι γνωστή ως “αυτοκρατορία των γλυκισμάτων”, αλλά ενδιαφέρον είναι ότι περίπου το ήμισυ της αξίας της εταιρείας προέρχεται από τροφές κατοικίδιων ζώων. Η Mars Inc. Είναι ιδιοκτήτρια πολλών δημοφιλών τροφών για κατοικίδια, συμπεριλαμβανομένων των Pedigree, Cesar και Royal Canin – και επέκτεινε την παρουσία της στον κλάδο το 2017 όταν εξαγόρασε την VCA, μια εταιρεία με σχεδόν 800 μικρά κτηνιατρεία στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

    Η οικογένεια Koch είναι η τρίτη πλουσιότερη στον κόσμο. Η περιουσία τους βασίζεται στην εταιρεία πετρελαίου που ιδρύθηκε από τον Fred C. Koch. Μετά τον θάνατο του Φρεντ το 1967, την εταιρεία κληρονόμησαν οι τέσσερις γιοι του – Frederick,  Charles, David και William. Μετά από μια οικογενειακή διαμάχη, ο Φρέντερικ και ο Γουίλιαμ εγκατέλειψαν την επιχείρηση και ο Κάρολος και ο Ντέιβιντ συνέχισαν να χτίζουν τον μεγάλο βιομηχανικό όμιλο που είναι γνωστός ως Koch Industries.

    Παρά το γεγονός ότι επηρεάστηκε από τη συντριβή ττης αγοράς πετρελαίου φέτος, ο πλούτος της οικογένειας Koch εξακολουθεί να ανέρχεται στα 109,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Πλουσιότερες οικογένειες, ανά τομέα

    Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλές από αυτές τις οικογένειες έχουν διαφοροποιήσει τις επενδύσεις τους σε μια ποικιλία βιομηχανιών. Για παράδειγμα, ενώ ο πλούτος της οικογένειας Koch επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στον βιομηχανικό τομέα και τα εμπορεύματα, ασχολούνται επίσης με την ακίνητη περιουσία.

    Τούτου λεχθέντος, είναι ενδιαφέρον να δούμε από πού ξεκίνησε καθεμία από αυτές τις οικογένειες και ποιοι τομείς έχουν γδημιουργήσει τις πιο πλούσιες οικογένεις.

    Sector Number of Families Total Wealth, $B
    Consumer Services 8 514.3
    Industrials 4 324.1
    Consumer Goods 3 187.3
    Communications 3 104.7
    Health Care 2 84.5
    Diversified 2 59.7
    Financials 1 46.3
    Basical Materials 1 32.9
    Real Estate 1 30.4

    Ο κορυφαίος τομέας είναι οι καταναλωτικές υπηρεσίες – 8 από τις 25 πλουσιότερες οικογένειες συμμετέχουν σε μεγάλο βαθμό σε αυτόν τον τομέα.

    Η βιομηχανία είναι ο δεύτερος τομέας, με 4 από τις 25 οικογένειες να συμμετέχουν σε αυτόν. Είναι επίσης ένας από τους πιο επικερδείς τομείς – από τις πέντε πρώτες πλουσιότερες οικογένειες της λίστας, οι τρεις είναι βιομηχανικές.

    Οι επικοινωνίες και τα καταναλωτικά αγαθά συνδέονται για τρίτη, με 3 από τις 25 οικογένειες σε κάθε μία. Οι Thomsons, που ίδρυσαν το Thomson Reuters, είναι η πλουσιότερη οικογένεια στις επικοινωνίες, ενώ η οικογένεια του Άρη έχει την υψηλότερη καθαρή αξία στον τομέα των καταναλωτικών αγαθών.



    ΣΧΟΛΙΑ