• Business

    «Ρίξτε τώρα χρήμα στην οικονομία» ζητεί η αγορά μετά τα μέτρα της κυβέρνησης

    Βασίλης Κορκίδης


    Θετικά σε πρώτη ανάγνωση χαρακτηρίζουν παράγοντες της αγοράς τα μέτρα που ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου, τονίζοντας ωστόσο πως χρειάζεται να διευκρινιστούν κάποια ζητήματα που αφορούν τις επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές, αλλά πλήττονται εξίσου από την κρίση του κορονοϊού. 

    Υπογραμμίζουν την ανάγκη να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες για την παροχή της ρευστότητας στην αγορά, λέγοντας πως δεν υπάρχει περιθώριο για καθυστερήσεις ενώ θεωρούν αναμενόμενο και λογικό τη αίρεση μη απόλυσης εργαζομένων για ένταξη στα μέτρα. 

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, επισημαίνει πως τα μέτρα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο θεωρεί κρίσιμο να διοχετευθεί άμεσα η ρευστότητα στις επιχειρήσεις που πλήττονται και να εξειδικευθεί άμεσα πως ακριβώς και πότε θα δοθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Εξίσου σημαντικό, σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, είναι και η μέριμνα που θα υπάρξει για τις επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές, αλλά υπολειτουργούν καθώς και για τους εργαζομένους τους. Όπως λέει, τα μέτρα αφορούν περίπου 800.000 εργαζομένους από τους συνολικά 2,2 εκατομμύρια που σήμερα απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα. 

    Τον ίδιο προβληματισμό θέτει και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, ο οποίος σημειώνει πως είναι σημαντικό να ξεκαθαρισθεί τι ακριβώς ισχύει για τις επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές. «Τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις χονδρικής που είναι ανοιχτές, αλλά υπολειτουργούν;», αναρωτιέται και σημειώνει πως ήδη ο σύλλογος κατακλύζεται από ερωτήματα μελών που θέλουν να μάθουν εάν εντάσσονται ή όχι στα μέτρα. 

    Όσον αφορά στα ευρωπαϊκά κονδύλια, ο κ. Καφούνης αναφέρει πως είναι πολύ θετικά και θα προσφέρουν επιπλέον ρευστότητα στους πληγέντες από την κρίση του κορονοϊού επιχειρηματίες, ωστόσο αφορούν κυρίως στην «επόμενη μέρα», ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη να κρατηθεί όρθια η αγορά. 

    Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης θεωρεί τα μέτρα «γενναία και επιθετικά» για την κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα, λέγοντας πως περιλαμβάνει ακόμη και επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές και δεν έκλεισαν. Σημαντική βοήθεια, προσθέτει, αποτελεί και το μέτρο της «επιστρεπτέα προκαταβολή» που ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο, ενώ χαρακτηρίζει αναμενόμενη την απαγόρευση απολύσεων, καθώς προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας. 

    Κλείνει λέγοντας πως αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα απαιτηθούν πρόσθετα, μέτρα καθώς ο χρονικός ορίζοντας όσων ανακοινώθηκαν είναι μέχρι τα τέλη Απριλίου. 



    ΣΧΟΛΙΑ