• Business

    Αγορά μπίρας: Ο εσωτερικός τουρισμός σώζει την παρτίδα – Αγνωστος Χ η μετάλλαξη Δέλτα


    Παρ’ ότι το τουριστικό ρεύμα από το εξωτερικό παραμένει υποτονικό στα δημοφιλή θέρετρα της χώρας, όπως η Ρόδος και η Κρήτη, η κατανάλωση μπίρας καταγράφει υψηλές επιδόσεις, επαναφέροντας τα χαμόγελα στους ανθρώπους του κλάδου.

    Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι πωλήσεις των μεγάλων ζυθοποιιών στην κατηγορία του Horeca αυξάνονται με διψήφιους ρυθμούς που κινούνται μεταξύ 15% και 20% χάρη στην αναθέρμανση της ζήτησης στην εσωτερική αγορά. 

    Καταλυτικό ρόλο παίζουν οι Έλληνες τουρίστες, οι οποίοι δείχνουν διάθεση να καταναλώσουν μετά την άρση του lockdown και το άνοιγμα  δραστηριοτήτων, όπως η εστίαση.

    «Φαίνεται πως οι καταναλωτές να προσπαθούν να καλύψουν το χαμένο έδαφος. Η εικόνα που εισπράττουμε από την αγορά είναι πολύ ενθαρρυντική παρ’ ότι μέχρι στιγμής η πορεία της τουριστικής κίνησης από το εξωτερικό δεν έχει φθάσει στα επιθυμητά επίπεδα», σημειώνει κορυφαίο στέλεχος της εγχώριας ζυθοποιίας. 

    Ειδικά τις πρώτες εβδομάδες μετά την επανεκκίνηση της εστίασης στις 3 Μαΐου, λέει, παρατηρήθηκε μια «έκρηξη» της κατανάλωσης χάρη και στη βοήθεια των καιρικών συνθηκών (επικράτησαν υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες). Ανοδικά πάντως συνεχίζουν να κινούνται και οι πωλήσεις μπίρας στα ράφια των σούπερ μάρκετ, με την άνοδο να διαμορφώνεται σε μέσο μονοψήφιο ποσοστό. 

    Κερδισμένα είναι όλα τα σήματα, εγχώρια και διεθνή αν και τα τελευταία χρόνια καταγράφεται σαφή στροφή των καταναλωτών στους Έλληνες παραγωγούς. Είναι μια τάση που ξεκίνησε μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από περίπου δέκα χρόνια, εντάθηκε στη διάρκεια των Μνημονίων και συνεχίστηκε και στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. 

    «Άγνωστος Χ» τα κρούσματα

    Τα βλέμματα τώρα στρέφονται στην πορεία των αφίξεων για τις επόμενες εβδομάδες του Ιουλίου και τον Αύγουστο, όπου κορυφώνεται η τουριστική σεζόν και παραδοσιακά σημειώνονται οι μεγαλύτερες καταναλώσεις.

    Μετά τις θετικές ειδήσεις από την Βρετανία, η οποία ήρε τους αυστηρούς περιορισμούς στους υπηκόους της για ταξίδια στην Ελλάδα, η αίσθηση που υπάρχει είναι πως τα πράγματα θα εξελιχθούν καλύτερα απ’ ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί.

    Και αυτό γιατί η Βρετανία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πηγές άντλησης τουριστών για την χώρα μας. 

    Από την άλλη πλευρά βέβαια, η έξαρση των κρουσμάτων και η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» προβληματίζουν έντονα, όπως και η επιστροφή των αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε εστίαση και κέντρα διασκέδασης.

    «Περιμένουμε να δούμε πως θα επηρεασθεί η αγορά από τα κρούσματα…» λένε άνθρωποι του χώρου.

    Συνολικά πάντως εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η φετινή χρονιά θα κλείσει με θετικό πρόσημο, αν και αποφεύγουν να δώσουν εκτίμηση εξαιτίας της αβεβαιότητας σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας κατά τους φθινοπωρινούς μήνες και τα περιοριστικά μέτρα που πιθανόν να ληφθούν. 

    Διαβάστε ακόμη:

    Άδωνις Γεωργιάδης: Θα συζητηθεί αν τελικά υπάρξουν μεικτοί χώροι

    Νίκος Δένδιας: Ισχυροποιούμε την Ελλάδα – Απολογισμός έργου δύο χρόνια στο ΥΠΕΞ

     



    ΣΧΟΛΙΑ