• Οικονομία

    Αυτόματες κατασχέσεις με διαδικασίες – εξπρές για 1,7 εκατ. οφειλέτες της Εφορίας

    • NewsRoom
    ΑΑΔΕ: Συμψηφισμοί αποζημιώσεων ενοικίων για 383.505 ιδιοκτήτες ακινήτων

    Γιώργος Πιτσιλής. Διοικητής της ανεξάρτητης Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)


    Γκάζι στις αυτόματες κατασχέσεις πατάει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με διαδικασίες εξπρές για όσους έχουν οφειλές στην Εφορία.  Με τον αριθμό των οφειλετών του Δημοσίου να υπερβαίνει τα 1,7 εκατ. άτομα και την κυβέρνηση να μη θέλει την παρέκκλιση στα δημόσια οικονομικά, η ΑΑΔΕ επισπεύδει τις διαδικασίες για τη δημιουργία του νέου πληροφοριακού συστήματος που θα ενεργοποιεί αυτόματα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο. Με το νέο λογισμικό η αποστολή των κατασχετηρίων και η επιβολή κατασχέσεων σε καταθέσεις, εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία φορολογουμένων που δεν πληρώνουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους προς το Δημόσιο θα γίνονται μαζικά και αυτοματοποιημένα.

    Μόλις μια οφειλή γίνεται ληξιπρόθεσμη, το σύστημα θα ενεργοποιεί αυτόματα τη διαδικασία ηλεκτρονικής αποστολής κατασχετηρίου σε όλες τις τράπεζες για τη δέσμευση και την κατάσχεση του ποσού της οφειλής από τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη, ώστε το Δημόσιο να μην χάνει καθόλου χρόνο στη διεκδίκηση των οφειλών. Διαδικασίες-εξπρές θα δρομολογούνται και για απλήρωτα χρέη άνω των 500 ευρώ για τα οποία επιτρέπονται κατασχέσεις κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων.

    Ηδη έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για την προμήθεια του κατάλληλου λογισμικού, ενώ με απόφαση που υπογράφει ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής συγκροτείται 12μελής Συντονιστική Επιτροπή για τη διοίκηση, τη διαχείριση, τον συντονισμό, την καθοδήγηση και την παρακολούθηση της εξέλιξης υλοποίησης του προγράμματος «Κεντρικοποίηση της Είσπραξης» στην Α.Α.Δ.Ε, σε θέματα είσπραξης φορολογικών και τελωνειακών οφειλών.

    Το πληροφοριακό σύστημα θα περιλαμβάνει:

    • Παρακολούθηση ταυτότητας οφειλέτη και οφειλών
    • Παρακολούθηση και αυτοματοποίηση συμψηφισμών
    • Διαχείριση ηλεκτρονικών κοινοποιήσεων, ειδοποιήσεων και επιδόσεων
    • Παρακολούθηση και αυτοματοποίηση λήψης μέτρων είσπραξης
    • Εφαρμογή ενημέρωσης των φορολογουμένων για θέματα οφειλών

    Το νέο αυτό πληροφοριακό σύστημα θα έχει τη δυνατότητα διασύνδεσης και αμφίδρομης επικοινωνίας με συστήματα τρίτων φορέων (Εθνικό Ληξιαρχείο/Δημοτολόγιο, Εθνικό Κτηματολόγιο, Δικαστικές Αρχές, Γενικό Εμπορικό Μητρώο -ΓΕΜΗ, πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφοι, το Ελληνικό Χρηματιστήριο και το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ) των οποίων οι πληροφορίες κρίνονται απαραίτητες για να σχηματιστεί μιας πλήρης εικόνα σχετικά με τη συμπεριφορά του κάθε οφειλέτη και να οργανωθεί αποτελεσματικότερα ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης από τη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι θα γίνει με τον νόμο Κατσέλη: Το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στα 101,7 δισ. ευρώ εκτοξεύθηκαν τα χρέη προς το Δημόσιο – Πάνω από 1 εκατομμύριο κατασχέσεις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέος εφιάλτης: Έρχονται κατασχέσεις σε 150.000 επιχειρηματίες με χρέη στα ταμεία



    ΣΧΟΛΙΑ