• Business

    Νέος εφιάλτης: Έρχονται κατασχέσεις σε 150.000 επιχειρηματίες με χρέη στα ταμεία


    Αντιμέτωποι με κατασχέσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς, ή ακόμα και κατασχέσεις ακινήτων, κινδυνεύουν να βρεθούν δεκάδες χιλιάδες επιχειρηματίες με οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίοι μέχρι τώρα ήταν προστατευμένοι από τη “λαίλαπα” του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), όμως πλέον είναι εκτεθειμένοι.

    Η απειλή αυτή αφορά επιχειρηματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, των οποίων οι οφειλές στα ταμεία δεν είχαν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ, που είναι ο αρμόδιος φορέας για την είσπραξή τους, μέχρι τον περασμένο Ιούνιο. Έτσι, μέχρι σήμερα δεν είχαν λάβει κάποιο “ραβασάκι” που να τους καλεί να αποπληρώσουν την οφειλή τους, είτε εφάπαξ είτε με ρύθμιση (σε 12 δόσεις ή σε 100 δόσεις μέσω εξωδικαστικού συμβιβασμού). Τα ραβασάκια αυτά θα αρχίσουν όμως άμεσα να αποστέλλονται, καθώς η περίοδος χάριτος για αυτούς τους 150.000 οφειλέτες των ταμείων έφτασε στο τέλος της.

    Στις επιστολές που θα λάβουν, οι οφειλέτες θα δουν ότι έχουν προθεσμία 20 ημερών για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, ή έστω να καταβάλουν ένα ποσό “έναντι” της οφειλής, του οποίου το ύψος παραμένει ασαφές. Η προθεσμία αυτή ουσιαστικά είναι 35 ημερών, καθώς ως μέγιστος χρόνος κοινοποίησης της επιστολής υπολογίζονται οι 15 ημέρες. Αν η προθεσμία παρέλθει χωρίς να τακτοποιηθεί η οφειλή, τότε ο οφειλέτης θα λάβει μία δεύτερη επιστολή, η οποία θα τον ενημερώνει για τη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, ήτοι κατασχέσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς και, εφόσον πρόκειται για οφειλές στο ΙΚΑ, κατασχέσεις ακινήτων.

    Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι το ΚΕΑΟ ενημερώνεται όχι μόνο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ταμεία, αλλά και για τις ρυθμισμένες οφειλές, και επομένως η απώλεια της ρύθμισης σημαίνει ότι άμεσα ο οφειλέτης χάνει παράλληλα την ασφαλιστική ενημερότητα και ικανότητά του.

    Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για το διάστημα Απρίλιος – Ιούνιος 2018, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται στα 33,8 δισ. ευρώ. Από αυτά, νέες οφειλές, που δημιουργήθηκαν δηλαδή για πρώτη φορά εντός του 2018, είναι μόλις 26,14 εκατ. ευρώ, που αφορούν 15.816 νέους οφειλέτες.

    Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά λίγους μεγαλο-οφειλέτες με οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ (1.770 οφειλέτες συγκεντρώνουν το 22,62% του υπόλοιπου οφειλών).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έκπληξη μεγατόνων: Αποφυλακίστηκε ο Άρης Φλώρος της Energa με ποσοστό αναπηρίας 67%

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κονταροχτυπήματα για τα κορυφαία πόστα της ΕΕ – Ποιοι καλοβλέπουν τις θέσεις του Γιούνκερ και του Ντράγκι

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιατί η HSBC έκοψε τα δάνεια της Folli Follie και τι συμβαίνει με τον όμιλο Κόκκαλη;



    ΣΧΟΛΙΑ