• Business

    Αυτοκινητοβιομηχανία: «Μαύρος καπνός» στις διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα στις ΗΠΑ – Συνεχίζονται οι απεργίες

    • Μαρία Βε

    Ο πρόεδρος του UAW, Shawn Fein (Πηγή: David Rodriguez Munoz/USA TODAY/Reuters)


    Η απεργία στην αυτοκινητοβιομηχανία στις ΗΠΑ εισήλθε την Παρασκευή στη δεύτερη εβδομάδα της, ενώ επεκτάθηκε σε Stellantis και GeneralMotors και πλέον αφορά 38 κέντρα διανομής ανταλλακτικών των δύο εταιρειών.

    Σημαντικά είναι τα «κενά» που έχει ακόμη να κλείσει η Ford σε βασικά οικονομικά ζητήματα, προτού καταφέρει να καταλήξει σε νέα συμφωνία με το συνδικάτο εργαζομένων United Auto Workers, προκειμένου να λήξουν οι απεργίες, ανέφερε η εταιρεία.

    Παρά την πρόοδο που σημειώνει σε διάφορους τομείς, τονίζει ότι «Τα ζητήματα είναι πολλά, ενώ οι συνομιλίες πρέπει να γίνουν με γνώμονα μια φιλοσοφία win-win».

    Εντούτοις, το UAW, ανέφερε την Παρασκευή «πραγματική πρόοδο» στις συνομιλίες με την Νο2 αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

    Σε αντίθεση με τη Ford, το συνδικάτο έχει επεκτείνει τις απεργίες κατά της General Motors και της μητρικής Stellantis, σε 38 κέντρα διανομής ανταλλακτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    “Παράλυση” από τις ταυτόχρονες απεργίες

    Σημειώνεται ότι το UAW ξεκίνησε άνευ προηγουμένου, ταυτόχρονες απεργίες στις 15 Σεπτεμβρίου στα εργοστάσια συναρμολόγησης σε κάθε ένα από τα Detroit Three, μετά τη λήξη των προηγούμενων τετραετών συμβάσεων εργασίας.

    Οι απεργίες σε επιπλέον εγκαταστάσεις της GM και της Stellantis την Παρασκευή, πρόσθεσαν περίπου 5.600 εργαζόμενους στους 12.700 που απεργούσαν προηγουμένως.

    Ο πρόεδρος του UAW, Shawn Fain δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ford βελτίωσε τις προσφορές της όσον αφορά τους μισθούς και τις διαμαρτυρίες για το κλείσιμο μονάδων παραγωγής, ωστόσο ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη σοβαρά ζητήματα να επιλύσει.

    Τι προτείνεται και πώς απαντούν οι εταιρείες

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες των Τριών του Detroit έχουν προτείνει αυξήσεις 20% σε διάστημα 4 ετών, ενώ το UAW επιδιώκει 40% μαζί με εβδομαδιαία εργασία στις 32 ώρες.

    Ακόμη, επιδιώκει την επιστροφή των συντάξεων καθορισμένων παροχών, μπόνους, αλλά και την εξάλειψη των διαφορών στους μισθούς, που διαχωρίζουν τους νεότερους από τους senior εργαζομένους.

    Από πλευράς της, η GM, επεσήμανε την περασμένη εβδομάδα ότι αναγκάστηκε να σταματήσει προσωρινά τη λειτουργία του εργοστασίου της στο Κάνσας λόγω έλλειψης εξαρτημάτων που προέκυψε από την απεργία, η οποία την οδήγησε στο να δώσει προσωρινή άδεια σε 2.000 εργαζόμενους στο Κάνσας.

    Παράλληλά, η Stellantis αναγκάστηκε να απολύσει προσωρινά – όπως υποστηρίζει – 68 υπαλλήλους στο Οχάιο την περασμένη εβδομάδα, ενώ αναμένεται να απολύσει άλλους 300 εργαζομένους στην Ιντιάνα, λόγω της απεργίας.

    Στο Μίσιγκαν Μπάιντεν και Τραμπ

    Το θέμα έχει αποκτήσει και πολιτική διάσταση, με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να σχεδιάζει ταξίδι στο Μίσιγκαν αύριο Τρίτη, προκειμένου να εκφράσει την υποστήριξή του στους εργαζομένους, αλλά και να επισκεφθεί τα σημεία όπου διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι.

    Την ίδια στιγμή, ο Ντόναλντ Τραμπ – ο οποίος επιδιώκει νέα θητεία ως πρόεδρος των ΗΠΑθα μιλήσει για την απεργία της UAW, κατά την επίσκεψή του στην πόλη Κλίντον του Μίσιγκαν την Τετάρτη.

    Αισιόδοξα μηνύματα στον Καναδά

    Παρόλο που οι απεργίες συνεχίζονται στις ΗΠΑ, “λευκός καπνός” βγήκε στον Καναδά μετά από τις διαπραγματεύσεις, καθώς φαίνεται ότι έληξε η απεργία των εργαζομένων. 

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του συνδικάτου Unifor, που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στις αυτοκινητοβιομηχανίες του Καναδά, κατέληξε σε συμφωνία με την Ford.

    «Συγχαρητήρια. Οι ψήφοι καταμετρήθηκαν και τα μέλη της Unifor της Ford στον Καναδά ενέκριναν τριετή συμφωνία, η οποία θα προσφέρει τεράστια οφέλη στους εργαζόμενους στις αυτοκινητοβιομηχανίες», σημείωσε το συνδικάτο στο X (πρώην Twitter).

    Βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε, οι μισθοί θα αυξηθούν κατά 15% σε διάστημα τριών ετών, ενώ κατά το πρώτο έτος η αύξηση θα ανέλθει στο 10%.

    Επιπλέον, η συμφωνία προβλέπει μπόνους, προσαρμογή των μισθών στο κόστος ζωής, αλλά και καλύτερους όρους συνταξιοδότησης.

    Η συμφωνία αφορά περισσότερους από 5.600 εργαζόμενους στη Ford Καναδά, ενώ αναμένεται να αποτελέσει υπόδειγμα για τους εργαζόμενους της Stellantis και GM.

    Σημειώνεται ότι στις τρεις αυτές αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες εργάζονται περίπου 18.000 μέλη του Unifor.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ομολογιούχοι της Credit Suisse ετοιμάζουν μήνυση κατά της Ελβετίας

    Goldman Sachs: Αύξησε σημαντικά την τιμή στόχο για την μετοχή της UBS

    UBS: Tο νορβηγικό κρατικό ταμείο επενδύσεων έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας



    ΣΧΟΛΙΑ