• Business

    Αυτοί οι επενδυτές ποντάρουν… στις ολέθριες φυσικές καταστροφές


    Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί οι φυσικές καταστροφές που σημειώνονται σε διάφορα μέρη του πλανήτη να προκαλούν τρόμο, ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που διακρίνουν επενδυτικές ευκαιρίες μέσα στο χάος.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένας κορυφαίος στρατηγικός επενδυτής της JP Morgan Asset Management, ο οποίος έστειλε στους πελάτες του σημείωμα αναφέροντας ότι οι προβλέψεις για αυτή τη χρονιά είναι πολύ κακές. Παρά τις προσπάθειες που γίνονται παγκοσμίως για να σταματήσουν οι κλιματικές αλλαγές, τα επίπεδα της θάλασσας είναι πιθανό να αυξηθούν δραματικά, απειλώντας το 40% των Αμερικανών που ζουν κατά μήκος της ακτής.

    Από την άλλη πλευρά, επισήμανε ο διαχειριστής της JP Morgan, πιθανώς θα υπάρχουν κάποιες επενδυτικές ευκαιρίες για την κατασκευή φραγμάτων.

    “Μία σειρά από φράγματα για την προστασία της Νέα Υόρκης και τμήματος του Νιου Τζέρσευ από την υπερχείλιση υδάτων θα μπορούσε να έχει κόστος 2,7 εκατ. δολάρια ανά μέτρο”, επισημαίνει ο Michael Cembalest, στο newsletter του Απριλίου. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι κυβερνήσεις θα προσπαθήσουν να πληρώσουν αυτό το κόστος και ίσως στραφούν είτε σε ομόλογα είστε σε ιδιωτικά κεφάλαια.

    Καθώς οι Η.Π.Α για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά βιώνουν τυφώνες, πλημμύρες και πυρκαγιές, ένας μικρός αλλά αυξανόμενος αριθμός hedge funds, συνταξιοδοτικών επενδυτικών κεφαλαίων και άλλων επενδυτών, εξετάζουν το ενδεχόμενο να επωφεληθούν από αυτές τις ενδείξεις κλιματικής αλλαγής. Οι επενδύσεις αφορούν σε έργα που θα πραγματοποιηθούν για την προστασία από καταιγίδες και πλημμύρες κατά μήκος της ακτής, μονάδες αφαλάτωσης σε περιοχές επιρρεπείς σε ξηρασία, νέες προσεγγίσεις στις αγροτικές καλλιέργειες, ακόμη και κομμάτια γης μακριά από τον ωκεανό για το ενδεχόμενο που η αύξηση της στάθμης της θάλασσας μετατοπίσει την αγορά ακινήτων.

    Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου παγκοσμίως έφθασαν σε ιστορικά επίπεδα πέρυσι, μαζί με τη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Τα τελευταία τρία χρόνια ήταν τα πιο θερμά. Η τάση αυτή αναμένεται να επιταχυνθεί: Οι επιστήμονες αναμένουν ότι οι θερμοκρασίες θα αυξηθούν κατά 5F έως 10F από τώρα μέχρι τα τέλη του αιώνα. “Δεν υπάρχει τρόπος σε αυτό το σημείο να σταματήσουμε την αλλαγή του κλίματος”, λέει ο James Everett, συνεργάτης και συνιδρυτής της Ecosystem Integrity Management, μιας εταιρίας venture capital κοντά στο Berkeley, Καλιφόρνια. “Είτε λιγότερο είτε περισσότερο  κάθε σύστημα θα πρέπει να αλλάξει. Θα πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτό. “

    Οι επενδυτές που επικεντρώνονται στην αλλαγή του κλίματος παραδοσιακά τοποθετούνται σε προϊόντα, όπως η ανανεώσιμη ενέργεια και τα ηλεκτρικά οχήματα. Ωστόσο, ο Jay Koh, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Lightsmith, μιας εταιρίας που εστιάζει στις ενέργειες προσαρμογής στα νέα δεδομένα των κλιματικών αλλαγών, ισχυρίζεται ότι είναι απαραίτητο να αναγνωρίσουμε πως τα πράγματα θα μπορούσαν να επιδεινωθούν.

    Σκεφτείτε για παράδειγμα τι μπορεί να συμβεί στην παραγωγή τροφίμων. Καθώς η συχνότητα και το μέγεθος των βροχοπτώσεων αλλάζουν και οι ωκεανοί γίνονται πιο όξινοι, τα υπαίθρια περιβάλλοντα θα γίνουν λιγότερο ανεκτικά “στις καλλιέργειες αλλά και στα ψάρια” , σύμφωνα με τον Liqian Ma, διευθύνοντα σύμβουλο της Cambridge Associates στη Βοστόνη. Έτσι, θα αυξηθεί η ζήτηση για τεχνολογίες που επιτρέπουν την γεωργία σε εσωτερικούς χώρους, ακόμη και την υδατοκαλλιέργεια.

    Σε άλλες περιπτώσεις, η εξοικονόμηση χρημάτων από την αλλαγή του κλίματος μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η σκέψη για τις συνέπειες ενός τυφώνα. Τον περασμένο Αύγουστο, μια εβδομάδα πριν ο τυφώνας Harvey χτυπήσει το Τέξας, ο Rod Hinze είχε μια ιδέα. Ο διαχειριστής κεφαλαίων στην Key Point Capital στο Ντάλας, Hinze επενδύει σε εταιρίες που επενδύουν σε ακίνητα. Καθώς ο Harvey πλησίασε την ακτή, το κόστος για τα ξενοδοχεία γύρω από το Χιούστον μειώθηκε και αυξήθηκε η ζήτηση για βραχυπρόθεσμη στέγαση μετά τον τυφώνα.

    Οι επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος έχουν επίσης αυξήσει τη ζήτηση για νέα και  διαφορετικά είδη ασφάλισης ενάντια σε αυτό που ο Barney Schauble, διευθύνων σύμβουλος της Nephila Advisors LLC, καλεί “κίνδυνο του καιρού.” Οι επιχειρήσεις μπορούν να αγοράσουν κάλυψη για ακραίες καιρικές συνθήκες.

    Ο David Vogel, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Voloridge Investment Management LLC στη Φλόριντα, εκτιμά ότι η αύξηση της στάθμης των θαλασσών και η επιδείνωση των καταιγίδων και των ξηρασιών θα δημιουργήσουν ευκαιρίες στον κλάδο της υγείας, της ασφάλισης και της γεωργίας.

    Αν και δεν ήθελε να αποκαλύψει τις επενδύσεις που πραγματοποιεί η επιχείρηση του, ήταν πρόθυμος να μιλήσει για μία προσωπική κίνηση που έκανε. Προχώρησε στην αγορά εκτάσεων γης στην περιοχή του  Asheville, N.C., καθώς αναμένει ότι οι αξίες των κατοικιών  εκεί θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν όσο η κλιματική αλλαγή επιδεινώνεται. “Είναι 2.000 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας”, λέει ο ίδιος. “Ζώντας στη Φλώριδα, βλέπω ότι πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε αυτή την περιοχή”.

    Ορισμένοι επενδυτές που πιστεύουν ότι η αλλαγή του κλίματος θα επιδεινωθεί, στρέφονται στα δημοτικά ομόλογα. Ο Jonathan Bailey, που επενδύει για την εταιρεία Neuberger Berman Group LLC, αναφέρει ότι συνηθίζει να αναλύει τον κίνδυνο για το κλίμα σε διαφορετικές πόλεις, με στόχο να διαπιστώσει ποιες είναι περισσότερο ή λιγότερο εκτεθειμένες.  Ως αποτέλεσμα, η Neuberger μπορεί να αγοράσει και να κρατήσει ομόλογα εκδοθέντα από πόλεις με μικρότερο κλιματικό κίνδυνο. “Εάν η αγορά αλλάξει την αντίληψή της για τους σχετικούς κινδύνους, τότε αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια ευκαιρία για εμάς να πουλήσουμε”, λέει ο Bailey.

    Η αδυναμία του ευρύτερου κοινού να εκτιμήσει τους κινδύνους που συνεπάγεται η κλιματική αλλαγή, είναι ο λόγος που τους καθιστά καλή ευκαιρία επενδύσεων”, σύμφωνα με τον Schauble. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις Η.Π.Α. “Αν μπορείτε να δείτε κάτι που άλλοι άνθρωποι απλώς αρνούνται να δουν και μπορείτε να λάβετε αποφάσεις σε αυτή τη βάση, υποψιάζομαι μακροπρόθεσμα ότι θα σας φέρει οφέλη”.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ