• Business

    Αφορολόγητο για… γέλια και για κλάματα: Τι θα ισχύσει από φέτος;

    Τρύφων Αλεξιάδης. Ετών 55. Αναπλ.Υπουργός Οικονομικών


    Πραγματικό γρίφο αποτελεί το νέο σύστημα αφορολογήτου, που θα βασίζεται στις αγορές με πλαστικό χρήμα, καθώς παραμένει ασαφές το πόσες δαπάνες, ποιες και με ποιον τρόπο θα πρέπει να τις κάνει ο φορολογούμενος για να επωφεληθεί του αφορολόγητου ορίου από το φετινό έτος.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης με τις χθεσινές παρεμβάσεις του σε ΜΜΕ μάλλον μπέρδεψε τα πράγματα, παρά τα ξεκαθάρισε. Το μόνο που φαίνεται να προκύπτει με βεβαιότητα είναι ότι για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου θα προσμετρώνται όλες οι αποδείξεις για κάθε τύπου δαπάνες, ακόμα και για πληρωμές σε σούπερ μάρκετ ή σε ΔΕΚΟ, αρκεί αυτές να γίνονται με πλαστικό χρήμα.

    Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν για φορολογούμενους με χαμηλότερα εισοδήματα θα είναι χαμηλότερο και το ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσουν σε δαπάνες με πλαστικό χρήμα, ενώ αντίστοιχα για όσους έχουν υψηλότερα εισοδήματα θα απαιτούνται και περισσότερες πληρωμές με πλαστικό χρήμα.

    Ο ίδιος ο Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ανέφερε πως αν κάποιος έχει εισόδημα 25.000 ευρώ ετησίως, δε θα του ζητηθεί να έχει κάνει το 10% των δαπανών του με κάρτα, αλλά μεγαλύτερο ποσό, π.χ. 9.500 ευρώ. Αν όμως κάποιος έχει εισόδημα 8.000 ευρώ, τότε το ποσό αυτό θα είναι μικρότερο, π.χ. 4.000 ευρώ.

    Βέβαια, με το παράδειγμα αυτό ο πιο εύπορος φορολογούμενος θα καλείται να έχει δαπάνες με κάρτες σε ποσοστό 38% του εισοδήματός του, ενώ για τον λιγότερο προνομιούχο το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 50%…

    Όμως ανησυχία προκαλεί και μία αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών που δείχνει να έχει μία… περίεργη αντίληψη για το τι σημαίνει να έχει κανείς υψηλό εισόδημα:

    «Υψηλό είναι το εισόδημα που απομένει σε κάποιον, εφόσον έχει καλύψει τις βασικές του ανάγκες. Για παράδειγμα, 15.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα είναι διαφορετικό αν κάποιος είναι μόνος του, ή αν έχει άνεργη σύζυγο, ενοίκιο και παιδί που σπουδάζει στην επαρχία. Δεν είναι όλα τα εισοδήματα το ίδιο. Δεν θα βάλουμε ένα όριο των π.χ. 15.000 ή 20.000 ή 30.000 ευρώ σαν όριο του πλούτου», είπε ο κ. Αλεξιάδης, και δεν ξέρουμε πώς ακριβώς θα πρέπει να το εκλάβουμε αυτό…

    Πάντως, ο ίδιος διευκρίνισε πως το σχέδιο για το αφορολόγητο βρίσκεται ακόμα υπό επεξεργασία, γεγονός που εν μέρει δικαιολογεί το αλαλούμ αυτό, αν και με δεδομένο ότι το 2016 έχει ήδη ξεκινήσει, θα έπρεπε το αφορολόγητο για το έτος 2016 να έχει ήδη οριστικοποιηθεί…



    ΣΧΟΛΙΑ