• Business

    Γεωργιάδης: Θα πετύχουμε τους φιλόδοξους στόχους για τις επενδύσεις

    • NewsRoom

    Άδωνις Γεωργιάδης


    Θα πετύχουμε τους εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους, ως προς τις επενδύσεις, που θέτει ο προϋπολογισμός, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή και αναφέρθηκε στις «πρωτιές» της Ελλάδας στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ και στους ρυθμούς ανάπτυξης.

    «Όταν ανέλαβε η κυβέρνηση, η Ελλάδα στον δείκτη για τις άμεσες ξένες επενδύσεις ήταν στην 35η θέση. Φέτος είμαστε στην πρώτη 10άδα. Αυτό είναι μετρήσιμο.

    Όταν παραλάβαμε την ευθύνη, η Ελλάδα στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ ήταν στην 19η θέση. Σήμερα είναι στην 1η θέση.

    Όταν παραλάβαμε την κυβερνητική ευθύνη, η Ελλάδα ποτέ στην ιστορία της δεν είχε λάβει πρώτη την έγκριση του νέου ΕΣΠΑ σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ.

    Σήμερα, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της οποίας έχει εγκριθεί το νέο ΕΣΠΑ και θα είμαστε οι πρώτοι που θα βγάλουμε τα τομεακά προγράμματα, από όλες τις χώρες της Ευρώπης» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων είπε ότι η Ελλάδα το 2020 είχε την πρόβλεψη, από όλους τους θεσμούς και την Κομισιόν, ότι λόγω της μεγάλης εξάρτησής της από τον τουρισμό, θα έχει τη μεγαλύτερη ύφεση σε όλη την ευρωζώνη.

    «Η Ελλάδα ήταν 4η από το τέλος, αυτό είναι επιτυχία, όταν μας είχαν στην πρόβλεψη τελευταίους με διαφορά. Φέτος η Ελλάδα είναι η 1η σε επίπεδο τριμήνου, στην ευρωζώνη και σε επίπεδο 9μηνου η 2η. Είναι πλέον απολύτως σαφές ότι η Ελλάδα μας θα καταφέρει στο τέλος του 2021 να είναι μέσα στις τρεις μοναδικές χώρες της ΕΕ που θα έχει καλύψει σε ένα χρόνο όλη τη ζημιά του 2020. Οι υπόλοιπες 24 χώρες, δεν θα έχουν καταφέρει, αυτό που θα έχει καταφέρει η μικρή Ελλάδα» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης και σχολίασε δηκτικά:

    Γεωργιάδης: «Είναι τα νούμερα»

    «Όλα αυτά που λέω δεν είναι θεωρίες. Δεν είναι αν εγώ έχω τσιριχτή φωνή, δεν είναι αν ήμουν τηλεβιβλιοπώλης, δεν είναι αν κάποιος με συμπαθεί, δεν είναι αν κάποιος με αντιπαθεί, δεν είναι αν είμαι κοντός, δεν είναι είμαι ψηλός! Είναι τα νούμερα! Ε, δεν μπορεί στον προϋπολογισμό να μην μιλάνε γι΄αυτά!

    Εκτός αν υπάρχει μια παγκόσμια συνωμοσία, εδώ δεν θα μιλάμε πια για λίστα Πέτσα. Εδώ μιλάμε για μια λίστα που πιάνει την JP Morgan, την Morgan Stanley, UBS, όλο τον διεθνή οικονομικό τύπο, το Bloomberg, τους Financial Times! Όλοι σιτίζονται από τη λίστα Πέτσα! Αυτό πιστεύετε. Συνεχίστε έτσι. Αλλά μην απορείτε γιατί σας ρίχνουμε 10 και 12 μονάδες σε κάθε δημοσκόπηση. Σας ρίχνουμε 10 και 12 μονάδες γιατί μιλάτε σε άλλη πραγματικότητα».

    Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η ανεργία έχει πέσει στο χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων 12 ετών και αναρωτήθηκε: «εν πάση περιπτώση. Αν υπήρχε όλη αυτή η φτώχεια, όλη αυτή η ανέχεια, γιατί όλοι αυτοί μας ψηφίζουν; μαζόχες είναι; ζούνε όλοι σε ανέχεια και φτώχεια και μας ψηφίζουν και μας ξαναψηφίζουν. Πώς γίνεται; Σοβαρευτείτε λοιπόν!».

    Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης παρουσίασε συγκριτικά στοιχεία για τις επιδόσεις της σημερινής με την προηγούμενη κυβέρνηση στις επενδύσεις:

    «Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στον προϋπολογισμό του 2018 είχε τεθεί στόχος για αύξηση των επενδύσεων κατά 11,4%. Η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε μείωση 4,3%. Πέσανε έξω 15,7 μονάδες, όχι μόνο δεν ήρθαν επενδύσεις, αλλά η αποεπένδυση συνεχίστηκε.

    Στον προϋπολογισμό του 2019, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε στόχο 11,9% αύξηση επενδύσεων. Το πρώτο τρίμηνο, μείον 7,5%. Το δεύτερο τρίμηνο, μείον 18,8%. Πηγαίναμε για πέσουν έξω 20 μονάδες το 2019.

    Γίνονται οι εκλογές του 2019 και το τρίτο τρίμηνο του 2019 συν 14%, τέταρτο τρίμηνο του 2019 συν 15% και καταφέραμε να κλείσουμε οριακά θετικά.

    Αυτό έγινε γιατί άλλαξε το οικονομικό κλίμα, και άρχισε ο κόσμος να επενδύει. Παρόλη την πανδημία, δεν χάσαμε τίποτα από τις επενδύσεις, μείναμε σταθεροί σε ό,τι είχαμε πετύχει το 2019, σε ετήσια βάση. Ερχόμαστε το 2021, και αυτό περιποιεί τιμή σε όλο το οικονομικό επιτελείο, γιατί η πολιτική επενδύσεων είναι συνολικό, το 2021 θα κλείσουμε με αύξηση επενδύσεων 11,7%.

    Αυτή είναι η καλύτερη μας επίδοση από το 2006. Ο δε στόχος το 2022 στην αύξηση των επενδύσεων, εφόσον επιτευχθεί, και δεσμεύομαι ότι θα επιτευχθεί, είναι 21,9%. Εάν αυτό γίνει, θα είναι η καλύτερη επίδοση της Ελλάδας εδώ και 27 χρόνια».



    ΣΧΟΛΙΑ