• Business

    Άδωνις Γεωργιάδης: Περιμένουμε σημαντικές επενδύσεις στη βιομηχανία από τις ΗΠΑ


    “Περιμένουμε σημαντικές επενδύσεις στη βιομηχανία από τις ΗΠΑ και η κρίση του Covid 19, όχι μόνο δεν εμπόδισε αλλά επιτάχυνε τις επενδύσεις αυτές”, σημείωσε πριν από λίγο ο Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων στη συζήτηση που διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στο πλαίσιο σειράς των ψηφιακών συζητήσεων AmChamGr Digital Talks & Events.

    Επίσης είπε ότι σήμερα εγκρίθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας,  από το υπουργικό Συμβούλιο. “Το Εθνικό Συμβούλιο το φτιάξαμε για να έχουμε μια οργανωμένη συζήτηση για τα θέματα της βιομηχανίας σημείωσε, ενώ τόνισε ότι η κρίση απέδειξε τη σημασία της βιομηχανίας ακόμη και στους πιο δύσπιστους. Όλοι κατάλαβαν πόσο σημαντικό είναι να είμαστε αυτόνομοι παραγωγικά από τα παραδείγματα που είδαμε από την παραγωγή αντισηπτικών κλπ” σημείωσε ο κ.Γεωργιάδης. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε βάση στη βιομηχανία, και πιστεύω ότι σήμερα έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να το κάνουμε και έχουμε ήδη ξεκινήσει.

    “Είναι η μεγάλη μας ευκαιρία να πάει η Ελλάδα μπροστά, έχουμε ένα πρωθυπουργό που καταλαβαίνει, και μαι Ευρώπη που κάνει ένα μεγάλο βήμα.Το τρένο ξεκινά και πρέπει να είμαστε μέσα και στα πρώτα βαγόνια”, σημείωσε.

    “Βρισκόμαστε μπροστά σε μια τεράστια πρόκληση και θα μας κρίνει για ό,τι κάνουμε η ιστορία και οι επόμενες γενιές. Η κυβέρνηση αυτή είναι αποφασισμένη να δουλέψει με την αγορά πλάι-πλάι για να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις. Το κράτος είναι σύμμαχος με τον επιχειρηματία που θέλει να δημιουργήσει. Αν αξιοποιήσουμε τους ευρωπαϊκούς πόρους που μας έρχονται λόγω της κρίσης, από κει που δεν το περιμέναμε, τότε την κρίση του Covid-19 αν και θα είναι μια δύσκολη περίοδος, θα μπορέσουμε να την αξιοποιήσουμε για να φτιάξουμε την Ελλάδα του μέλλοντος”.

    Όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης “θέλαμε εξ αρχής να δώσουμε έμφαση στη βιομηχανία και γι αυτό διαμορφώσαμε χωριστά το υπουργείο Βιομηχανίας για να μπορεί το υπουργείο Βιομηχανίας να παίρνει απευθείας προγράμματα από το ΕΣΠΑ. Η βούληση της κυβέρνησής μας είναι να αξιοποιήσουμε τα κεφάλαια ανάκαμψης για να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Στη βιομηχανία θέλουμε να δώσουμε κίνητρα και να ξεπεράσουμε αδυναμίες. Αδυναμίες όπως το υψηλό ενεργειακό κόστος, η γραφειοκρατία κ.λ.π.

    “Περιμένουμε τις προτάσεις της βιομηχανίας, ώστε τα επόμενα χρόνια να είναι χρόνια ουσιαστικής αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας”, τόνισε.

    Για τα μέτρα υπέρ των επιχειρήσεων: “Αυτή η κυβέρνηση έχει πάρει τα περισσότερα μέτρα υπέρ των επιχειρήσεων και η κοινή γνώμη είναι μαζί μας. Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις όμως και αυτές πρέπει να βάλουν πλάτη και να στηρίξουν την κοινωνία. Μετριόμαστε όλοι. Μετριέται η κυβέρνηση για το τι κάνει αλλά και οι επιχειρήσεις για το πώς συμπεριφέρονται. Πρέπει όλοι εκτός από το στενό τους συμφέρον να δουν και το ευρύτερο συμφέρον”.

    Για την εποχή κρατικών ενισχύσεων στην Ευρώπη, σημείωσε: “Οι κανόνες περί ανταγωνισμού είναι ο πυρήνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν αμβλυνθούν τα ισχυρά κράτη μπορούν να κυριαρχήσουν πολύ εύκολα και δεν πιστεύω  ότι οι κανόνες αυτοί θα παραμείνουν καιρό έτσι.”

    Η συζήτηση που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή ανοίγει τη συζήτηση για την ελληνική βιομηχανία καθώς και ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας.

    Στην ψηφιακή εκδήλωση με τίτλο: “Greek Insdustry and the New Growth Model: Necessary Reforms
    συμμετέχουν οι κ.κ. Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων – Γεώργιος Μυλωνάς, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Alumil – Μιχάλης Στασινόπουλος, Μέλος Δ.Σ. Viohalco – Θεόδωρος Τρύφων, Αντιπρόεδρος, Elpen Pharmaceutical – Χρήστος Χαρπαντίδης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Παπαστράτος. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο κ. Βασίλης Καφάτος, Αντιπρόεδρος, Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και Εταίρος, Deloitte.



    ΣΧΟΛΙΑ