• Business

    Adobe: Βάζει τέλος στο deal των 20 δισ. δολαρίων με τη Figma

    • NewsRoom

    Shantanu Narayen, CEO Adobe


    Ύστερα από μία πολύμηνη σύγκρουση με τις ρυθμιστικές αρχές σε Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο, η Adobe εγκατέλειψε το σχέδιο εξαγοράς της Figma  αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Αυτό ουσιαστικά ζημιώνει την Adobe κατά 1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τις δύο εταιρείας, οι οποίες ανακοίνωσαν την ακύρωση της εξαγοράς.

    Οι ρυθμιστικές αρχές εξέταζαν την προτεινόμενη εξαγορά από την Adobe για περισσότερο από ένα χρόνο, απαιτώντας διαρκώς περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συνεργασία των δύο εταιρειών.

    Η Adobe σε δήλωση της νωρίτερα, χαρακτήρισε «δυσανάλογες» της εξαγοράς τις απαιτήσεις των ρυθμιστικών αρχών ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία και αρνήθηκε να προχωρήσει σε διορθωτικά μέτρα.

    Η Adobe, μία εταιρεία που είναι κυρίαρχη δύναμη εδώ και χρόνια σε λογισμικό όπως το Photoshop και το Illustrator για τους επαγγελματίες του σχεδιασμού, ανακοίνωσε την αγορά της Figma τον Σεπτέμβριο του 2022.

    Η εξαγορά, μία από τις μεγαλύτερες εξαγορές που έχουν γίνει ποτέ σε ιδιωτική εταιρεία παραγωγής λογισμικού, ήταν ένα τεράστιο στοίχημα, που ανέδειξε την δυναμική μικρών εταιρειών, οι οποίες τραβάνε την προσοχή των κολοσσών. Η Figma ήταν μια εταιρεία που απευθυνόταν στον απλό χρήστη και πέτυχε να κυριαρχήσει σε αυτή την αγορά, η οποία ενδιέφερε ιδιαίτερα την Adobe, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως σε προγράμματα που απευθύνονται σε ειδικούς.

    Η Adobe είχε υποστηρίξει ότι η συμφωνία δεν είναι ανταγωνιστική επειδή η νεοσύστατη επιχείρηση δεν είναι αντίπαλος σημαντικών προϊόντων όπως το Photoshop, το οποίο χρησιμοποιείται για την επεξεργασία φωτογραφιών, ή το Premiere, το οποίο χρησιμοποιείται για την κοπή βίντεο.

    Παρόλα αυτά, η συμφωνία έφερε μνήμες από την εξαγορά του Instagram από την Meta Platforms Inc. το 2012, μια ακόμη εξαγορά ενός μικρού, αλλά ανερχόμενου ανταγωνιστή.

    Η Adobe προσπάθησε να εξαγοράσει τη Figma το 2020 και το 2021, καθώς η startup κέρδιζε γρήγορα έδαφος. Τελικά, το 2022, η Figma δέχτηκε μια σημαντική προσφορά, σε μάι περίοδο που η τεχνολογία βρισκόταν σε ύφεση.

    Διαβάστε επίσης:

    ΗΠΑ: Πέθανε ο συνιδρυτής και πρώην επικεφαλής της Adobe, John Warnock

    Ντίλαν Φιλντ: Προσεχώς billionaire χάρη στο mega deal με την Adobe



    ΣΧΟΛΙΑ