• Business

    Στον αέρα η πυροπροστασία, αδυνατούν οι δήμοι να πληρώσουν – Τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ το κόστος

    Θεόδωρος Σκυλακάκης (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας) - Γρηγόρης Κωνσταντελλος (Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης)

    Θεόδωρος Σκυλακάκης (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας) – Γρηγόρης Κωνσταντελλος (Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης)


    Τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ και περίπου ενάμιση έτος θα χρειαστεί ώστε οι Δήμοι σε όλη την Ελλάδα να είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν το νέο κανονισμό πυρασφάλειας που έχει επιβάλλει το υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στo mononews ο Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

    Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κωνσταντέλλος τονίζει ότι το ποσό αυτό αφορά τόσο τα μέτρα πυροπροστασίας όσο και τις απαραίτητες υποδομές, το κόστος των οποίο καλούνται να αναλάβουν οι Δήμοι, οι οποίοι σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης δεν είναι σε θέση να το καλύψουν.

    Σχετικά με το διάστημα του ενάμιση έτους αναφέρει ότι τόσο καιρός χρειάζονται για να γίνουν οι προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού από τους  Δήμους, δηλαδή των επιστημόνων που θα συγκροτούν τις τριμελούς επιτροπής που θα κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους. Πρόκειται για δασολόγους, γεωπόνους και έναν υπάλληλο πυροπροστασίας του Δήμου, οι οποίο πρέπει όχι μόνο να προσληφθούν αλλά και να εκπαιδευθούν, ώστε να είναι σε θέση να κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους από την 1η Μαΐου έως και την 31η Οκτωβρίου του κάθε έτους.

    Εν ολίγοις το παραπάνω σημαίνει, εκτός από το γεγονός ότι θα πρέπει το κράτος να αναλάβει το κόστος των 200 εκατ. ευρώ, ότι τα μέτρα του ΥΠΕΝ για την αντιπυρική προστασία θα πρέπει να παραταθούν τουλάχιστον έως τον Μάιο του επόμενου έτους.

    Ο Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης αναφέρει, επίσης, ότι ήδη η ΚΕΔΕ έχει κάνει νύξη για το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΣτΕ και δε θα διστάσει να το κάνει εάν δε δοθεί παράταση έως το Β Τρίμηνο του 2025.

    Τα μέτρα του ΥΠΕΝ και η αντίδραση της ΚΕΔΕ

    Το υπουργείο περιβάλλοντος ανακοίνωσε στις 15 Μαρτίου ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων κοντά σε δασικές περιοχές θα έπρεπε έως τα τέλη του του ίδιου μήνα να συντάξουν τεχνικές εκθέσεις πυρασφάλειας.

    Επίσης, θα έπρεπε έως τις 30 Απριλίου να υποβάλουν στον οικείο Δήμο αρχικά, και σε ηλεκτρονική πλατφόρμα αργότερα Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας στην οποία θα δηλώνουν την ορθή λήψη των μέτρων που προβλέπονται στην έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα, βάσει των προβλέψεων του Κανονισμού για την προστασία του ακινήτου τους σε περίπτωση πυρκαγιάς.

    Μάλιστα, οι Δήμοι είχαν κάνει λόγο για την προσπάθεια εκ μέρους του κράτους να μεταβιβάσει σε αυτούς τις όποιες ευθύνες προκύψουν από τις φωτιές του καλοκαιριού, καθώς υπολείπονται πόρων και προσωπικού.

    Η αντίδραση του υπουργείου περιβάλλοντος ήταν να δώσει εις διπλούν παράταση και να μεταφέρει την ημερομηνία υποβολής εκθέσεων έως τις 10 Μαΐου.

    Εν τούτοις, οι αλλαγές αυτές δε φαίνεται να έχουν ικανοποιήσει την ΚΕΔΕ, η οποία σε πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου (σ.σ. στις 10 Απριλίου)  χαρακτήρισε ως ανεφάρμοστο τον Κανονισμό Πυροπροστασίας κάνοντας μάλιστα λόγω για αντισυνταγματικότητα της ρύθμισης.

    Ειδικότερα η ΚΕΔΕ επισήμανε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι γίνεται προσπάθεια συστηματοποίησης του ελέγχου των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών, ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες καταστροφικές πυρκαγιές σαν αυτές που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια.

    Προσθέτει, όμως, ότι ιδιοκτήτες είναι ήδη επιβαρυμένοι και ήδη επιβαρυμένοι δήμοι έρχονται αντιμέτωποι με υποχρεώσεις και αρμοδιότητες που δεν τους αναλογούν, καθώς η κεντρική διοίκηση δεν έχει μεριμνήσει, ως οφείλει, να τους παράσχει τα απαραίτητα και αναγκαία εργαλεία για να ανταποκριθούν.

    Επιπλέον, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου δήλωσε την αντίθεσή του με το νέο κανονισμό του υπουργείου, αλλά και την αδυναμία των Δήμων να ανταποκριθούν σε όσα τους ζητούνται, ενώ προειδοποίησε για προσφυγές στο ΣτΕ, εάν δεν υπάρξουν αλλαγές στο νέο κανονισμό.

    Αναλυτικότερα, ο κ. Κυρίζογλου ανέφερε κατά τη διάρκεια την συνεδρίασης:

    «Έχουμε για μία ακόμη φορά την επίκληση μεταφοράς αρμοδιοτήτων και ευθύνης στους δήμους χωρίς να έχει προηγηθεί η οποιαδήποτε διαβούλευση.

    Τώρα μας μεταφέρεται η εφαρμογή, ανεφάρμοστων στην πράξη, μέτρων πυροπροστασίας ιδιοκτησιών, χωρίς να διασφαλίζονται οι αναγκαίοι πόροι και το αντίστοιχο προσωπικό για την άσκησή τους, όπως ρητά ορίζει το άρθρο 102 του Συντάγματος.

    Ως εκ τούτου δηλώνουμε ότι όχι μόνο αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στην άσκηση αυτής της αρμοδιότητας, αλλά ως ΚΕΔΕ επιφυλασσόμαστε να προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, διότι η εφαρμογή του νόμου δεν μπορεί να γίνεται με αντισυνταγματικό τρόπο».

    Διαβάστε επίσης

    Μπρα ντε φερ Κωνσταντέλλου – Στασινού για το ύψος των κτιρίων: Οι προσφυγές και οι νέες καταγγελίες

    Σφοδρή επίθεση Στασινού κατά του προέδρου της ΚΕΔΕ – «Πού προωθούνται πράσινοι ουρανοξύστες, ζούμε στο Ντουμπάι και δεν το ξέρουμε;»

    Γιώργος Στασινός (ΤΕΕ): Ανοιχτή επιστολή-απάντηση προς τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ

     



    ΣΧΟΛΙΑ