• Business

    Adidas: Πωλήσεις 350 εκατ. ευρώ από τα παπούτσια Yeezy – Σταδιακή ανάκαμψη

    • Bloomberg
    Bjorn Gulden, νέoς CEO της Adidas

    Bjorn Gulden, CEO της Adidas


    Mειώνει το απόθεμά της σε υποδήματα Yeezy η Adidas, μετά την λήξη της συνεργασίας της με τον γνωστό ράπερ Ye (Kanye West) – μετά από μια σειρά αντισημιτικών ρητορικών – ενώ όπως ανακοίνωσε, πραγματοποίησε πωλήσεις Yeezy περίπου 350 εκατομμύρια ευρώ (374 εκατομμύρια δολάρια) το γ’ τρίμηνο.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κολοσσός προειδοποίησε τον Φεβρουάριο ότι εάν χρειαστεί, θα αχρηστεύσει όλο το υπάρχον απόθεμα Yeezy, με τη λειτουργική ζημιά για την εταιρεία να ανέρχεται έως και 700 εκατ. ευρώ το 2023.

    Αυτό θα σηματοδοτούσε την πρώτη απώλεια της εταιρείας σε τουλάχιστον τρεις δεκαετίες.

    Σημειώνεται ότι η γερμανική εταιρεία έχει συγκεντρώσει συνολικά περίπου 750 εκατομμύρια ευρώ από πωλήσεις Yeezy, μετά από δύο διαφορετικές πτώσεις τιμών από τον Μάιο.

    Εκτός από τα Yeezy, ανέφερε ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2% το τρίμηνο για τις υπόλοιπες προσφορές της στα κλασικά αθλητικά παπούτσια, όπως τα Samba και Gazelle.

    «Η τρέχουσα απόδοσή μας δεν είναι αρκετά καλή, αλλά έχουμε πει από την αρχή ότι χρειαζόμαστε χρόνο για να ανοικοδομήσουμε αυτή τη δημοφιλή εταιρεία, ώστε να επανέλθει εκεί που ανήκει: Στην κορυφή ως η καλύτερη αθλητική μάρκα στον κόσμο», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος, Μπιόρν Γκούλντεν.

    Οι μετοχές υποχώρησαν περίπου 1% στις συναλλαγές της Φρανκφούρτης, διαγράφοντας τα αρχικά κέρδη, ωστόσο, η τιμή της μετοχής έχει αυξηθεί κατά 1/3 φέτος, σε σύγκριση με την πτώση του 1% της μεγάλης ανταγωνίστριας Puma.

    Πετυχαίνουν οι προσπάθειες του Γκούλντεν;

    Οι traders παρακολουθούν όλο και περισσότερο την πορεία προόδου της Adidas, γεγονός που σημαίνει ότι αποτυχαίνουν οι προσπάθειες ανάκαμψης του Γκούλντεν.

    Υπενθυμίζεται ότι ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος έχει δεσμευτεί να φέρει την εταιρεία “up to date” με τις τάσεις της μόδας, ενώ έχει ενισχύσει την παραγωγή της σειράς αθλητικών παπουτσιών Terrace, που περιλαμβάνει τα Sambas, Gazelles και Spezials.

    Αυτό δημιούργησε νέα δυναμική στο franchise της Adidas Originals, που συμπίπτει με μια νέα διαφημιστική καμπάνια που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο για τα ρετρό προϊόντα.

    Η ζήτηση συνεχίζει να ξεπερνά την προσφορά για τα παπούτσια Terrace, σύμφωνα με την εταιρεία.

    Γεμάτες οι αποθήκες

    Την ίδια στιγμή, η Adidas εξακολουθεί να παλεύει με τα υψηλά επίπεδα απούλητων προϊόντων, ειδικά στις ΗΠΑ, τα οποία «θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την επιχείρησή μας για λίγο», είπε ο Gulden.

    Ακόμα κι έτσι όμως, ο CEO επισημαίνει ότι τα αποθέματα μειώθηκαν κατά 23% το τρίμηνο στα 4,85 δισεκατομμύρια ευρώ — ελαφρώς πάνω από τις προσδοκίες.

    «Σημαντικό είναι ότι η πρόοδος στα επίπεδα αποθεμάτων φαίνεται να “τρέχει” ελαφρώς μπροστά από το σχέδιο», δήλωσε ο James Grzinic, αναλυτής της Jefferies, ο οποίος ανέφερε ακόμη ότι η σειρά Adidas Terrace αποτελεί βασικό μοχλό πωλήσεων.

    Σε κάθε περίπτωση, οι ΗΠΑ παραμένουν η μεγαλύτερη πρόκληση της εταιρείας στο μέτωπο των πωλήσεων.

    Η Adidas έχει επιβραδύνει τις προσπάθειές της να προμηθεύσει προϊόντα στη μεγαλύτερη αγορά αθλητικών ειδών στον κόσμο, με αποτέλεσμα τα έσοδα να μειωθούν κατά 9% το τρίμηνο σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική.

    Συγκρατημένη αισιοδοξία

    Κατά τα άλλα, η εικόνα είναι πιο αισιόδοξη.

    Οι πωλήσεις αυξήθηκαν σχεδόν 6% στην Ευρύτερη Κίνα – μια αγορά που δυσκολευόταν τα τελευταία χρόνια – και αυξήθηκαν ελαφρώς ταχύτερα στην υπόλοιπη Ασία-Ειρηνικό.

    Στην Λατινική Αμερική επεκτάθηκε κατά 13%, κέρδισε περίπου 2% σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική.

    Η εταιρεία πιθανότατα θα προσπαθήσει να πουλήσει το υπόλοιπο απόθεμα Yeezy το 2024, ενώ θα μπορούσε να δημιουργήσει περίπου 488 εκατομμύρια ευρώ σε μικτά κέρδη, μετά από φόρους και δωρεές σε ομάδες που εργάζονται για την καταπολέμηση των διακρίσεων και της ρητορικής μίσους, επισημαίνουν οι αναλυτές της Citi.

    Παράλληλα, η εταιρεία εκτίμησε λειτουργική ζημία περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ το 2023.

    Αυτή η πρόβλεψη είναι καλύτερη από την αρχική της εταιρείας του Ιουλίου για ζημίες 450 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ βελτιώθηκε πολύ από το αρχικό “warning” για ενδεχόμενο έλλειμμα 700 εκατομμυρίων ευρώ.

    Διαβάστε επίσης: 

    Dennis Bastas: Για νέο mega deal ετοιμάζεται ο Ελληνοαυστραλός μεγιστάνας των γενόσημων φαρμάκων

    Alpha Trust Ανδρομέδα: Στα €6,53 η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών

    Marks & Spencer: Εκτίναξη κερδών και επιστροφή στο μέρισμα



    ΣΧΟΛΙΑ