• Business

    2.300 θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο καταργεί η British American Tobacco

    • NewsRoom

    Τζακ Μπόουλς, επικεφαλής της British American Tobacco


    Την κατάργηση 2.300 θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο γνωστοποίησε, με σημερινή της ανακοίνωση, η βρετανική καπνοβιομηχανία British American Tobacco (ΒΑΤ).

    Ως κύριο λόγο της κατάργησης των εν λόγω θέσεων εργασίας, η καπνοβιομηχανία πρόβαλλε την ανάγκη της εταιρείας να προσαρμοστεί στην αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών και στην αλματώδη ανάπτυξη του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

    Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρείας, το οποίο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιανουάριο του 2020.

    Η ανακοίνωση αυτή έρχεται σε μια εποχή, όπου ο κλάδος του καπνού γενικότερα αντιμετωπίζει πρόβλημα μειωμένου όγκου πωλήσεων, σε ό,τι αφορά στα παραδοσιακά τσιγάρα, έναντι της νέας τάσης των ηλεκτρονικών μορφών καπνού, που αναπτύσσεται ραγδαία. Ο όμιλος British American Tobacco, που αποτελεί έναν εκ των μεγαλυτέρων παγκοσμίως, δεν αποτελεί εξαίρεση αυτού του κυκεώνα αλλαγών στον κλάδο.

    Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι, οι θέσεις εργασίας που προβλέπεται να καταργηθούν, αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 5% του συνολικού εργατικού δυναμικού του ομίλου, ο οποίος μετρά 55.000 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο.

    Η ΒΑΤ, γνωστή για τις μάρκες της Lucky Strike, Dunhill, Kent και Rothmans, διευκρινίζει στην ανακοίνωσή της ότι, μέσω της αναδιάρθρωσης που πραγματοποιεί, επιδιώκει την απλούστευση της οργάνωσής της, αλλά και την μείωση των επιπέδων ιεραρχίας.

    Για το λόγο αυτό, στη μείωση του αριθμού των εργαζομένων, συμπεριλαμβάνεται, σε ποσοστό περίπου 20% και η περικοπή θέσεων ευθύνης.

    Επιθυμία του ομίλου είναι, μεταξύ άλλων, να προσαρμοστεί στις νέες καταναλωτικές συνήθειες, την ώρα που οι κάτοικοι των ανεπτυγμένων χωρών τείνουν να μειώνουν την κατανάλωση τσιγάρων και να εξοικονομούν χρήματα, προκειμένου να επενδύσουν σε νέα προϊόντα, όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

    Η εν λόγω αναδιάρθρωση αποτελεί το πρώτο, μεγάλης κλίμακας μέτρο που λαμβάνει ο νέος γενικός διευθυντής, Τζακ Μπόουλς, ο οποίος έχει αναλάβει τη θέση αυτή από τον περασμένο Απρίλιο.

    Η ανακοίνωση της εταιρείας περιλαμβάνει προσωπικό σχόλιο του νέου επικεφαλής, ο οποίος δηλώνει ότι «Σκοπός μου είναι να αλλάξω τα πράγματα, έτσι ώστε να αναπτυχθεί η κατηγορία των νέων προϊόντων και να απλοποιηθεί σημαντικά ο τρόπος με τον οποίο εργαζόμαστε, διασφαλίζοντας παράλληλα μια επιστροφή στις μακροπρόθεσμες επενδύσεις για τους μετόχους μας».

    Μακροπρόθεσμος στόχος του σχεδίου αποτελεί να μπορέσει ο όμιλος να επιτύχει ευκολότερα τον στόχο του για τζίρο 5 δισ. λιρών μέχρι το 2023-2024 στα νέα προϊόντα.

    Υπενθυμίζεται ότι σε παρόμοια κατεύθυνση αναδιάρθρωσης κινούνται ακόμη δύο καπνοβιομηχανίες, η Rhilip Morris International και η Altria, οι οποίες μόλις πριν λίγο καιρό, στα τέλη Αυγούστου, ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή συνομιλιών για τη νέα συγχώνευσή τους, απόφαση που προέκυψε μετά τη μεγάλη πτώση των πωλήσεων των τσιγάρων, δέκα χρόνια μετά τον διαχωρισμό τους.

    Όσον αφορά στην ΒΑΤ, η εταιρεία είχε αυξήσει σημαντικά την παρουσία της στις Ηνωμένες Πολιτείες υπό τον Νικάντο Ντουράντε, προκάτοχο του Μπόουλς, μέσω της απόκτησης της Reynolds American, η οποία πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2017, έναντι σχεδόν 50 δισ. δολαρίων.  Η απόκτηση του 57,8% του κεφαλαίου της Reynolds επέτρεψε στην BAT να αναλάβει υπό την αιγίδα της τις μάρκες Camel και Newport, αλλά και να γίνει ένας σημαντικός παίκτης στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.

    Αξίζει, τέλος να σημειωθεί ότι, σαν από σύμπτωση, η ανακοίνωση της BAT δημοσιοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ ότι απαγορεύει τις πωλήσεις αρωματικών ηλεκτρονικών τσιγάρων τους ερχόμενους μήνες, προκειμένου να εναντιωθεί στην αυξανόμενη επιτυχία τους στα αμερικανικά Λύκεια και Κολέγια.



    ΣΧΟΛΙΑ