• Business Of Fashion

    Το ματωμένο ροζ ταγιέρ της Τζάκι Κένεντι θα «εξαφανιστεί» μέχρι το 2103

    • NewsRoom


    Το εμβληματικό ροζ ταγιέρ της Τζάκι Κένεντι, που έμεινε στην ιστορία ως το «ματωμένο ταγιέρ», το οποίο η ίδια δεν θέλησε να αποχωριστεί η ίδια μετά την δολοφονία του τότε συζύγου της και προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Φ. Κένεντι, πρόκειται να αποσυρθεί από το μέρος όπου εκτίθεται, σύμφωνα με δημοσίευμα του People, προκειμένου να μην προκαλεί αρνητικά συναισθήματα στο κοινό.

    Το ταγιέρ, που έμοιαζε με το tweed σχέδιο του γαλλικού οίκου Chanel, ήταν στην πραγματικότητα ένα οικονομικό αντίγραφο το οποίο είχε φορέσει άλλες έξι φορές η Τζάκι. Μάλιστα, το είχε διαλέξει η προσωπική βοηθός της για το συγκεκριμένο ταξίδι στο Ντάλας, καθώς ο Τζον Φ. Κένεντι της είχε ζητήσει να επιλέξει «κάτι ελαφρύ, γιατί λένε ότι κάνει ζέστη εκεί».

    Το iconic ροζ ταγιέρ είχε ραφτεί με το χαρακτηριστικό ύφασμα του οίκου μόδας Chanel αλλά είχε δημιουργηθεί στις ΗΠΑ, για να αποφευχθεί η πολιτική κριτική. Εκείνο λοιπόν το πρωινό του Νοεμβρίου του 1963, που η Τζάκι αποφάσισε να το ξαναφορέσει, έφτασαν με τον σύζυγο της στο Ντάλας, με ένα τεράστιο πλήθος να είχε συγκεντρωθεί κατά μήκος των λεωφόρων για την άφιξη τους, υποδεχόμενο θερμά το προεδρικό ζεύγος σαν να ήταν ηθοποιοί του Χόλιγουντ. Ξαφνικά, την ώρα που ο Τζον Κένεντι χαιρετούσε τον κόσμο, έφερε  τα χέρια του στον λαιμό και έσκυψε προς το μέρος της γυναίκας του.

    Η Τζάκι Κένεντι τον κοιτούσε έντρομη, ενώ λίγα δευτερόλεπτα μετά ο κυβερνήτης του Τέξας, Τζον Κονάλι, που καθόταν μπροστά από τον Κένεντι πέφτει απότομα μπροστά χτυπημένος  από σφαίρα. Τέσσερα δευτερόλεπτα μετά, μια τρίτη σφαίρα χτυπά τον Αμερικανό πρόεδρο στο κεφάλι, το οποίο συνετρίβη, όπως αναφέρει ο συγγραφέας Κρίστοφερ Αντερσον στο βιβλίο του με συγκλονιστικές λεπτομέρειες από την δολοφονία του τότε προέδρου των ΗΠΑ. Το σώμα του τινάζεται μπρος τα πίσω και πέφτει απότομα στην αγκαλιά της Τζάκι Κένεντι. «Ω, όχι», αναφωνεί η Κένεντι.

    Σύμφωνα με τα όσα γράφει στο βιβλίο του, «These Few Precious Days: The Final Year of Jack with Jackie», ο συγγραφέας Κρίστοφερ Αντερσον, οι τελευταίες λέξεις που είπε η Τζάκι Κένεντι στον Τζον ήταν «Σ’ αγαπώ Τζακ. Σ’ αγαπώ».

    Αργότερα, φορώντας το ματωμένο ροζ ταγιέρ της, η Τζάκι Κένεντι πήγε στο νοσοκομείο, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατος του Αμερικανού προέδρου. Μπορεί να της ζήτησαν να το βγάλει, ωστόσο, εκείνη αρνήθηκε πεισματικά. Συνέχισε να το φορά, στην πτήση του Air Force One, που μετέφερε τη σορό του Κένεντι, αλλά και όταν έφτασε στον Λευκό Οίκο. «Θέλω να βλέπουν όλοι τι έκαναν στο Τζον», έλεγε όταν της ζητούσαν να αλλάξει.

    Όταν, τελικά, αποφάσισε να βγάλει το ταγιέρ η Τζάκι, η προσωπική της καμαριέρα το φύλαξε σε μία τσάντα, χωρίς να το καθαρίσει, με τα αίματα του δολοφονημένου Κένεντι να είναι πάνω του. Μετά από καιρό το ταγιέρ έφτασε στα χέρια της μητέρας της Τζάκι και τοποθετήθηκε σε ένα κουτί. «Το ταγιέρ και η τσάντα της Τζάκι. Τα φορούσε στις 22 Νοεμβρίου του 1963», έγραφε ιδιόχειρο σημείωμα. Μετέπειτα, το ταγιέρ δωρήθηκε στο Εθνικό αρχείο του κράτους.

    Εννέα χρόνια μετά τον θάνατο της Τζάκι Κένεντι, η κόρη της Καρολίν, πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Τόκιο, δώρισε το κειμήλιο στο κράτος και επέτρεψε να εκτεθεί δημόσια από το 2003. Ξανά, όμως, χρειάστηκε η άδεια της οικογένειας Κένεντι. Η μπλε μπλούζα, η μπλε τσάντα, οι κάλτσες και τα παπούτσια της Τζάκι Κένεντι βρίσκονται κρυμμένα στο Εθνικός αρχείο στο Μέριλαντ, σε ειδικές συνθήκες θερμοκρασίας, όμως παραμένει άγνωστο το που βρίσκεται το μικρό καπέλο που φορούσε εκείνη την ημέρα.

    Τώρα όμως μετά από 16 χρόνια που το διάσημο «ματωμένο ταγιέρ» εκτίθεται δημόσια με τα αποτυπώματα εκείνης της τραγικής ημέρας, θα αποσυρθεί από τα μάτια του κοινού. Ο λόγος φαίνεται να είναι σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικάνικου μέσου People, το γεγονός ότι το συγκεκριμένο ρούχο ξυπνά δυσάρεστες αναμνήσεις σε πολύ κόσμο, με αποτέλεσμα οι αστυνομικές αρχές των ΗΠΑ να αποφασίσει να το κρύψουν μέχρι το 2103 στα γραφεία Ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο Maryland, σε ένα κουτί όπου θα ελέγχεται η θερμοκρασία και η υγρασία του.

    Μέχρι εκείνη τη χρόνια κανείς δεν θα έχει τη δυνατότητα να δει το «ματωμένο ταγιέρ» της Τζάκι με τα μάτια του, ενώ στη συνέχεια η οικογένεια του Τζον Κένεντι θα αποφασίσει για το ποια θα είναι η κατάληξη του.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ