• Business Of Fashion

    Chanel: Η ταπεινή καταγωγή του «σήματος κατατεθέντος» του οίκου – Πώς ράβονται τα διάσημα σακάκια του

    • NewsRoom


    Το εμβληματικό tweed που λάνσαρε ο οίκος μόδας Chanel και θεωρείται πια η επιτομή της φινέτσας και του chic στιλ έχει όπως φαίνεται τις πιο ταπεινές ρίζες.

    Το tweed προέρχεται από την περιοχή της Σκωτίας, του 18ου αιώνα, και ήταν ένα είδος πλεκτού υφάσματος ιδιαίτερα δημοφιλούς μεταξύ των φτωχότερων κατοίκων του νησιού Harris, καθώς ήταν ιδανικό για το ψυχρό και υγρό κλίμα της περιοχής. Μάλιστα, το αρχικό του όνομα ήταν tweel, μια παραφθορά του αγγλικού twill (ένα μοτίβο ραφής με διαγώνιους ρόμβους). Σύμφωνα με έναν γνωστό θρύλο που κυκλοφορεί στη Βρετανία, ένας έμπορος στο Λονδίνο μπέρδεψε το όνομα, πιστεύοντας πως προέρχεται από τον ποταμό Tweed, νότια του Εδιμβούργου.

    Γύρω στα 1850, με πρωτοβουλία του πρίγκιπα Αλβέρτου, συζύγου της βασίλισσας Βικτωρίας, καθιερώθηκε μεταξύ των ευγενών του Ηνωμένου Βασιλείου προκειμένου να ντύνουν το υπηρετικό προσωπικό τους με κοστούμια από tweed ύφασμα διαφορετικών αποχρώσεων, ώστε να ξεχωρίζουν σε ποιον οίκο ανήκει κάθε υπηρέτης.

    Αργότερα, το tweed κατάφερε να «ανέλθει κοινωνικά». Έτσι κατέληξε να χρησιμοποιείται στα κοστούμια που φορούσαν οι αριστοκράτες όταν έπαιζαν γκολφ ή έκαναν ποδηλασία.

    Το 1954, αυτό το αποκλειστικά ανδρικό κομμάτι μετατράπηκε στο iconic bouclé σακάκι από την Coco Chanel, η οποία δημιούργησε ένα διαχρονικά κομψό ρούχο που σήμερα είναι για τη γυναικεία γκαρνταρόμπα η κατεξοχήν value for money επένδυση.

    Από τότε και μέχρι σήμερα, τα tweed υφάσματα είναι το σήμα κατατεθέν του γαλλικού οίκου Chanel και δεν λείπουν ποτέ από τις συλλογές του. Τόσο ο Karl Lagerfeld, ο οποίος ήταν και ο μακροβιότερος καλλιτεχνικός διευθυντής της Chanel, αφού κατείχε τη διεύθυνση του οίκου περισσότερα χρόνια και από την ίδια της Gabrielle Chanel, όσο και η Virginie Viard, που πήρε τα ηνία μετά τον θάνατο του Karl, παρέμειναν πιστοί στο tweed ύφασμα.

    Τώρα, αρκετά χρόνια μετά, ο οίκος Chanel κυκλοφόρησε ένα βίντεο στο οποίο παρουσιάζεται η διαδικασία που ακολουθείται για να δημιουργηθούν τα tweed κομμάτια του οίκου, τα οποία φέρνει στο επίκεντρο των τάσεων της μόδας για τη σεζόν φθινόπωρο/χειμώνας, με μαζικά πολυκαταστήματα και brands να δημιουργούν διάφορες εκδοχές του.



    ΣΧΟΛΙΑ