• Business Of Fashion

    Πώς οι προτιμήσεις στις τάσεις της μόδας αλλάζουν τις περιουσίες των δισεκατομμυριούχων

    • Bloomberg

    Bernard Arnault, Πρόεδρος LVMH


    Οι περιουσίες τους, όμως, παρουσιάζουν διακυμάνσεις καθώς αυξάνεται η ζήτηση για είδη πολυτελείας και μειώνεται εκείνη για τα προϊόντα της «γρήγορης μόδας».

    Bernard Arnault, CEO και ιδρυτής της LVMH

    Η περιουσία του 82χρονου Ortega, του Ισπανού ιδρυτή της Inditex SA, μητρικής εταιρίας των Zara, έχει μειωθεί περισσότερο από 7% αυτή τη χρονιά, στα 69,7 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένης μιας απώλειας 3,5 δισ. δολαρίων την Τετάρτη, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires.

    Ο 69χρονος Arnault, πρόεδρος του παριζιάνικου οίκου πολυτελείας LVMH, έχει περιουσία που αγγίζει τα 79,3 δισ. δολάρια, μετά από μια αύξηση 25% το 2018, με την οποία «έκλεψε» την πρώτη θέση από τον Ortega ως ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ευρώπης.

    Παίρνοντας ώθηση από την αυξημένη ζήτηση στην Κίνα, η αγορά των ειδών πολυτελείας πρόκειται να παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης έως και 8% φέτος, στα 281 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της  Bain & Co. Οι εταιρίες «γρήγορης μόδας» όπως η Inditex αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο ανταγωνισμό από τους online ανταγωνιστές τους, καθώς οι καταναλωτές προτιμούν πλέον να παραδίδονται τα ρούχα τους στο σπίτι.

    Οι μετοχές της Inditex παρουσίασαν πτώση 5,7% την Τετάρτη – την μεγαλύτερη του τελευταίου εξαμήνου – μετά την επί τα χείρω αναθεώρηση της σύστασης για τη μετοχή από τους αναλυτές της Morgan Stanley σε «underweight» από «equalweight» και τη μείωση της τιμής-στόχου στο χαμηλότερο επίπεδο μεταξύ των αναλυτών που παρακολουθεί το Bloomberg.

    «Η Inditex εξακολουθεί να παραμένει μια εταιρεία λιανικής πώλησης παγκοσμίου κλάσης, αλλά ως επενδυτική πρόταση έχει αρχίσει να αποδυναμώνεται», ανέφεραν σε σημείωμά τους προς τους πελάτες οι αναλυτές Geoff Ruddell και Amy Curry.

    Εκτός από τον Arnault και τον Ortega, τον τέταρτο και πέμπτο πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου αντίστοιχα, οι αλλαγές στις προτιμήσεις των καταναλωτών αναδιαμορφώνουν την σειρά κατάταξης και άλλων δισεκατομμυριούχων.

    Ευρώπη
    Αμάνθιο Ορτέγα, ιδρυτής Inditex

    Ο Giorgio Armani, ιδρυτής του ομώνυμου οίκου μόδας, έχει αυξήσει την περιουσία του κατά 11% αυτή την χρονιά.

    Η περιουσία του Stefan Persson, του μεγαλομετόχου της Hennes & Mauritz AB – του μεγαλύτερου ανταγωνιστή της Inditex – έχει μειωθεί κατά 25% στα 14,6 δισ. δολάρια.

    «Μπορεί η ‘γρήγορη μόδα’ να είχε τεράστια ανάπτυξη, αλλά η πολυτέλεια επιστρέφει», σημειώνει στο Bloomberg ο Jan-Hendrik Schlottmann, CEO του οίκου μόδας Derek Lam International LLC στη Νέα Υόρκη. «Οι νέες γυναίκες είναι πολύ πιο συνειδητοποιημένες πλέον σχετικά με την ποιότητα των προϊόντων».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Benetton: Η επιχειρηματική δυναστεία που κινδυνεύει να θαφτεί στα συντρίμμια της Γένοβας



    ΣΧΟΛΙΑ