• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πώς η Morgan Stanley έβαλε… τρικλοποδιά στα Zara

    Αμάνθιο Ορτέγα, ιδρυτής Inditex

    Αμάνθιο Ορτέγα, ιδρυτής Inditex


    Μερικές φορές το καλό απλώς δεν είναι αρκετά καλό.

    Αυτό, τουλάχιστον, ισχύει για τη μητρική της εταιρείας Zara, την Inditex, η οποία σημείωσε τη μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων έξι μηνών σήμερα, Τετάρτη, μετά την επί τα χείρω αναθεώρηση της σύστασης για τη μετοχή από τους αναλυτές της Morgan Stanley σε «underweight» από «equalweight» και τη μείωση της τιμής-στόχου στο χαμηλότερο επίπεδο μεταξύ των αναλυτών που παρακολουθεί το Bloomberg. Η υποχώρηση της Inditex λειτούργησε σαν βαρίδι για τις ευρωπαϊκές εταιρείες λιανικής, με αποτέλεσμα ο συγκεκριμένος κλάδος να σημειώνει τη χειρότερη επίδοση από όλους τους κλάδους στον ευρύτερο περιφερειακό δείκτη.

    «Η Inditex εξακολουθεί να παραμένει μια εταιρεία λιανικής πώλησης παγκοσμίου κλάσης, αλλά ως επενδυτική πρόταση έχει αρχίσει να αποδυναμώνεται», ανέφεραν σε σημείωμά τους προς τους πελάτες οι αναλυτές Geoff Ruddell και Amy Curry.

    Η τράπεζα μείωσε την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Inditex στα 21 ευρώ, πολύ κάτω από τα 31,10 ευρώ που ήταν η μέση τιμή-στόχος που έδιναν οι αναλυτές τον Αύγουστο και τα 35 ευρώ στην αρχή του χρόνου.

    Οι αναλυτές της Morgan Stanley χαρακτήρισαν «φανταστικές» τις επιδόσεις της Inditex σε ό,τι αφορά την ανάπτυξή της, δεδομένου ότι έχει ανοίξει περισσότερα από 6.000 καταστήματα και επεκταθεί σε 63 χώρες επιπλέον μετά την είσοδό της στο Χρηματιστήριο το 2001, επισημαίνοντας όμως ότι έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται σταδιακά κάποια προβλήματα. Γι’ αυτό και ο τίτλος του σημειώματός τους ήταν «από εξαιρετικά σε καλά».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Με το χέρι στη σκανδάλη για να ανοίξουν οι offshore λογαριασμοί οι ελβετικές τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ