• Business Of Fashion

    Ο μοναδικός Alexander Wang που «κέρδισε» τον κόσμο της μόδας

    • NewsRoom


    Ο Alexander Wang είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ομώνυμου οίκου, τον οποίο ίδρυσε το 2005, μόλις στα 21 του χρόνια.

    Τον Ιούνιο του 2016, ο Wang πρόσθεσε στις αρμοδιότητές του τον ρόλο του αποκλειστικού διευθυντή και του προέδρου, αντικαθιστώντας την κουνιάδα του, Aimie Wang, και τη μητέρα του, Ying Wang, στις αντίστοιχες θέσεις.

    Ωστόσο, τον Οκτώβριο του 2017, παραχώρησε τη θέση του αποκλειστικού διευθυντή στην Lisa Gersh (πρώην επικεφαλής της Goop και Martha Stewart Omnimedia), ενώ από το 2012 έως το 2015 υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής στον οίκο Balenciaga.

    Η… επέλαση του Wang στον κόσμο της μόδας ξεκίνησε αφού παράτησε τη σχολή Σχεδίου Parsons το 2004 για να ξεκινήσει τη δική του φίρμα, σχεδιάζοντας αρχικά μια συλλογή πλεκτών βασισμένη σε έξι unisex φόρμες.

    Ο Wang στηρίχθηκε αρχικά από την οικογένειά του: ο αδερφός του ανέλαβε τη θέση του οικονομικού διευθυντή, η κουνιάδα του εκτέλεσε ως διευθύντρια και ο σχεδιαστής μπόρεσε να αξιοποιήσει τις οικογενειακές διασυνδέσεις για να να προμηθευτεί την παραγωγή του από την Κίνα.

    Η φίρμα του γρήγορα εξελίχθηκε σε μια λαμπερή, αλλά προσγειωμένη, συλλογή γυναικείων ενδυμάτων, με τον Wang να κάνει το ντεμπούτο του στην πασαρέλα με την κολεξιόν Φθινόπωρο/Χειμώνας 2007 στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης.

    Η ανταπόκριση ήταν άμεση! Η Anna Wintour, από τους σημαντικότερους υποστηρικτές του, σύντομα αξιοποίησε την επιρροή της στον κόσμο της μόδας για να τραβήξει την προσοχή πάνω στον νέο σχεδιαστή. Το 2008, ο Wang έλαβε το υπέρτατο βραβείο από το Vogue/CFDA Fashion Fund, ένα σύνολο 200.000 δολαρίων! Το 2009, ανακοινώθηκε νικητής του βραβείου Swarovski Womenswear Designer of the Year, καθώς και νικητής του Swiss Textiles Award.

    Τον Δεκέμβριο του 2012 ο Wang έγινε καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Balenciaga. Η πρώτη κολεξιόν του σχεδιαστή για τον οίκο είχε θετική ανταπόκριση, παρά το γεγονός ότι αρχικά αντιμετωπίστηκε επιφυλακτικά, με πολλούς να αμφισβητούν το κατά πόσον θα μπορούσε να σταθεί στο ύψος του προκατόχου του. Τον Ιούλιο του 2015, όμως, ανακοινώθηκε πως οι Balenciaga και Kering αποφάσισαν να μην ανανεώσουν το συμβόλαιο του Αμερικανού σχεδιαστή.

    Το ντεμπούτο του Alexander Wang στον οίκο Balenciaga

    Ο Alexander Wang αυτήν τη στιγμή δημιουργεί αντρικές και γυναικείες κολεξιόν, μια σειρά – T by Alexander Wang – για γυναίκες και άντρες, σειρές υποδημάτων και αξεσουάρ. Το 2011, η είσοδος του Wang στην αντρική ένδυση κέντρισε το ενδιαφέρον του περιοδικού GQ, το οποίο τον ανακήρυξε Καλύτερο Σχεδιαστή Αντρικών Ενδυμάτων.

    Η αισθητική του Wang παραμένει αυθεντική παρ’ όλες τις ποικίλες σειρές του και έχει εμπνεύσει μια ολόκληρη γενιά γυναικών να ντυθεί με τα σπορτίφ σύνολα του. 



    ΣΧΟΛΙΑ