• Bons Vivants

    Τζον Στεφανίδης: Πώς άλλαξε την Πάτμο, η πολυτάραχη ζωή του

    Τζον Στεφανίδης: Πώς άλλαξε την Πάτμο, η πολυτάραχη ζωή του

    Ο Τζον Στεφανίδης με το αγαπημένο του καπελάκι


    Εάν επισκεφτεί κανείς το σπίτι του στην αρχοντική Πάτμο, θα αντιληφθεί ότι το ιδιαίτερη διαρρήθμιση των εσωτερικών χώρων του, έχει αναπαραχθεί σε πολλές θερινές βίλες της ελληνικής επικράτειας. Ο Τζον Στεφανίδης, παγκοσμίου φήμης ντιζάινερ, διακοσμητής και επιχειρηματίας, επιρρέασε την ανάπτυξη της εσωτερικής διακόσμησης όσο λίγοι. Οι περίοπτες εκδόσεις Rizzoli εκδίδουν τώρα την πολυαναμενόμενη μονογραφία του με το πολυτελές λεύκωμα John Stefanidis, A Designer’s Eye.

    Μοιάζει λίγο με τον Τρούμαν Καπότε της διακοσμητικής τέχνης. Εκτός από τη φινέτσα και την παιδεία του, διακρίθηκε για την τρικυμιώδη ζωή του -γκέι, πλούσιος, φιλήδονος και καλοζωισμένος. Περιτριγυρισμένος από την αφρόκρεμα της κοινωνίας.

    Το βιβλίο καταγράφει πενήντα χρόνια κατά τα οποία η προσωπική του σφραγίδα, εξαπλώνεται και καθορίζει τη σύγχρονη αισθητική του ντιζάιν. Και το πώς φυσικά διακόσμησε δεκάδες αρχοντικά στη Χώρα της Πάτμου.

    Ισορροπία, ένα από τα χαρακτηριστικά στους εσωτερικούς χώρους με την υπογραφή του

    Κοσμοπολίτης εκ γενετής

    Ο Τζον Στεφανίδης γεννήθηκε στην Αίγυπτο, στο κοσμοπολίτικο Κάιρο. Οι γονείς του κατάγονταν από την Κέρκυρα, και από την πλευρά της μητρικής γιαγιάς του κυλούσε εβραϊκό αίμα. Φοίτησε στο ιδιωτικό σχολείο του Καΐρου (ανάμεσα σε Ιταλούς, Λιβανέζους, Σύριους, Γερμανούς, Κινέζους, μεταξύ άλλων εθνικοτήτων) όπου εκτέθηκε σε διεθνές περιβάλλον.

    Το 1955 έφυγε για σπουδές στην περίφημη Οξφόρδη του Ηνωμένου Βασιλείου γνωρίζοντας ότι δεν ξαναγυρίσει ποτέ στη γενέτειρά του. Ήταν η στιγμή που ο Νάσερ σφετερίστηκε την εξουσία, μετά τον βασιλιά Φαρούκ. Οι κοινότητες των Εβραίων, των Γάλλων, των Άγγλων, των Ελλήνων του Καΐρου που ως τότε συμβίωναν αρμονικά, τώρα εξοστρακίζονταν en masse από τη χώρα.

    Μϊα από τις αυλές του σπιτιού του στη Χώρα της Πάτμου

    Κατακτώντας το Λονδίνο

    Ο Τζον Στεφανίδης γύρισε σελίδα, οικειοποιήθηκε τον δυτικό τρόπο ζωής. Αποφοίτησε το 1958 και πραγματοποίησε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στο χώρο της διαφήμισης, στην Coleman Prentis & Varley του Λονδίνου. Ακολούθησαν πέντε χρόνια στο Μιλάνο στην ίδια σταδιοδρομία. Αυτά στάθηκαν καθοριστικά: «Η αρχιτεκτονική, η ομορφιά της Ιταλίας, επενέργησαν εξασκώντας το βλέμμα μου», σημείωσε αργότερα σε μια εφημερίδα.

    Η πρώτη έδρα της ομώνυμης εταιρείας του τοποθετήθηκε στο Τσέλσι του Λονδίνου το 1967. Αμέσως τράβηξε την προσοχή μιας κοινωνικής μερίδας οικονομικά εύρωστης, εκπαιδευμένης, εκλεπτυσμένης, που εκτίμησε τη φίνα πολυτέλεια των σχεδίων του και της άποψής του για τα interiors. Με αυτή τη διεθνή πελατεία δούλεψε για όλη του τη ζωή, ολοκληρώνοντας μέχρι σήμερα σχεδόν πενήντα χρόνια αρχιτεκτονικής εσωτερικών χώρων σε αστικές οικίες και ξενοδοχεία.

    Παράλληλα, ο Τζον Στεφανίδης ίδρυσε ομώνυμη εταιρεία υφασμάτων και ντιζάιν επίπλων. Χαρακτηρίζονται πάντα από χαρμόσυνα, έντονα χρώματα, ιδιαίτερες φόρμες, άνεση και πολυτελείς, διακριτικές λεπτομέρειες όπως μπρούτζινα χερούλια, δρύινα παντζούρια, διακοσμημένα, εγχάρακτα τραπέζια.

    Τα περισσότερα από τα έργα του και τα σπίτια που διακόσμησε από το 1960 έως σήμερα έχουν παρουσιαστεί στα μεγαλύτερα περιοδικά σε όλον τον κόσμο.

    Κάτω από το βυζαντινό μοναστήρι

    Με τον συμβίο του τον ζωγράφο Τέντι Μίλινγκτον Ντρέικ (Teddy Millington Drake), άρχισαν να ταξιδεύουν ανά τον κόσμο από πολύ νέοι.

    Κάποια στιγμή βρέθηκαν στην Πάτμο. Ο έρωτας υπήρξε ακαριαίος. Αγόρασαν ένα ερειπωμένο  αρχοντικό στη Χώρα, στου πρόποδες του βυζαντινού μοναστηριού όπου ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος έλαβε την αποκάλυψη -ό,τι αργότερα θα μετουσιωνόταν σε Καινή Διαθήκη. Το διακόσμησαν και δέχτηκαν εκεί τους διάσημους και γοητευτικούς φίλους από όλο τον κόσμο.

    Έκτοτε σχεδίασε δεκάδες βίλες στο ιερό νησί, προσφέροντας στο ελληνικό στοιχείο μια δόση κομψής ελαφρότητας και αγγλοσαξονικού μεγαλείου. Χωρίς ταυτόχρονα να υποτιμά τους τοπικούς τεχνήτες, διότι σεβόταν και χρησιμοποιούσε πάντα την απαράμιλλη μαεστρία τους.

    Ο Τέντι ζωγράφισε πολλές γωνιές του σπιτιού. Κάποια στιγμή όμως χώρισαν οι δρόμοι τους. Ύστερα από λίγο καιρό άρχισαν πάλι να συναντιούνται στο αγαπημένο τους καταφύγιο κάτω από το βυζαντινό μοναστήρι. Ο Τέντι Μίλινγκτον πέθανε από AIDS.

    Η συγγραφέας του

    Ο Τζον Στεφανίδης έγραψε αυτό το λεύκωμα – αφιερωμένο στη δουλειά του- με τη βοήθεια της Σουζάνας Μουρ. Η συγγραφέας συνεργάζεται με διάφορα έντυπα όπως οι New York Times, το the New Yorker, οι Financial Times, η αμερικανική Vogue. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο περίφημο πανεπιστήμιο Princeton ως επισκέπτρια καθηγήτρια.

    Ο Τζον Στεφανίδης στο σπίτι του στην Πάτμο

    Πληροφορίες

     John Stefanidis: A Designer’s Eye

    Συγγραφείς: John Stefanidis, Susanna Moore

    Εκδόσεις Rizzoli, Οκτώβριος 2023
    328 σελίδες

    Rizzoli New York
    Rizzoli International Publications
    300 Park Avenue South, 4th Floor
    New York, NY 10010

    ΗΠΑ



    ΣΧΟΛΙΑ