• Business

    Nikesh Arora: Από την Google στο club των δισεκατομμυριούχων – Πώς εξασφαλίζει «χρυσά» προνομιακά πακέτα

    • Bloomberg

    Nikesh Arora, Πηγή: David Paul Morris/Bloomberg


    Στο club των δισεκατομμυριούχων βρίσκεται πλέον το πιο ακριβοπληρωμένο στέλεχος της Google, Nikesh Arora, ο οποίος, εκτός από τα stock awards τουλάχιστον 200 εκατ. δολαρίων από τον τεχνολογικό κολοσσό, έλαβε και ένα πακέτο αποδοχών αξίας περίπου 51 εκατομμυρίων δολαρίων το 2012.

    Ο Arora, ο οποίος “εκλάπη” από την Google το 2014 από τον Masayoshi Son της SoftBank Group και διαφημίστηκε ως ο πιθανός διάδοχος του θρυλικού επενδυτή, συγκέντρωσε ένα πακέτο αποδοχών 135 εκατομμυρίων δολαρίων τον πρώτο χρόνο, καταρρίπτοντας όλα τα ρεκόρ και κερδίζοντας τον τίτλο του πιο ακριβοπληρωμένου στελέχους στον κόσμο.

    Ωστόσο, δεν είναι η Google ή η Softbank που κατέταξε τον 55χρονο Arora στους δισεκατομμυριούχους του κόσμου, αλλά η σημερινή θέση του ως διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Palo Alto Networks.

    Αρχικά, η Palo Alto Networks διέθεσε στον Arora ένα πακέτο μετοχών και δικαιωμάτων προαίρεσης 125 εκατομμυρίων δολαρίων όταν προσελήφθη το 2018.

    Πώς ένας μη ιδρυτής εξασφάλισε 1,5 δισ.

    Στη συνέχεια, χάρη στην “άνθιση” του λογισμικού κυβερνοασφάλειας μετά από μια σειρά σοβαρών περιστατικών hacking, τα οποία διατάραξαν καζίνο, λιμάνια και δημόσιες υπηρεσίες, η τιμή της μετοχής της αμερικανικής πολυεθνικής εταιρείας κυβερνοασφάλειας, έχει εκτοξευτεί, με το μερίδιο του Arora να ανέρχεται στα 830 εκατομμύρια δολάρια.

    Σε συνδυασμό με τις τεράστιες αμοιβές που εξασφάλισε νωρίτερα στην καριέρα του, η καθαρή περιουσία του Arora ανέρχεται τώρα σε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

    Αυτό είναι αξιοσημείωτο, καθώς δεν είναι σύνηθες ένας μη ιδρυτής Διευθύνων Σύμβουλος τεχνολογικής εταιρείας να γίνεται δισεκατομμυριούχος.

    Το μεγαλύτερο μέρος του μεριδίου του Arora στην Palo Alto Networks σχετίζεται με περισσότερα από 3,4 εκατομμύρια δικαιώματα προαίρεσης που έλαβε κατά την ένταξή του στην εταιρεία.

    Αυτά, αφορούν και την επίτευξη τιμής-στόχου της μετοχής, η οποία έχει πλέον επιτευχθεί, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου στόχου-κέρδους 300%.

    “Δικαιολογημένα τα ποσά”

    Ο Arora πούλησε μετοχές αξίας σχεδόν 300 εκατομμυρίων δολαρίων το 2023, εκμεταλλευόμενος τα προνόμια που του διατέθηκαν.

    Σήμερα, είναι έτοιμος να συνεχίσει να χτίζει την περιουσία του στην Palo Alto Networks.

    Το πακέτο αποδοχών του Arora για το 2023, περιλαμβάνει έως και 750.000 stock awards, τα οποία εξαρτώνται από την επίτευξη ορισμένων συνθηκών απόδοσης, αλλά επί του παρόντος ανέρχονται σε περισσότερα από 220 εκατομμύρια δολάρια.

    Σύμφωνα με την εταιρεία, τα πασά είναι απολύτως δικαιολογημένα, καθώς υποστηρίζει ότι οι εξαιρετικές αποδόσεις του Arora τα πρώτα πέντε χρόνια του στη εταιρεία, του δίνουν τη δυνατότητα να εξασφαλίζει «102 εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο».

    «Λόγω αυτής της σημαντικής κατοχυρωμένης ιδιοκτησίας του κ. Arora για τα επόμενα χρόνια, το Διοικητικό Συμβούλιο έκρινε ότι θα ήταν απαραίτητη μια αξιοπρεπής απονομή μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να διασφαλιστεί η δέσμευσή του», εξηγεί η εταιρεία.

    Διαβάστε επίσης: 

    Airbus: Προσφέρει έως 1,8 δισ. ευρώ για μονάδα της Atos

    Hyundai: «Βλέπει» επιβράδυνση των πωλήσεων το 2024

    Η Union Maritime ναυπηγεί 20 τάνκερ – Στην εταιρεία συμμετέχει ο Τέλης Μυστακίδης



    ΣΧΟΛΙΑ