• Bons Vivants

    Ναταλί Μοσχού: Στα εμβληματικά ανθοπωλεία της Βουλής

    Ναταλί Μοσχού: Στα εμβληματικά ανθοπωλεία της Βουλής

    Όταν άνοιξε το ανθοπωλείο της Βουλής, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η Ναταλί Μοσχού πίσω από τον πρόεδρο της Βουλής


    Η ποιότητα της δημοκρατίας ορίζεται από το ποσοστό συμπερίληψης των μειονοτήτων στις δημοκρατικές διαδικασίες ή στον κοινωνικό ιστό. Η Ναταλί Μοσχού ίδρυσε την ΚΟΙΝΣΕΠ Power of a Flower με στόχο την ενεργό συμμετοχή των ανθρώπων με νοητική υστέρηση ή σοβαρές νευροαναπτυξιακές ελλείψεις στο ελληνικό εργατικό δυναμικό. Εξασφαλίζει έτσι ότι δεν θα περιοθωριοποιηθούν.

    Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις στα σύγχρονα κράτη, άλλοτε οφθαλμοφανή άλλοτε πιο υποδόρια. Ιδιαίτερα δυστυχώς στον ιδιωτικό τομέα όπου δεν πραγματοποιούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι. Υπάρχει ωστόσο το νομοθετικό πλαίσιο.

    Σύμφωνα με το νόμο 2643/1998 «οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα, εφόσον απασχολούν ως προσωπικό περισσότερα από πενήντα άτομα, υποχρεούνται να προσλαμβάνουν σε ποσοστό 2% άτομα με ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον, που έχουν περιορισμένες δυνατότητες για επαγγελματική απασχόληση εξαιτίας οποιασδήποτε χρόνιας σωματικής ή πνευματικής ή ψυχικής πάθησης ή βλάβης εφόσον είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων αναπήρων του ΟΑΕΔ».

    Ναταλί Μοσχού: Στα εμβληματικά λουλουδάδικα της Βουλής
    Ναταλί Μοσχού, δεύτερη από κάτω δεξιά, στο ανθοπωλείο του Ελ. Βενιζέλος

    Στα εμβληματικά λουλουδάδικα της Βουλής

    Το πρόβλημα έγκειται στην εφαρμογή του. Η Ναταλί Μοσχού κάλυψε ένα χαώδες κενό στο δημοκρατικό σύστημα της χώρας ιδρύοντας την Power of a Flower.

    Ιδιαίτερο όνομα όσο και το σκεπτικό της.

    Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Power of a Flower» προσφέρει εργασία σε νέους με ιδιαιτερότητες, δηλαδή φροντίζει για την ομαλή, δημιουργική ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο και επιπλέον για την καλλιέργια δεξιοτήτων τους.

    Οι νέοι αυτοί απασχολούνται ως επαγγελματίες με την καλλιέργια ελληνικών φυτών και άνθεων. Εν συνεχεία, συνθέτουν εξαιρετικές ανθοδέσμες και τελικά οι ίδιοι τις διανέμουν καθημερινά στο δίκτυο συνδρομητών της Power of a Flower. Ήτοι στα ομώνυμα καταστήμά της: Δέκα νέες γυναίκες εργάζονται στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος (στις αφίξεις) και στα εμβληματικά λουλουδάδικα μπροστά στη Βουλή των Ελλήνων, επί της Βασιλίσσης Σοφίας.

    Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης με εργαζόμενο μέλος της Power of a Flower

    Ανθοφορία χωρίς κερδοφορία

    Το Power of a Flower καλλιεργεί τα δικά του άνθη και φυτά στο ιδιόκτημα κτήμα του Μαραθώνα. Εκεί προσλήφθηκαν και εκπαιδεύτηκαν οι πρώτοι νέοι με ιδιαιτερότητες. Εμπειροι επαγγελματίες πλέον, εκπαιδεύουν οι ίδιοι τα νέα μέλη της ολοένα μεγαλύτερης ομάδας.

    Το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μας παραχώρησε πρόσφατα ένα κτήμα στα Σπάτα. Εκεί στήνουμε μια καινούργια καλλιέργεια. Έτσι έχουμε την ευκαιρία να προσλάβουμε και άλλους εργαζόμενους με ιδιαιτερότητες και να αυξήσουμε την παραγωγή μας.
    Το πιο σημαντικό ίσως, οι νέοι δημιουργούν τη δική τους ομάδα και τις δικές τους φιλίες μέσα σε αυτό εργασιακό σύστημα. Κάπως έτσι, μέσα στην ασφάλεια και την αποδοχή, μαθαίνουν να λειτουργούν και αυτόνομα. Όχι όμως στο περιθώριο ή στις παρυφές του κεντρικού κοινωνικού ιστού αλλά στο εσωτερικό του, ανάμεσα στο ευρύτερο εργασιακό σύνολο.

    Σύμφωνα με το σύνθημα της ΚΟΙΝΣΕΠ Power of a Flower, «εδώ η ανθοφορία δεν έχει σκοπό την κερδοφορία, αλλά την ενσωμάτωση όλων των ανθρώπων στην κοινωνία».

    Μια τυπική εργασιακή ημέρα

    Μια μεγάλη ιστορία

    Η Ναταλί Μοσχού προέρχεται από την οικογένεια που ίδρυσε την εταιρεία Μάρμαρα Μοσχούς ΑΕ. Αυτή τη στιγμή, η ίδια λειτουργεί ως διευθύνουσα σύμβουλός της.

    Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες και παλιότερες εταιρείες που επεξεργάζονται τα περίφημα μάρμαρα Θάσου στην Ελλάδα. Εδώ και 150 χρόνια εξορύσσουν μάρμαρα κορυφαίας ποιότητας από το λατομείο τους στο νησί της Θάσου.

    Η οικογένεια συνέβαλε στην πρώτη αναπαλαίωση του μαρμάρου του Παρθενώνα. Επίσης, παρείχαν μάρμαρα και για την αναπαλαίωση του Παναθηναϊκού σταδίου, το γνωστό τοις πάσι Καλλιμάρμαρο που κυριολεκτικά σημαίνει ωραίο μάρμαρο.

    Η παραγωγή Moschous αυξάνεται σε 8.000³m ή 400.000²m ετησίως.

    Μετά την εξόρυξη, οι λιθόλιθοι είτε εξάγονται ως έχουν είτε μεταφέρονται στα εργοστάσια της εταιρείας τους στην Αθήνα (Οινόφυτα και Περισσό) για περαιτέρω επεξεργασία.

    Η Ναταλί Μοσχού έχει παντρευτεί τον διαχειριστή κεφαλαίων Βασίλη Καρατζά. Πρόκειται για τον μοναχογιό του πεφωτισμένου διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Θεόδωρου Καρατζά (1930-2004). Έχουν αποκτήσει τρία παιδιά.

    Αγοράστε λουλούδια, κοστίζουν θέσεις εργασίας και την εμβάθυνση της ελληνικής Δημοκρατίας…



    ΣΧΟΛΙΑ