• Bons Vivants

    Μια μεγαλειώδης γιορτή για μια Κυρία ετών 150


    «150 Χρόνια, 54.750 ημέρες και νύχτες, μια πόρτα στην Αθήνα μένει ανοιχτή, για να διαβούν από μέσα της όσα φέρνει ο χρόνος…»

    Mε τα λόγια αυτά ξεκινούσε η πρόσκληση για τον εορτασμό των 150 χρόνων λειτουργίας του Ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία. Μια βραδιά που θα μείνει για πολλά χρόνια χαραγμένη στη μνήμη όσων ειχαν την ευκαιρία να λάβουν αυτήν την πρόσκληση και να ζήσουν αυτήν την εμπειρία.

    Ένα κόκκινο χαλί, που άρχιζε από την είσοδο του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία, διέσχιζε το πεζοδρόμιο της Πανεπιστημίου, έστριβε αριστερά και έφτανε μέχρι την είσοδο του Παλλάς που φιλοξένησε τους καλεσμένους του Grande Bretagne που γιόρταζε τα 150 Χρόνια του, αφού στις 9 Απριλίου του 1874 ήταν η πρώτη μέρα λειτουργίας του.

    Μάλιστα την ώρα που έφθανα στην προβολή, αφαιρούσαν από το χαλί τα πλαστικά που το κάλυπταν για να προστατευθεί από τυχόν πατημασιές περαστικών.

    Μετά την προβολή στο Παλλάς του ντοκιμαντέρ με τίτλο «150 Χρόνια Μεγάλη Βρεταννία: Η ιστορία μέσα στην Ιστορία», το Κόκκινο Χαλί οδηγούσε τους καλεσμένους στην ολόφωτη και ανθοστόλιστη «Μεγάλη Βρεταννία» που είχε ανοίξει όλα τα σαλόνια της για να υποδεχθεί τους δεκάδες φίλους του ξενοδοχείου με την τεράστια ιστορία.

    Το Κόκκινο Χαλί το βράδυ

    Από την είσοδο περίμεναν οι σερβιτόροι με τους δίσκους με σαμπάνια και πλατώ με στρείδια και χαβιάρι a la louche, όπως λένε οι Γάλλοι, δηλαδή με… την κουτάλα!

    Απίστευτες συνθέσεις λουλουδιών

    Οι σεφ είχαν δώσει τον καλύτερο εαυτό τους για να ετοιμάσουν ό,τι καλύτερο μπορούσαν -και πώς αλλιώς!- αφού η αυτοκρατορική γιορτή έπρεπε να είναι τέλεια. Από χαβιάρι, όπως γράφουμε παραπάνω, μέχρι λευκή τρούφα που έκοβαν πάνω στον πιάτο με τον αστακό, αλλά και λαχανοντολμάδες και ντολμαδάκια Κασιώτικα, πατέ, σολομό, φρέσκο και καπνιστό, και όλων των ειδών τα κρεατικά, ενώ τα γλυκά συναγωνίζονταν σε άλλη αίθουσα του ξενοδοχείου και βεβαίως τιμήθηκαν δεόντως από τους παρεβρισκομένους.

    O αστακός με την λευκή τρούφα
    Το χαβιάρι à la louche
    Τα γλυκά

    Ο… παράδεισος  για όσους έκαναν δίαιτα!!!!

    Τα Κασιώτικα ντολμαδάκια
    Τα στρείδια έκλεψαν την παράσταση

    Πολλοί από τους καλεσμένους που έδωσαν το παρών στην προβολή του ντοκιμαντέρ δεν ακολούθησαν στη δεξίωση.

    Ανάμεσα σ’αυτούς που ήταν στο Παλλάς ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με την σύζυγό του, οι υπουργοί Όλγα Κεφαλογιάννη που μίλησε στους παρεβρισκομένους  εκ  μέρους του πρωθυπουργού, Κυριάκος Πιερρακάκης, Έλενα Ράπτη, Λίνα Μενδώνη, εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου ο Μητροπολίτης Θαυμακού, ο Δήμαρχος Αθηναίων, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, η κυρία Μαρέβα Μητσοτάκη, η Άννα Μαρία με τον Νικόλαο.

    Απόστολος Δοξιάδης, Μαρία Δοξιάδη
    Μαρίνα, Ντένη, Βασίλης Θεοχαράκης

    Στη δεξίωση που ακολούθησε ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμένος, ο πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης, το ζεύγος Μάνεση, ο Βασίλης και η Μαρίνα Θεοχαράκη με την κόρη τους, Ντένη, ο κ. Ευάγγελος Χρόνης, ο  κ. Νίκος Βερνίκος, ο κ. Μάκης Μάτσας, ο Μίνως Μάτσας που έγραψε και την μουσική του ντοκιμαντέρ, η κα. Άννα Ανδρεάδη, οι δύο κυρίες Αντιπεριφερειάρχες  Λουκία Κεφαλογιάννη και Χριστίνα Κεφαλογιάννη, η κυρία Φωτεινή Τομαή, η Μάουζι Τσαλδάρη, η δημοσιογράφος Κατερίνα Δασκαλάκη, η Μαριτίνα Ντενίση με τον Σωτήρη Πολύζο,

    Νίνα Βλάχου,  Λουκία Κεφαλογιάννη, Αλέξανδρος Σαμαράς
    Σωτήρης Πολύζος, Μαριτίνα Ντενίση

    Σε ένα  από τα σαλόνια  της Μεγάλης Βρεταννίας ήταν ο κ. Θανάσης Λασκαρίδης με τη σύζυγό του, Έυη Λαζού-Λασκαρίδη, Πρόεδρο του Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, και δεχόταν τα συγχαρητήρια των καλεσμένων ενώ η κόρη του, Χλόη Λασκαρίδη, Πρόεδρος της ΛΑΜΨΑ, επίσης δεχόταν συγχαρητήρια από τους καλεσμένους.

    Ο Θανάσης Λασκαρίδης με τον γιο του
    Ο Θανάσης Λασκαρίδης με τον γιο του

    Απουσίαζαν από την μεγάλη γιορτή για τα 150 χρόνια ο κ. Πάνος Λασκαρίδης, αλλά και η κόρη του, Σουζάννα Λασκαρίδη.

    Διαβάστε επίσης

    Ηχηρό μήνυμα για την κακοποίηση των ζώων από Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση – ΣΤΑΣΥ

    Επέστρεψε το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

    Βασίλης Ζούλιας: Κάηκε το «θησαυροφυλάκιο» του ατελιέ μας – Ευτυχώς δεν είχαμε ανθρώπινα θύματα



    ΣΧΟΛΙΑ