• Bons Vivants

    Μαξίμ Φρεντερίκ: Tο όνομα δίπλα στην επωνυμία Louis Vuitton

    Μαξίμ Φρεντερίκ: Tο όνομα δίπλα στην επωνυμία Louis Vuitton

    Μαξίμ Φρεντερίκ


    Ο Louis Vuitton στο Παρίσι: Τι νέο εκτός από πανάκριβα ρούχα;

    Η παγκόσμια αυτοκρατορία Louis Vuitton αποτελεί στην πρωτεύουσά της, στο Παρίσι, κάτι παραπάνω από οίκο πολυτελούς μόδας. Πρόκειται για φάρο πολιτισμού, που στα Γαλλικά σημαίνει υψηλή γαστρονομία, υψηλή μόδα, υψηλή τέχνη. Αυτό το τρίπτυχο και τίποτα λιγότερο.

    Και στις τρεις εκφάνσεις υπερέχει ο οίκος Louis Vuitton, που ανήκει, ως γνωστόν τοις πάσι, στον δισεκατομμυριούχο Μπερνάρ Αρνό του ομίλου LVMH.

    Το καφέ Louis Vuitton έχει εγκαθιδρυθεί στον όροφο επάνω από τον εκθεσιακό χώρο LV Dream (όπου παρουσιάζονται οι ιστορικές δημιουργίες του οίκου), ακριβώς απέναντι από το La Samaritaine, στο κέντρο του Παρισιού. Η πλήρης ονομασία τιτλοφορείται Maxime Frédéric at Louis Vuitton, με το όνομα του βραβευμένου με τρία αστέρια Μισελέν σεφ Maxime Frédéric (Μαξίμ Φρεντερίκ) στον επίσημο τίτλο του.

    Το να βάζει κανείς το όνομά του δίπλα στη θρυλική επωνυμία τι σημαίνει για την καριέρα του;

    O Maxime Frédéric του Louis Vuitton

    Αλλά καταρχήν, η όαση του καφέ Maxime Frédéric Louis Vuitton προσφέρει στους επισκέπτες την πολυτέλεια να ξαποστάσουν με διάκοσμο τροπικό και πανοραμική θέα στον Σηκουάνα.

    Αλλά ως εδώ γνωρίζουν όσοι ταξιδεύουν συχνά στην Πόλη του Φωτός.

    Τι καινούργιο προέκυψε; Πέραν του γεγονότος ότι τα γλυκά στο Louis Vuitton αλλάζουν ανάλογα με τη σαιζόν του χρόνου για να ενσωματώνουν μόνο φρέσκα εποχικά προϊόντα;

    Μα ότι για πρώτη φορά το μενού με τα εξαίσια γλυκά εδέσματα εμπλουτίζεται με αλμυρά πιάτα για ελαφρύ μεσημεριανό φαγητό. Γαλλική κουζίνα βέβαια αλλά αναθεωρημένη. Σε κάθε πιάτο οι εποχικές πρώτες ύλες μεταλαμπαδεύονται σε κάτι αισθητηριακά ανώτερο για την ανθρώπινη απόλαυση.

    Ο διάσημος σεφ τροποποιεί το γαστρονομικό του ταξίδι στη ζαχαροπλαστική, που έχει επισφραγίσει μόνο με πρωτοποριακά επιτεύγματα.

    Ο Μαξίμ Φρεντερίκ απέκτησε φήμη καταρχήν δίπλα στον Σεντρίκ Γκρολέ στο περίφημο Le Meurice και ύστερα στο κορυφαίο Georges V, νυν Four Seasons Georges V. Το 2022 στην ηλικία των τριάντα τριών ετών κέρδισε το περίοπτο Gault & Millau Pastry Chef για τον ζαχαροπλάτη της χρονιάς.

    Οι τσάντες ως γλυκά

    Πώς τα καταφέρνει όμως ο ζαχαροπλάστης με τα κυρίως πιάτα; Έως τώρα «γλυκάθηκαν» όσοι δοκίμασαν τα τετράφυλλα ραβιόλι, δηλαδή με σχήμα το λουλουδένιο μονόγραμμα, το έμβλημα του Louis Vuitton. Αντιστοίχως ξετρελλάθηκαν με τις αλμυρές τάρτες με το έτερο σύμβολο του οίκου, το σχέδιο Damier (Ντεμιέ), που θυμίζει σκακιέρα. Ειδικά η τάρτα με τον αστακό και τα φρέσκα λαχανικά, παραμένει αξέχαστη.

    Τα ραβιολι συνοδεύονται με οστρακοειδή. Οι φίνες γεύσεις του Μαξίμ Φρεντερίκ βέβαια παρουσιάζονται σε σερβίτσια Louis Vuitton, γεγονός που εξυψώνει περαιτέρω την εμφάνισή τους. Εν συνόλω, πρόκειται για φόρο τιμής στην κληρονομιά του οίκου, συνώνυμη με την γαλλική κουλτούρα.

    Τα αλμυρά πιάτα προηγούνται βέβαια των θεϊκών γλυκών του. Και ύστερα, οι σοκολάτες και οι πάστες του ξεπερνούν παρασάγγας οτιδήποτε έχει δοκιμάσει ο ουρανίσκος σε οποιοδήποτε καλό ζαχαροπλαστείο. Και πάλι, ο Μαξίμ Φρεντερίκ παίζει με τους κώδικες του Louis Vuitton.

    Τα περισσότερα γλυκά μοιάζουν με έργα τέχνης. Παρουσιάζονται σε πάγκους από φυσική οξιά. Μαρσμέλοου σε σχήμα τσάντας Vivienne, καραμέλες μονόγραμμα, σοκολατάκια Damier… Πιο διάσημα παστάκια παραμένουν τα εκλέρ του (παραδοσιακό γαλλικό γλυκό), που σπάνε σε δεκάδες διαφορετικές υπογεύσεις -από σοκολάτα ως φουντούκι.

    Με τη στολή του ζαχαροπλάστη

    Ο Μαξίμ Φρεντερίκ παραμένει σεφ στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο του Παρισιού Cheval Blanc, που ανήκει και αυτό στον όμιλο LVMH και γειτνιάζει με το καφέ Louis Vuitton.

    «Κάθε μέρα ζω το όνειρό μου», παραδέχτηκε σε γαλλικό πόντκαστ ο κορυφαίος δημιουργός. «Η στολή του ζαχαροπλάστη μού προσδίδει δύναμη απαράμιλλη».

    Χρειάστηκαν δύο ολόκληρα χρόνια για να παρασκευάσει το πλέον βραβευμένο του Millefeuille (Μιλφέιγ), το πιο κλασικό γαλλικό γλυκό. «Έχουμε δοκιμάσει χιλιάδες μιλφέιγ», δήλωσε η επιτροπή των βραβείων ζαχαροπλαστικής. «Και όμως με το δικό του κατάφερε να μας εκπλήξει».

    Αυτά τα μικρά μπιζού προέρχονται από ώρες ολόκληρες μόχθου, πειραματισμών, επεξεργασίας, μελέτης ανάλογης με την προσήλωση του επιστήμονα εντομολόγου. Δεν χρειάζεται να αναφέρει κανείς ότι όλα τα γλυκά έχουν παρασκευαστεί στο χέρι. Χειροποίητα, όπως και οι δερμάτινες τσάντες Louis Vuitton.

    Ο Μαξίμ Φρεντερίκ παραμένει ιδιαίτερα ενδελεχής όσον αφορά στις πρώτες ύλες του. Διαλέγει ο ίδιος τους καρπούς βανίλιας και καφέ από ελίτ πηγές. Άλλα υλικά όπως τα αβγά, παρασκευάζονται στην οικογενειακή του φάρμα στην Νορμανδία.

    Το τελευταίο καλοκαίρι εγκαινιάστηκε και στο Σεν Τροπέ καφέ Louis Vuitton με τον ίδιο ως υπεύθυνο ζαχαροπλαστικής.

    Τα γλυκά του Μαξίμ Φρεντερίκ έχουν διακριθεί για την παιδικότητά τους, την εκκεντρικότητα αλλά και την πυκνότητά τους. Εν ολίγοις, πρόκειται για υψιπετείς συλλήψεις και απευθύνονται σε εκπαιδευμένους ουρανίσκους.

    Ορισμένοι παριζιάνοι παραγγέλνουν γλυκά από τον Louis Vuitton και για το σπίτι. Βέβαια, τα παραλαμβάνουν μέσα σε ειδικά κουτιά σχεδιασμένα από τον εμβληματικό οίκο, καθεαυτά συλλεκτικά κομμάτια.

    Δεν υπάρχουν τόσο φίνες πολυτέλειες στην Ελλάδα.

    Πληροφορίες

    The Lunch Menu

    Μεσημεριανό μενού: Από τις 12 έως τις 14:30.

    Reservation advised – Συνιστάται να κάνετε κράτηση.

    Maxime Frédéric at Louis Vuitton

    26 quai de la Mégisserie

    75001 Paris

    Το καφέ είναι ανοιχτό όλη τη βδομάδα από τις 11 ως τις 20.00.



    ΣΧΟΛΙΑ