• Bons Vivants

    Μαριλένα Κουτσούκου: Νέος ρόλος κλειδί στη φουάρ Art Athina

    Μαριλένα Κουτσούκου

    Μαριλένα Κουτσούκου


    Η Μαριλένα Κουτσούκου αποτελεί καταξιωμένο όνομα στη σύγχρονη τέχνη, στο κομμάτι της επιμέλειας κυρίως. Θετική εξέλιξη η ανάληψη θέσης ευθύνης στο ανανεωμένο επιτελείο της Art Athina. Αναλαμβάνει τη νεοσύστατη θέση της Διευθύντριας ανάπτυξης της φουάρ.

    Γεωγραφία σύγχρονης τέχνης

    Ειρήσθω εν παρόδω, με τον όρο φουάρ εννοείται τριήμερη εμπορική έκθεση όλων των γκαλερί κάθε χώρας (και με συμμετοχή ξένων), που παρουσιάζουν το υλικό τους σε ξεχωριστά περίπτερα συγκεντρωμένα στο κέντρο της πόλης. Η Art Athina φέτος μεγαλώνει κατά μία ημέρα και θα διεξαχθεί (19 ως τις 23 Σεπτεμβρίου) στη σταθερή πλέον «έδρα» της στο Ζάππειο Μέγαρο.

    Η σημασία των φουάρ έγκειται κυρίως στον παιδαγωγικό, πολιτιστικό τους ρόλο καθώς συμπυκνώνουν σε λίγες μέρες και σε συγκεκριμένο προαύλιο τις νέες τάσεις της διεθνούς εικαστικής σκηνής. Η Art Athina συγκαταλέγεται ανάμεσα στις παλιότερες της Ευρώπης και παραμένει το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό γεγονός στην Ελλάδα.

    Στο τιμόνι

    Δυναμική, πολυσυλλεκτική, αποτελεί σταθερό σημείο συνάντησης καλλιτεχνών, γκαλερί και φιλότεχνων, μία γνήσια γιορτή της τέχνης. Η Art Athina διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης, σε παραγωγή της εταιρείας BeBest.

    Ύστερα από την πανθομολογούμενη επιτυχία της προηγούμενης καλλιτεχνικής διευθύντριας Σταματίας Δημητρακοπούλου, που αποχώρησε πριν δύο χρόνια, η Art Athina διαρκώς εξελίσσεται. Φέτος και πάλι στο τιμόνι βρίσκεται ο διευθυντής Αντώνης Κούρκουλος.

    Βασίζεται σε σταθερή ομάδα εργασίας και σε συνεργασίες με νέους επιμελητές. Ευκταίο να προσκαλούνται συχνά νέοι συνεργάτες επιμελητές σε κάθε της έκδοση, ούτως ώστε το πολυπρόσωπο προφίλ να εκφράζει και την πολυσχιδή, ραγδαία αναπτυσσόμενη μορφή της σύγχρονης τέχνης.

    Η Μαριλένα Κουτσούκου συμμετέχει ως νέο μέλος της σταθερής ομάδας. Στο ρόλο της διευθύντριας ανάπτυξης θα λειτουργήσει ως πρόσωπο κλειδί καθώς το οργανωτικό της προφίλ έχει διαπιστωθεί σε διεθνές επίπεδο.

    Στη Μέκκα

    Η γνωστή επιμελήτρια αποφοίτησε από τη Σχολή Μωραΐτη, το μεγάλο πανεπιστήμιο Tufts της Αμερικής και το UCL στην Αγγλία όπου ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στη μουσειακή πολιτική. Παραμένει υπεύθυνη σύγχρονης τέχνης στον οργανισμό ICC Women Hellas και εκπροσώπησε το Μουσείο Μπενάκη στις σχέσεις του με τον αραβικό κόσμο και πολιτισμό. Επίσης, η Μαριλένα Κουτσούκου ίδρυσε και διευθύνει την (εκπαιδευτική) πλατφόρμα Muse/lab για τη σύγχρονη τέχνη.

    Έχει επιμεληθεί διεθνείς εκθέσεις του τέως πρίγκιπα Νικόλαου και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα καθώς και στη Μέκκα της σύγχρονης τέχνης στην Ντόχα του Κατάρ.

    Οι βασικοί άξονες του προγράμματος Art Athina 2024

    Η κυρίως έκθεση της Art Athina (ο πυρήνας της φουάρ) περιλαμβάνει την παρουσίαση επιλεγμένων γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Το παράλληλο πρόγραμμα της φουάρ θα συνθέσουν φέτος οι παρακάτω ενότητες:

    Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται ορθώς στο ντιζάιν (Design) που καλύπτει όλο και μεγαλύτερο ρόλο στο τοπίο της σύγχρνης τένχνης. Εν προκειμένω συμμετέχουν γκαλερί που δραστηριοποιούνται στην προώθηση του πειραματικού σχεδιασμού και των συλλεκτικών αντικειμένων. Το τμήμα σε επιμέλεια του Mare Studio.

    Στα Projects παρουσιάζονται οι ανεξάρτητοι χώροι τέχνης -σε επιμέλεια της Λουκίας Θωμοπούλου.

    Talks: Έξι συζητήσεις με καταξιωμένους καλεσμένους -σε επιμέλεια  της Ολυμπίας Τζώρτζη. Επέλεξε ως θεματικό άξονα την εξέλιξη και τη λειτουργία των αιθουσών τέχνης.

    Video: Με στόχο να φέρει σε επαφή το κοινό με πρωτοποριακό οπτικό υλικό -σε επιμέλεια του Πάνου Γιαννικόπουλου.

    Performance: Με έργα και προτάσεις που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό της αθηναϊκής φουάρ -σε επιμέλεια του Νικόλα Βαμβουκλή.

    Kids’ Educational Program: Πρόγραμμα από τον μη κερδοσκοπικό διεθνή κοινωνικό φορέα Σύγχρονης Τέχνης και Πολιτισμού ΚROMA για παιδιά ηλικίας άνω των έξι ετών, εφήβους και τους συνοδούς τους.

    Πληροφορίες

    Οι αιτήσεις συμμετοχής για την Art Athina 2024 ολοκληρώνονται στις 23/03/2024.

    Οι συμμετέχουσες αίθουσες τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα ανακοινωθούν προσεχώς.

    Η Art Athina 2024 θα διεξαχθεί στο Ζάππειο Μέγαρο 19 – 23/9/2024.

    Διαβάστε επίσης:

    Γιώργος Λαιμός: Κολλέγιο Αθηνών μια Τετάρτη σαν Σαββατόβραδο

    Χάρης Βλαβιανός: «Μάς φοράει η εποχή μας στενό κορσέ»

    Luisa World επί PANsik: Πώς αναβαθμίζουν την αγορά μόδας



    ΣΧΟΛΙΑ