• Bons Vivants

    Λάρα Σταφυλοπάτη: Το Τρίτο Κεφάλαιο στην Baraka των Σπετσών

    Λάρα Σταφυλοπάτη: Το Τρίτο Κεφάλαιο στην Baraka των Σπετσών

    Λάρα Σταφυλοπάτη, σε φωτό παλιότερης έκθεσης


    Ο χώρος τέχνης Baraka Art Space παρουσιάζει νέα σειρά έργων από τη ζωγράφο Λάρα Σταφυλοπάτη. Η ζωγράφος συμμετέχει στην ομαδική έκθεση Inception που επιμελείται η Φαίδρα Βασιλειάδου (@faidra.v) στο πλαίσιο του προγράμματος Baraka Ab ovo.

    Πρόκειται για το θερινό εκθεσιακό πρόγραμμα της νεότευκτης (και νεωτερικής σε ύφος) γκαλερί των Σπετσών (άνοιξε το 2021, με οικοδέσποινα ουσιαστικά τη Λάρα Σταφυλοπάτη) την επιμέλεια και τη σύλληψη του οποίου έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου φέτος η Φαίδρα Βασιλειάδου.

    Διαλέγοντας τον τίτλο ομπρέλα Baraka Ab ovo, η επιμελήτρια δανείζεται τη γνωστή λατινική φράση Ab ovo, που σημαίνει «από το αβγό», δηλαδή από την αρχή.

    Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, αναφέρεται σε ένα από τα δίδυμα αβγά από τα οποία γεννήθηκε η Ωραία Ελένη της Τροίας. Προέκυψαν όταν ο Δίας μεταμορφωμένος σε κύκνο ζευγάρωσε με τη Λήδα.

    Baraka Ab ovo

    Το πρόγραμμα Baraka Ab ovo αποτελείται λοιπόν από τρία κεφάλαια ή νοηματικούς κύκλους τα οποία μετουσιώνονται σε τρεις διαφορετικές εκθέσεις για το φετινό καλοκαίρι. Σε μια προσπάθεια να προσεγγίσουν διαφορετικοί και διαλεκτοί καλλιτέχνες την έννοια της γέννησης και της αναγέννησης.

    Η συγκεκριμένη έκθεση συνιστά το τρίτο κεφάλαιο, συγκεκριμένα ονομάζεται Chapter Three: Inception, δηλαδή σύλληψη ή έναρξη. Καλεί τρεις καλλιτέχνες, την Αμερικανίδα Τζιάννα Ντισπένζα (Gianna Dispenza @giannadispenza), τη Λάρα Σταφυλοπάτη (@larastafilopati) και τον Ισπανό Ραφαέλ Ουριέγας (Rafael Uriegas @rafauriegas) να συνομιλήσουν μέσω της ζωγραφικής.

    Όπως είχε δηλώσει η Λάρα Σταφυλοπάτη στο mononews πριν από δύο χρόνια, «θαυμάζω όσους πάνε βαθιά μέσα τους». Ένας άνθρωπος και καλλιτέχνης που ούτως ή άλλως επιθυμεί και επιδιώκει την αληθινή επικοινωνία σε βαθύτερο επίπεδο.

    Η μεταμόρφωση και η σύνδεση

    Προκαλεί λοιπόν τους συμμετέχουν να φανταστούν μια ζωντανή επικοινωνία με τα εκφραστικά τους μέσα, τη ζωγραφική, τις πινελιές, τις γλυπτικές χειρονομίες, τα διαφορετικά υλικά, που οδηγούν εν τέλει σε μια ποιητική και πάλλουσα μορφή διαλόγου και σύνδεσης.

    Έτσι εντάσσεται η συγκεκριμένη έκθεση στη νοηματική ενότητα αυτή του καλοκαιριού της Baraka Art Space, με ιδιαίτερη έμφαση στην γέννηση και στην αναγέννηση.

    Το Τρίτο Κεφάλαιο καταλήγει και πάλι στην αρχική ιδέα. Μια καινοτομία, μια ανατροπή τής έως σήμερα γνώριμης εμπειρίας. Οδηγεί στην πρόοδο και στην εξέλιξη μέσα από ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων και αισθήσεων, που συμβαίνει μόνο κάτω από ειδικές συνθήκες. Όταν λειτουργεί η αληθινή τέχνη.

    Αφού έζησαν για λίγο στην Αθήνα και τις Σπέτσες, η Gianna Dispenza  και ο Rafael Uriegas (μεγάλωσε στο Μεξικό) δημιούργησαν νέα έργα και προχώρησαν το αισθητικό τους ιδίωμα. Οι συνθέσεις τους συνδιαλέγονται γόνιμα με τα νέα έργα που έχει συνθέσει και η Λάρα Σταφυλοπάτη με αφορμή την έκθεση.

    Έτσι, δημιουργείται αισθητική όσμωση και επικοινωνία διάχυτα στο χώρο που προσπερνάει τα εθνικά, γλωσσικά και λοιπά σύνορα. Απλώς εντοπίζεται  και πυκνώνει σε ένα συγκεκριμένο τόπο και χρόνο, τις κοσμοπολίτικες Σπέτσες.

    Πρώτος και δεύτερος κύκλος

    Η δεύτερη έκθεση παρουσίασε τον καλλιτέχνη HOPE (Κωνσταντίνο Δάγκα), με τίτλο Nascent.

    Η πρώτη έκθεση που εγκαινίασε τον τίτλο ονομάστηκε Exordium. Συμμετείχαν οι Ισμήνη Κινγκ, Yioryios Papayioryiou, Ναταλία Αστραία, Κωνσταντίνος Γιώτης, Κωστής Βελώνης, Δέσποινα Χαριτωνίδη με Νίκη Δανάη Χανιά.

    Η Φαίδρα Βασιλειάδου με τον λατινικό όρο παραπέμπει και πάλι στη νέα αρχή, στην αναζωογόνηση. Όπως ένα στημόνι στον αργαλειό πριν υφανθεί ο ιστός του.

    Έδαφος για πειραματισμό

    Όπως επισήμανε η Φαίδρα Βασιλειάδη, οι Σπέτσες υποδέχονται τώρα τη σύγχρονη τέχνη πράγμα που καθαυτό αποτελεί «δημιουργική πρόκληση για να γίνουν συνδέσεις όχι μόνο με την εικαστική Αθήνα αλλά και με διεθνείς καλλιτέχνες».

    Εξάλλου, και η ίδια η γκαλερί Baraka μπορεί να θεωρεί μια νέα σελίδα στον εικαστικό χάρτη, που επιτρέπει τον πειραματισμό και τη σύνδεση με τις διεθνείς εξελίξεις στο χώρο της σύγχρονης τέχνης. Τόσο από τη Λάρα Σταφυλοπάτη όσο και λόγω του χαρακτήρα του νησιού.

    Το έθεσε ωραία η επιμελήτρια τονίζοντας ότι η νέα και υποσχόμενη γκαλερί μπορεί να προσφέρει «γόνιμο έδαφος» για την «ανάδειξη της μεταμορφωτικής δύναμης της τέχνης και την ικανότητά της να εμπνέει νέα ξεκινήματα, εξέλιξη και ανθεκτικότητα».

    En Masse, η γκαλερί Baraka χαρίζει στο κοσμοπολίτικο νησί τον εκ των ων ουκ άνευ αέρα της τέχνης που του έλειπε. Και για αυτό, ένα επιπλέον χειροκρότημα στη Λάρα Σταφυλοπάτη.

    Save the Date

    Εγκαίνια στις 29 Ιουλίου στις 19:00.

    Διάρκεια έκθεσης 30/07 – 10/09

    Baraka Art Space

    Παλιό Λιμάνι

    Σπέτσες

    Διαβάστε επίσης:

    Έλενα Νικολαΐδου: «Να αγαπάμε το σώμα μας παρά τα πρότυπα»

    Πάρης Δραγνής: Το O’ Rea φέρνει κάτι διαφορετικό

    Sotheby’s x Louis Vuitton: Νέες Capucines από καλλιτέχνες



    ΣΧΟΛΙΑ