• Bons Vivants

    Λάρα Σταφυλοπάτη: Στην Ελβετία με τα ενδοσκοπικά έργα της

    Λάρα Σταφυλοπάτη: Στην Ελβετία με τα ενδοσκοπικά έργα της

    Λάρα Σταφυλοπάτη σε παλιότερη δράση για τον ΔΕΣΜΟ


    Η Λάρα Σταφυλοπάτη συνδιαλλέγεται με την τέχνη με οργανικό τρόπο. Αποτελεί μέρος της ευρύτερης ίασης, της ενδοσκόπησης, της επεξεργασίας του εαυτού. Αυτό θα φανεί και στην Ελβετία, όπου θα παρουσιάσει έργα στην Artion Galleries στο πλαίσιο της έκθεσης We are Eternal.

    Τα ταμπλώ και τα γλυπτά της αποτελούν κάτοπτρα της ψυχής και με μια ιδιαίτερη ενέργεια ζωντανεύουν κάθε χώρο. Η αφαίρεση με τα οποία αποτυπώνει αυτές τις στοχαστικές στιγμές συνιστά την προσπάθειά της να προσεγγίσει αυτό που ονομάζεται απροσδιοριστία της ανθρώπινης ψυχής. Με άλλα λόγια την ποίηση.

    Trust the Process, 2021 • 100 x 200 cm • acrylic and gesso on canvas

    Επίσης, αποτελούν ένα κάλεσμα προς τον επισκέπτη θεατή. Να αφεθεί σε αυτή την αφαιρετική όαση και στην εμπειρία της όρασης. Και έτσι να επιτρέψει να αναδυθούν από τα βαθύτερα εσωτερικά του στρώματα τα πιο πηγαία συναισθήματα και ύστερα οι διανοητικές απαντήσεις.

    Στις συνθέσεις της επικρατεί το ιδιαίτερο λείο και απαλό αμάλγαμα από εντυπωσιακά χρώματα και εκρηκτικές μορφές. Από την άλλη, η Λάρα Σταφυλοπάτη θαρρείς αφήνει αιχμές. Διότι ο θεατής θα οργανώσει το χάος, θα αντιδράσει, όπως ακριβώς και στις επαναστατικές, ανατρεπτικές συνθέσεις του Τζάκσον Πόλοκ.

    Attraction, 2020 • 120 x 120 cm • acrylic and dry pigment on canvas

    Η φύση απεχθάνεται το κενό

    Επικαλείται την αφαίρεση αφήνοντας τον θεατή να συμπληρώσει τα ερωτήματά της. Μέσα από τα βαθύτερα ελατήριά της υπάρχει διάθεση επικοινωνίας ανάμεσα στους ανθρώπους. Αυτή η υπέροχη αλληλεπίδραση που προκαλεί η Λάρα Σταφυλοπάτη με την τέχνη της θα οδηγήσει στην εν δυνάμει μεταμόρφωση. Στην εξέλιξη ίσως; Εκτός και αν δαρβινικά μιλώντας, ορισμένοι δεν καταφέρουν καμία δυνατότητα προόδου, ψυχικής επεξεργασίας μέσα από την ανθρώπινη επαφή και την τέχνη. Για εκείνους υπάρχει το κενό. Αλλά η τέχνη, όπως και η φύση, απεχθάνεται το κενό.

    Πάρα το λιτό περιεχόμενο, διακρίνονται τους πίνακές της ερανίσματα από τη φύση, κοιτάσματα από το περιβάλλον και ειδικά τη θάλασσα (λόγω του ναυτιλιακής της οικογένειας), που συγκινεί το σύνολο των θεατών.

    Εξάλλου, η απεραντοσύνη υποννοείται και από τον τίτλο της έκθεσης, We are Eternal, δηλαδή «είμαστε αιώνιοι».

    Τέλος, επειδή η Λάρα Σταφυλοπάτη παραμένει στο ΔΣ της ΜΚΟ Δεσμός (και συνιδρύτρια), μέρος των εσόδων

    Η Artion Galleries που θα φιλοξενήσει την έκθεση στη Γενεύη, διαθέτει παραρτήματα στην Αθήνα (Γλυφάδα, Κηφισιά), στην Χαλκιδική (Sani Resort), στο Four Seasons, στη Μύκονο, στην Κύπρο και αλλού. Ενώ παλιότερα έδραζε και στη Νέα Υόρκη όπου δεν αποκλείεται να επιστρέψει. Προς στιγμήν, επόμενος σταθμός της προγραμματίζεται η Βενετία.

    Έχει φιλοξενήσει σπουδαίους έλληνες καλλιτέχνες όπως ο Κώστας Βαρώτσος και ο Σωτήρης Σόρογκας.

    Errosion of Light, 2020 • 120 x 120 cm • acrylic and dry pigment on canvas

    Πληροφορίες

    We Are Eternal

    Λάρα Σταφυλοπάτη

    25 Ιανουαρίου – 18 Φεβρουαρίου 2024

    Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 25 Ιανουαρίου ώρα 18:00 – 21:00.

    Artion Galleries

    34 Grand-Rue,
    1204 Genève

    tel: +41.22.810.8403

    [email protected]



    ΣΧΟΛΙΑ