• Bons Vivants

    Δήμητρα Κολοτούρα: Το δέκα το καλό

    Η ιδρύτρια της Zeus and Dione Δήμητρα Κολοτούρα, στη Σύρο

    Η ιδρύτρια της Zeus and Dione Δήμητρα Κολοτούρα, στη Σύρο


    Η Δήμητρα Κολοτούρα είχε λόγους να βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Γιόρτασε δέκα χρόνια ζωής με τη Zeus and Dione, τον μοναδικό ελληνικό οίκο με πραγματικά διεθνή παρουσία. Ίσως μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την αφορμή της εορτής παρουσίασε ο τρόπος που αποφάσισε να τιμήσει τη σημαντική επέτειο.

    Πλούσιες αναφορές

    Στη σκιά του εγκαταλελειμμένου σιλό, δίπλα στα τεράστια αδρανή μηχανήματα, κοντά στις πέτρινες δεξαμενές, σε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της παγκόσμιας ναυτιλίας και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εκεί όπου δεσπόζει το Hellas Liberty, γύρω και πάνω στο κατάστρωμά του, πραγματοποιήθηκε το πιο εντυπωσιακό γεγονός της χρονιάς. Η πασαρέλα και το πάρτι με τις διεθνείς προσωπικότητες που τίμησαν τα δέκα χρόνια Zeus and Dione. Η γιορτή στο πλωτό μουσείο κατέστη δυνατή μέσω συνεννόησης με τον Όμιλο Φίλων Λίμπερτυ.

    Ο συνδυασμός βαριάς βιομηχανίας και αιθέριας αισθητικής, αρρενωπότητας και θηλυκότητας, ιστορίας και παρόντος, ελληνικότητας και διεθνισμού, χάρισε στο γεγονός ιδιαίτερο πλούτο, αναφορές, ερεθίσματα. Ένα ταξίδι πολιτιστικό.

    Η λαμπερή βραδιά ξεκίνησε με το εντυπωσιακό σόου στον Πειραιά με φόντο το επιβλητικό Hellas Liberty. Εκεί, παρέλασαν οι εκτυφλωτικές παρουσίες φορώντας τις φίνες και εμπνευσμένες δημιουργίες του καλλιτεχνικού διευθυντή του οίκου Μάριος Σουάμπ (Marios Schwab). Παρουσίασαν τη νέα συλλογή Resort ’24 με τίτλο Small Trades.

    Η όλη συλλογή, η γυναικεία και η ανδρική αμφότερες, υποκλίνονταν στην ελληνική ιστορία με τη ματιά της εξωστρέφειας και του εκσυγχρονισμού, ακολουθώντας τη φιλοσοφία του οίκου, όταν ιδρύθηκε μαζί με τη Μαρέβα Μητσοτάκη.

    Αλλά τίμησαν και τον εργάτη χειρονάκτη, τους άνδρες και τις γυναίκες της παραδοσιακής Ελλάδας με το χαρακτηριστικό τους μαύρο ένδυμα. Της μοδίστρες και τις τεχνίτριες του αργαλειού, τους επεξεργαστές και τεχνίτες του δέρματος.

    @kaplanidis

    Έτσι, σε ένα διάδρομο στρωμένο με φύλλα χαλκού γύρω από το πλωτό μουσείο Hellas Liberty, μοντέλα περπάτησαν φορώντας τις δημιουργίες του Marios Schwab. Ανέδειξαν τις ιστορίες των ανθρώπων πίσω από αυτές: Από τις καταδύσεις των Καλύμνιων σφουγγαράδων, μέχρι τα επιδέξια χέρια των ραφτών του Συρράκου, ο Marios Schwab χαρτογράφησε το πλούσιο μωσαϊκό των επαγγελμάτων που διαμόρφωσαν την Ελλάδα συνδέοντας τη σπουδαία κληρονομιά των Ελλήνων χειροτεχνών με το πνεύμα της σύγχρονης εποχής.

    Αέρας κοσμοπολίτικος

    Μετά την πασαρέλα οι καλεσμένοι μεταφέρθηκαν στο κατάστρωμα του εμβληματικού Hellas Liberty για ένα σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα κοκτέιλ πάρτι.

    Η βραδιά δεν προσέλκυσε μόνο ελληνίδες κομψές πελάτισσες της Δήμητρας Κολοτούρα (Κατερίνα Παναγοπούλου μεταξύ πολλών άλλων). Αλλά και διεθνείς διασημότητες. Από χολιγουντιανούς σταρ, τη Μόλι Ρινγουόλντ (Molly Ringwald -διάσημη και πάλι η αξέχαστη κοκκινομάλλα από τις ταινίες Kissing Booth) έως αμερικανίδες ίνφλουενσερ όπως η Λεάντρα Μεντίν (Leandra Medine @leandramcohen) με εκατομμύριους ακόλουθους και ελληνίδες με διεθνή απήχηση όπως η Ευαγγελία Σμυρνιωτάκη (νυν καλλιτεχνική διευθύντρια της Sergio Rossi). Αλλά και παράγοντες του χώρου όπως η υπεύθυνη μόδας των Financial Times Ισαβέλα Κουντούρη (γερμανοελληνίδα Isabelle Kountoure).

    Μεγάλη παραγωγή

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η όλη παρουσίαση της γυναικείας και ανδρικής συλλογής πραγματοποιήθηκε με προδιαγραφές μεγάλου, διεθνούς σόου μόδας. Άνευ προηγουμένου για τα ελληνικά δεδομένα, που φυσικά στήριξαν πλήθος χορηγών (Viva Wallet, Protergia, Aegean, Star Alliance, μεταξύ άλλων).

    Σόου άνευ προηγουμένου για τα ελληνικά δεδομένα @Kaplanidis

    Για το styling των catwalk looks ο Marios Schwab συνεργάστηκε με την Katy England (Κέιτι Ίνγκλαντ). Τη διεύθυνση παραγωγής (performance direction) και τη χορογραφία ανέλαβε η Lynsey Peisinger (Λίνσεϊ Πέισινγκερ), τον φωτισμό του χώρου η Ελευθερία Ντεκώ, τον ηχητικό σχεδιασμό και τη μουσική του show ανέλαβε ο Σταύρος Γασπαράτος, ενώ το σχέδιο των καθισμάτων είναι της Λήδας Αθανασοπούλου (LEDA A).

    Για τη διακόσμηση του χώρου ο Marios Schwab συνεργάστηκε με το Γιάννη Βογδάνη, δημιουργώντας χάλκινα δοχεία αποκλειστικά για τη ZEUS+ΔIONE, ενώ τα φύλλα χαλκού με τα οποία επενδύθηκε ο διάδρομος του catwalk ήταν μια παροχή της ΧΑΛΚΟΡ.

    Η δυνατή συνεργασία

    Η Δήμητρα Κολοτούρα διένυσε μεγάλη διαδρομή για να φτάσει ως εδώ η Zeus and Dione. Και όπως όλα τα επιτεύγματα δεν επρόκειτο για έναν δρόμο στρωμένο με ροδοπέταλα. Όμως με προοδευτική εξέλιξη.

    Η Δήμητρα Κολοτούρα είχε πιστέψει στον Μάριος Σουάμπ από τότε που πολύ νέα ακόμη είχε ιδρύσει στο Λονδίνο την εταιρεία της DK Associates. Συνιστούσε το 12ο γραφείο του BBC για την ανατολική Ευρώπη σε εμπορικά θέματα. Το ίδιο και για τον διεθνή όμιλο Conde Nast (Vogue κλπ). Από τα 24 ως τα 35 της χρόνια έζησε εκεί μια ιδιαιτέρως γόνιμη επαγγελματικά δεκαετία.

    Ο Μάριος Σουάμπ αποφοιτούσε τότε από τις περίφημες σχολές σχεδίου του Λονδίνου με διακρίσεις ως ο Καλύτερος νέος σχεδιαστής στα British Fashion Awards (Βρετανικά βραβεία μόδας) το 2006. Αργότερα εργάστηκε σε γνωστούς οίκους, έντυσε μούσες όπως η Κέιτ Μος και η Κρίστεν Στιούαρτ. Ανήκει στη γενιά σχεδιαστών (Κρίστοφερ Κέιν, Τζόναθαν Σόντερς) που όριζε τη μόδα τη λονδρέζικη σκηνή της μόδας.

    Ο διάδρομος για την πασαρέλα Small Trades

    Αλλά κάπου εκεί στις δόξες του γνώρισε μια άλλη μούσα, τη Δήμητρα Κολοτούρα. Υπαινίχθηκε μια συνεργασία τους, εκείνος δεν το απέκλεισε. Μερικά χρόνια αργότερα βρίσκεται καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου της. Μαζί εδραιώνουν τη φήμη της Zeus and Dione στο εξωτερικό. Η συνεργασία επισφραγίστηκε φέτος με την εισαγωγή τους στην κορυφαία πλατφόρμα Matches Fashion αλλά και την πρώτη τους ανδρική σειρά.

    Με μια έκφραση από άλλο μέσο μεταφοράς, Zeus and Dione έχει απογειωθεί. Έχει ανοίξει τα φτερά της για τον κόσμο.

    Η ατμοσφαιρική πασαρέλα @kaplanidis

    Διαβάστε επίσης:

    Κωνσταντής Ροκόφυλλος: Θέλω ποιοτικό, όχι μόνο εύπορο πελάτη

    Μάνος Κοντολέων: «Συνεχώς μεταμφιέζομαι» δηλώνει

    Φιόνα Σημίτη Μουζακίτη: Μέσα από τα έργα της ανοίγει διάλογο



    ΣΧΟΛΙΑ