• Bons Vivants

    Αμαλία Κορασίδου: Η Enny Monaco «πετάει» στο Σύνταγμα

    Μαριλύν Κάτσαρη, δεύτερη κόρη της Αμαλίας Κορασίδου, με την Μαίρη Κατράντζου

    Μαριλύν Κάτσαρη, δεύτερη κόρη της Αμαλίας Κορασίδου, με την Μαίρη Κατράντζου


    Η Enny Monaco άνοιξε τις πύλες της στο Σύνταγμα. Η Αμαλία Κορασίδου και οι κόρες της Αλεξία και Μαριλύν Κάτσαρη τοποθέτησαν τη γνωστή μπουτίκ στο πιο περίοπτο σημείο του κέντρου. Στην οδό Κριεζώτου, ένα βήμα μακριά από τις μεγάλες, παγκόσμιες μπουτίκ (Gucci), δίπλα στο Capital του ομίλου Λασκαρίδη.

    Αυτό το σημείο στο Σύνταγμα, στην πλευρά της Πανεπιστημίου, εντάσσεται πλέον στο ύψος των μεγάλων πρωτευουσών της Ευρώπης. Ειδικά στο τρίγωνο από την Κριεζώτου έως την Σταδίου με επίκεντρο τη Βαλαωρίτου. Σε αυτό το μήκος και πλάτος δεσπόζουν οι μεγάλοι διεθνείς οίκοι.

    Η Enny Monaco από τον περασμένο Ιούλιο λοιπόν παίρνει τη θέση της στην ολική αναβάθμιση της αθηναϊκής πρωτεύουσας. Δημιουργεί ένα εντυπωσιακό κατάστημα. Κατά κάποιο τρόπο η Αμαλία Κορασίδου και οι κόρες της πραγματοποιούν άλμα προόδου.

    Αμαλία Κορασίδου

    Μια ιστορία με στιλ

    Πρόκειται για ιστορική μπουτίκ. Ιδρύθηκε πριν από περίπου τριάντα χρόνια στο Νέο Ψυχικό. Εκεί πουλούσε αρχικά χειροποίητα, κομψά κοσμήματα. Η εταιρεία ανήκει στην Αμαλία Κορασίδου και στην αδελφή της Βίκυ Γράτσου.

    Έτσι, η ιδρύτρια απέκτησε εμπειρία στη λιανική και σταδιακά προχώρησε στην εισαγωγή σινιέ ρούχων. Τη δεκαετία του 1990, η Enny Monaco συγκαταλεγόταν ανάμεσα στους κυριότερους προορισμούς για τις Αθηναίες που αναζητούσαν να αγοράσουν κομμάτια σχεδιαστών, από οίκους μόδας.

    Αρχές της δεκαετίας 1990, ο δείκτης του χρηματιστηρίου παντού ψηλά, το ευρώ κατακτημένο, και η διεθνής μόδα εισβάλλει για τα καλά στην αθηναϊκή κοινωνία.

    Γύρω στο 1995 μετά τις σπουδές της, μπήκε η Αλεξία Κάτσαρη στον υπέροχο αυτό και καθόλου μάταιο κόσμο. Το ρούχο στα χέρια των σχεδιαστών μεταμόρφωνε τις γυναίκες, αποτελούσε εργαλείο της απελευθέρωσής τους. Και επιπλέον, αναδεικνυόταν σε υπόθεση εμπορικά εξαιρετικά αποδοτική. Άρα δεν υπήρχε τίποτα το ματαιόδοξο, αποτελούσε μετοχή εξαιρετικά σημαντική τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και επιχειρηματικά.

    Αιχμή και κλασικότητα μαζί

    Και η Αλεξία Κάτσαρη, η πρώτη κόρη της Αμαλίας Κορασίδου, το γνώριζε αυτό. Ανέλαβε αμέσως τη διεύθυνση της λιανικής στη μπουτίκ του Ψυχικού. Ενώ φυσικά λειτουργούσε και ως buyer μαζί με την μητέρα της, την Αμαλία Κορασίδου.

    Η παιδεία, ο κοσμοπολίτικος χαρακτήρας τους, τούς επέτρεψε το αλάθητο κριτήριο. Απέκτησαν αξιοπιστία ανάμεσα στις ομότιμες πελάτισσές τους. Οι Αθηναίες ήξεραν ότι μπορούσαν να ντυθούν με τους καλύτερους οίκους από την Enny Monaco. Αλλά όχι μόνο με τους καινούργιους αστέρες σχεδιαστές, που έρχονται και φεύγουν σαν διάττοντες αστέρες.

    Σχεδιαστές αιχμηρούς με κλασική βάση. Όπως σήμερα οι Mary Katrantzou, Mugler, Kiton, Victoria Beckmam, Alexandre Vauthier, Johanna Ortiz, Giambatista Valli, Aquazzura, Paco Rabanne, Agnona, Elie Saab, Rianna+Nina, μεταξύ άλλων. Για παράδειγμα, o Christian Louboutin αποτελεί μία από τις παλαιότερες συνεργασίες τους.

    Μαριλύν Κάτσαρη

    Δύο κόρες αλληλοσυμπληρώνονται

    Ύστερα δημιουργήθηκε η μπουτίκ Enny Monaco του Κολωνακίου, στην οδό Ηρακλείτου. Επί είκοσι περίπου χρόνια δούλευαν συνδυαστικά από αυτά τα δύο σημεία.

    Την Αλεξία Κάτσαρη δεν ακολούθησε η αδελφή της Μαριλύν Κάτσαρη στην διεύθυνση της μπουτίκ. Τουλάχιστον όχι με άμεσο τρόπο (διότι στην πραγματικότητα γαλουχήθηκε μέσα σε αυτόν τον κόσμο).

    Σε άλλο τομέα αισθητικής

    Η Μαριλύν σπούδασε σε έναν άλλο τομέα της Αισθητικής. Σπούδασε αρχιτεκτονική και σχεδιασμό εσωτερικών χώρων στο περίοπτο Rhode Island School of Design της Αμερικής. Συνεργάστηκε με τον διάσημο αρχιτέκτονα Κώστα Κονδύλη στη Νέα Υόρκη, βρισκόταν εκεί όταν οι δίδυμοι πύργοι διαλύονταν σαν κάστρα από άμμο. Επέστρεψε λίγο αργότερα, το 2002. Τότε συμμετείχε στην αρχιτεκτονική ομάδα του Αθήνα 2004, υπό τη στενή επίβλεψη του θρυλικού Σαντιάγο Καλατράβα.

    Την ίδια χρονιά ίδρυσε την εταιρεία της Marilyn Katsaris Interior Architecture. Σήμερα, η Μαριλύν Κάτσαρη αναλαμβάνει κατοικίες αλλά και σκάφη, και προσπαθεί πάντα να ξεκλειδώσει την αισθητική προσωπικότητα κάθε ιδιοκτήτη ώστε να αντανακλάται στο φως, στα χρώματα, στα υλικά του χώρου του. Περίπου όπως και οι δημιουργοί σχεδίων που απαρτίζουν μια κολεξιόν μεγάλου οίκου μόδας…

    Από την κρίση και μετά

    Κάποτε ήρθε όμως και η ζοφερή οικονομική κρίση. Η Enny Monaco όπως και άλλες δυο τρεις εκλεκτές μπουτίκ της Αθήνας που είχαν αυτή την πολυτέλεια να έχουν πατήσει πόδι στο νησί των ανέμων, κρατήθηκαν εν ζωή εν πολλοίς από την παρουσία τους στη Μύκονο. Η Enny Monaco ξεκίνησε με pop up παρουσία στα Ματογιάννια πολύ πριν την κρίση και ρίζωσε αργότερα με δικό της κατάστημα στην ίδια περιοχή.

    Οι κόρες της Αμαλίας Κορασίδου βέβαια πήγαιναν στο νησί από μικρά παιδιά. Η Μαριλύν Κάτσαρη σχεδίασε το μαγαζί και επιμελήθηκε τη διακόσμηση. Και παραμένει ένα από τα λίγα μυκονιάτικα καταστήματα που ξεχωρίζουν.

    Η Μαριλύν Κάτσαρη παντρεύτηκε τον Βασίλη Ανδρεουλάκης που δραστηριοποιείται στη ναυτιλία. Γνωρίζονταν από τα σχολικά τους χρόνια στο Κολλέγιο. Απέκτησαν δύο παιδιά και ζουν στη Βούλα.

    Γλυφάδα, Σύνταγμα, Ψυχικό

    Η μπουτίκ στη Γλυφάδα δημιουργήθηκε πολύ νωρίς και κάπου μέσα στη διάρκεια της κρίσης η μπουτίκ του νέου Ψυχικού έκλεισε για να ριζώσει στην αρχοντική Κηφισιά και πάλι σε μεγαλύτερα τετραγωνικά.

    Η Enny Monaco της Κριεζώτου απλώνεται σε τριακόσια τετραγωνικά με τους βοηθητικούς χώρους και σε τρεις ορόφους.

    Αλλά η μπουτίκ στο Σύνταγμα εκτός από μεγαλύτερους χώρους, προσφέρει στην Enny di Monaco και περισσότερη αίγλη. Αυτή που θα συνεχίσουν ίσως τα τέσσερα εγγόνια της Αμαλίας Κορασίδου, από τις δύο κόρες της. Ούριος άνεμος στα πανιά της…

    Για περισσότερες πληροφορίες: ennymonacostyle.com

    Διαβάστε επίσης:

    Γιώργος Λάνθιμος: «Πώς να χαρακτηρίσω τα Χαμένα Κορμιά»;

    Χρυσάνθη Γουλανδρή: Όταν τα διαμάντια δεν φέρνουν ευτυχία

    Γούντι Άλεν: Ο νευρικός εραστής αποχαιρετά το αθηναϊκό κοινό



    ΣΧΟΛΙΑ