• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    WhatsApp: Πρόστιμο 225 εκατ. ευρώ για παραβίαση των κανόνων απορρήτου της ΕΕ

    • Bloomberg


    Πρόστιμο 225 εκατ. ευρώ (266 εκατ. δολαρίων) επιβλήθηκε στην WhatsApp της Facebook λόγω έλλειψης διαφάνειας στον τρόπο χειρισμού των προσωπικών πληροφοριών.

    Πρόκειται για το πρώτο της πρόστιμο βάσει του βελτιωμένου νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των δεδομένων.

    Η Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας δήλωσε ότι διαπίστωσε παραβιάσεις στον τρόπο με τον οποίο το WhatsApp εξήγησε πώς επεξεργάζεται τα δεδομένα των χρηστών και των μη χρηστών, καθώς και σχετικά με την κοινή χρήση δεδομένων με τη μητρική της οντότητα Facebook.

    Το πρόστιμο έρχεται εβδομάδες αφότου η Amazon.com κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο ρεκόρ ύψους 746 εκατ. ευρώ στο Λουξεμβούργο, όπου έχει την ευρωπαϊκή της βάση, για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα κατά παράβαση του Γενικού Κανονισμού της ΕΕ για την Προστασία Δεδομένων.

    Σύμφωνα με τον νόμο για τα GDPR που ισχύει εδώ και τρία χρόνια, οι αρχές έχουν δικαίωμα να επιβάλλουν πρόστιμο σε εταιρείες ύψους έως και 4% των ετήσιων πωλήσεών τους.

    Οι κανόνες προβλέπουν ότι οι παρατηρητές της χώρας της ΕΕ που έχει επιλέξει για έδρα της μία εταιρεία είναι υπεύθυνοι για την επίβλεψη των πρακτικών της.

    Ωστόσο, η ιρλανδική ρυθμιστική αρχή, η οποία έχει τουλάχιστον 28 έρευνες απορρήτου σε εξέλιξη στοχεύοντας σε τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Apple και η Alphabet της Google, δέχεται κριτική επειδή αργεί να ολοκληρώσει τις συγκεκριμένες υποθέσεις.

    «Διαφωνούμε με την απόφαση σχετικά με τη διαφάνεια που παρείχαμε στους ανθρώπους το 2018 και οι ποινές είναι εντελώς δυσανάλογες», δήλωσε εκπρόσωπος της WhatsApp. “Θα ασκήσουμε έφεση”.

    Η ιρλανδική αρχή ανακοίνωσε επίσης ότι θα διατάξει την υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων να λάβει διορθωτικά μέτρα συμμόρφωσης ως προς την επεξεργασία δεδομένων των χρηστών της. Αυτό περιλαμβάνει τη διευκρίνιση του τρόπου με τον οποίο οι χρήστες μπορούν να υποβάλουν καταγγελία σε εποπτική αρχή.

    Διαβάστε ακόμα:

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ