• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Βράζει το αίμα των «ταύρων» μετά τη νεκρανάσταση της Wall Street: Η Ιστορία και τα πιθανά σενάρια

    • Bloomberg


    Έχοντας δεχθεί άγριο σφυροκόπημα εβδομάδες ολόκληρες, η «bull market» είχε μείνει σχεδόν νεκρή, με τη μοίρα της να είναι φαινομενικά προδιαγεγραμμένη, καθώς, με τη μία «κόκκινη» συνεδρίαση να διαδέχεται την άλλη, οι ελπίδες ανάκαμψης είχαν εξανεμιστεί.

    Και ξαφνικά, την τελευταία στιγμή, ένα ράλι και ο θάνατος απετράπη!

    Στις 26 Δεκεμβρίου 2018; Ποιος να το ‘λεγε! Κι όμως, το σενάριο αυτό έχει ξαναπαίξει. Δύο φορές μάλιστα: το 1998 και ξανά το 2011. Οπότε, ακόμη κι αν η χθεσινή τεράστια άνοδος των αμερικανικών μετοχών αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα, η Ιστορία δείχνει ότι υπάρχουν φορές που γίνονται και θαύματα!

    «Δεν ξέρω αν είναι πραγματικά πλέον ελεύθερο το πεδίο, αλλά κάποιες καλές ευκαιρίες υπάρχουν», λέει χαρακτηριστικά ο Scott Colyer, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Advisors Asset Management. «Πολλοί δείκτες κλίματος έχουν υποχωρήσει σε νέα χαμηλά», προσθέτει και εξηγεί ότι «η επιθυμία να ξαναμπείς σε μια αγορά από την οποία εξαναγκάστηκες να βγεις είναι μεγάλη».

    Ο δείκτης S&P κάνει το μεγαλύτερο ράλι του από το 2009 αφού έφτασε σε απόσταση 2 μονάδων από το να μπει σε bear market

    Το μόνο σίγουρο είναι, για τους επενδυτές που ζητούσαν απεγνωσμένα μια καλή είδηση όλο το μήνα, ότι η Τετάρτη τους την έδωσε και με το παραπάνω. Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο 5%, ο Dow Jones Industrial Average κέρδισε 1.086 μονάδες και ο Nasdaq 100 είχε την καλύτερη μέρα του από το 2009. Επίσης, και οι 30 μετοχές του Dow Jones Industrial Average σημείωσαν άνοδο, ενώ το 99% των εταιρειών που απαρτίζουν τον δείκτη S&P 500 έκλεισαν με κέρδη.

    Και τώρα τι;

    Κατά τη διάρκεια των έξι προηγούμενων συνεδριάσεων, ο S&P 500 κατάφερε να αποφύγει να κλείσει με απώλειες άνω του 1,5% μόνο μία φορά. Και πριν από τη σημερινή ημέρα, ο δείκτης κατέγραφε συνολικές απώλειες σχεδόν 15% μόνο για τον Δεκέμβριο.

    Η αλήθεια είναι ότι υπήρξαν κάποιες θετικές εξελίξεις.

    Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου διαβεβαίωσε τους επενδυτές ότι ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, της Fed, δεν πρόκειται να απομακρυνθεί από τη θέση του, όπως συζητιόταν.

    Επίσης, ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε χθες στο χρηματιστήριο, κάνοντας κάποιες απρόσμενα ευθείες επισημάνεις, λέγοντας, για παράδειγμα, ότι είναι «τεράστια ευκαιρία να αγοράσει κανείς» μετοχές.

    Και, προς το τέλος της συνεδρίασης, έγινε γνωστό ότι στις αρχές του Ιανουαρίου θα επισκεφθεί το Πεκίνο αμερικανική αντιπροσωπεία για εμπορικές διαπραγματεύσεις.

    Για κάποιους επενδυτές, ήταν απλά μια περίπτωση που η αγορά ξεπέρασε τον εαυτό της, όταν όλα, από τις προσλήψεις και τα εταιρικά κέρδη μέχρι την ίδια την οικονομία, εξακολουθούν να παρουσιάζουν ανοδικές τάσεις.

    «Υπήρξαν φορές που πέσαμε 20% και εισήλθαμε σε ύφεση, αλλά αυτή είναι μια περίπτωση, μέχρι στιγμής, που η αγορά συνειδητοποιεί ότι δεν επίκειται άμεσα ύφεση, οπότε δεν είναι λογικό να υπάρχουν απώλειες της τάξης του 20%», σχολιάζει ο Chris Zaccarelli, διευθυντής επενδύσεων στην Independent Advisor Alliance. «Λέει κατά κάποιον τρόπο ότι δεν περάσαμε το όριο, δεν μπήκαμε επισήμως σε bear market», προσθέτει.

    Όλοι, όμως, στη Wall Street ξέρουν ότι τα δυνατά ράλι είναι συχνό φαινόμενο σε ταραγμένους καιρούς. Στην πραγματικότητα, σε οκτώ περιπτώσεις στο παρελθόν που η αγορά πέρασε σε bear market, ο δείκτης S&P 500 είχε κάνει ράλι άνω του 2,5% πάνω από 120 φορές, καθώς ήταν ή του ύψους ή του βάθους, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Από την κατάρρευση της Lehman Brothers μέχρι που η οικονομική κρίση άγγιξε πάτο, τον Μάρτιο του 2009, ο S&P 500 κέρδισε πάνω από 4% 13 φορές.

    Παρ’ όλα αυτά, οι «ταύροι» έχουν λόγους να ελπίζουν. Από τις 29 Απριλίου μέχρι τις 3 Οκτωβρίου του 2011, για παράδειγμα, οι απώλειες της αγοράς είχαν φτάσει το 19,4%. Στο ναδίρ εκείνο, όμως, ο δείκτης έκανε ένα τριήμερο ανοδικό σερί με κέρδη άνω του 1,5% ημερησίως και συνέχισε την ανοδική πορεία του, σημειώνοντας εκείνο τον μήνα την καλύτερη επίδοση της 20ετίας. Η ανάκαμψη αυτή προλείανε το έδαφος για τη μεγαλύτερη σε διάρκεια «bull market» που υπήρξε ποτέ. Αυτήν που σώθηκε στο… παρά τρίχα χθες.

    Κάτι ανάλογο συνέβη και το 1998, όταν ο δείκτης έκανε βουτιά άνω του 19%, πιάνοντας πάτο στις 8 Οκτωβρίου. Όμως, με ένα πρώτο ράλι 2,6% μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του επόμενου έτους, είχε καταγράψει κέρδη σχεδόν 25%.

    Παρ’ όλα αυτά, για πολλούς traders που παρακολουθούν τις οθόνες τους να βάφονται πράσινες, τα μαζικά κέρδη προκαλούν δυσπιστία.

    «Αυτού του είδους τις κινήσεις τιμών δεν τις βλέπεις σε κανονικές bull markets», λέει ο Michael Antonelli, trader της Robert W. Baird, ο οποίος θεωρεί ότι το ράλι προήλθε απλά από την κάλυψη short θέσεων.

    Ο ίδιος θέλει να δει και άλλους δείκτες για να πειστεί, όπως τουλάχιστον δύο συνεχόμενες συνεδρίασης όπου το ποσοστό των ανοδικών μετοχών θα είναι πάνω από 90%, όπως συνέβη χθες. Θέλει να δει όγκο, εύρος, κλίμα. Μέχρι τότε, θα είναι επιφυλακτικός.



    ΣΧΟΛΙΑ