• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Τουρκία: Στα €311,58 ο κατώτατος μισθός μετά από αύξηση 22%

    • Bloomberg
    Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Κατά 22% θα αυξηθεί από το νέο έτος ο κατώτατος μισθός στην Τουρκία, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες συγκράτησης του πληθωρισμού, αλλά και απογοητεύοντας τα συνδικάτα που θεωρούν ότι δεν αρκεί για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές δυσχέρειες που έχει προκαλέσει η πανδημία.

    Ο καθαρός κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στις 2.826 τουρκικές λίρες τον μήνα (στα 311,58 ευρώ), σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας της χώρας. Σύμφωνα με έρευνα της συνομοσπονδίας εργαζομένων DISK, με τον κατώτατο μισθό (ή πολύ κοντά σε αυτόν) αμείβεται περίπου το 50% των εργαζομένων στην Τουρκία, μια χώρα με πληθυσμό 83 εκατ. άτομα.

    «Αν αναλογιστεί κανείς την απώλεια εισοδήματος που έφερε η πανδημία, ο νέος κατώτατος μισθός έχει γίνει ακόμη πιο σημαντικός για τους εργαζομένους», δήλωσε η Arzu Cerkezoglu, πρόεδρος της DISK. «Είχαμε ζητήσει να διαμορφωθεί στις 3.800 τουρκικές λίρες τον μήνα. Ο αριθμός που ανακοινώθηκε είναι απαράδεκτος», πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη συνομοσπονδία εργαζομένων της Τουρκίας, την Turk-Is, η οποία και εκπροσώπησε τους εργαζομένους στις διαπραγματεύσεις για το μισθολογικό, η αύξηση είναι «ανεπαρκής». Παρ’ όλα αυτά, σημειώνεται ότι τα συνδικάτα δεν σχεδιάζουν να εναντιωθούν άμεσα στην απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης.

    Διαβάστε επίσης:

    Πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα – Τι γίνεται με τις τριετίες



    ΣΧΟΛΙΑ